Την καρό σημαία για την εκκίνηση του σχεδίου επιχορήγησης του γρήγορου ίντερνετ για νοικοκυριά ανέμισε χθες σε διάσκεψη Τύπου η υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου, δίνοντας το έναυσμα για την κούρσα όσων ενδιαφέρονται να κερδίσουν την κρατική επιχορήγηση των €350 ετήσια ή μέχρι και €30 τον μήνα για συνδέσεις ίντερνετ με ταχύτητες άνω των 100 Mbps.
 
Ταυτόχρονα με το σχέδιο, αναμένεται να ενταθεί και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών παροχής ίντερνετ, ώστε να αυξήσουν και τεχνικά και γεωγραφικά τα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων.
 
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που παραμένουν για την Κύπρο, είναι η ενθάρρυνση των πολιτών να αποκτήσουν ευρυζωνική σύνδεση υψηλών και υπέρ υψηλών ταχυτήτων, η οποία σε συνδυασμό με την υλοποίηση έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government), την αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης, καθώς και με την αντιμετώπιση του σοβαρού χάσματος ηλεκτρονικών δεξιοτήτων, η Κύπρος να μπορέσει να αξιοποιήσει στο μέγιστο τα οφέλη της ψηφιακής οικονομίας, εξήγησε η υπουργός Μεταφορών.
 
 
Το σχέδιο, εξήγησε η Υπουργός, αφορά την περίοδο 2019-2020, με δικαιούχους όλους τους πολίτες (φυσικά πρόσωπα) της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
 
Οι προϋποθέσεις που ισχύουν για συμμετοχή στο σχέδιο χορηγιών είναι όπως η ταχύτητα σύνδεσης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 Mbps και η συνολική αξία της χορηγίας θα καλύπτει το 30% του μηνιαίου κόστους για 12 μήνες με μέγιστο ποσό €30 τον μήνα.
 
Το συνολικό κόστος για όλο το Σχέδιο είναι της τάξης των €800.000 και χρηματοδοτείται από τον εθνικό προϋπολογισμό.
Δυνατότητα να συμμετάσχουν έχουν και οι τέσσερις τηλεπικοινωνιακοί φορείς στην Κύπρο (CYTA, CABLENET, PRIMETEL, MTN), με την προϋπόθεση ότι θα διαθέτουν τουλάχιστον ένα προϊόν με ελάχιστη ταχύτητα 100 Mbps. 
 
Να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχουν στη διάθεση των πολιτών για επιλογή 14 προγράμματα κα συγκεκριμένα επτά από την Cyta, έξι από την Primetel και ένα από την Cablenet, μεταξύ των οποίων μπορούν να επιλέξουν οι ενδιαφερόμενοι, αν και υπάρχει γεωγραφικός αποκλεισμός, αφού ορισμένα δεν προσφέρονται σε όλες τις περιοχές. 
 
Για κάθε υποστατικό, που θα συνδεθεί με ταχύτητες άνω των 100 Mbps, το ποσό χορηγίας υπολογίζεται να φτάνει μέχρι τα €350 ή μέχρι €30 τον μήνα που υπολογίζεται ότι θα αποτελεί ποσοστό μεγαλύτερο του 30% του τιμολογίου και θα καλύψει μέρος του κόστους σύνδεσης.
 
Το συνολικό κονδύλι για το τρέχον έτος φτάνει στις €800.000 και θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία προτεραιότητας σε όσους αιτηθούν και εγκριθούν μέχρι να εξαντληθεί το κονδύλι, δηλαδή περίπου 2.300 συνδέσεις για ένα χρόνο. 
 
Ανάλογα με τα αποτελέσματά του, επειδή ακόμα υπάρχουν πολλά ερωτηματικά και άγνωστα στην εξίσωση, θα αποφασιστεί αν θα συνεχιστεί και διευρυνθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα. 
 
 
Η επιχορηγούμενη σύνδεση μπορεί να λαμβάνει οποιαδήποτε υπηρεσία (δηλαδή 1-play, 2-play, 3-play ή 4-play) υπό την προϋπόθεση ότι η υπηρεσία πρόσβασης στο διαδίκτυο έχει πραγματική ταχύτητα καθόδου τουλάχιστον 100 Mbps και μπορεί να είναι νέα σύνδεση η αναβάθμιση υφιστάμενης.
 
Η πληρωμή των €30 της επιχορήγησης θα γίνεται απευθείας από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών προς τους παρόχους ανά τριμηνία.
 
Τα συμβόλαια για τα διάφορα πακέτα που αναμένεται να ετοιμάσουν οι εταιρείες ίντερνετ για συνδέσεις άνω των 100 Mbps θα πρέπει να έχουν ελάχιστη διάρκεια 12 μηνών, όσο και η διάρκεια της επιχορήγησης και ότι δεν θα έχουν κατά τη διάρκεια αυτή τιμολογιακές αλλαγές.
 
Μπαίνουμε πιλοτικά και σε δίκτυα 5G
 
Η υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου, αποκάλυψε στη χθεσινή διάσκεψη τύπου και τον μέχρι τώρα σχεδιασμό και ενέργειες της Κύπρου, για την εισαγωγή των πολλά υποσχόμενων δικτύων επόμενης γενιάς στην κινητή τηλεφωνία και το ασύρματο ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων, το γνωστό 5G.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί σειρά αλλαγών στο ισχύον κανονιστικό δίκαιο της ΕΕ για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, ώστε να συμβάλει στην ταχεία και εκτεταμένη ανάπτυξη των δικτύων επόμενης γενιάς (σταθερά δίκτυα οπτικών ινών και κινητά δίκτυα 5G), σε όλη την Ευρώπη, εξήγησε η Βασιλική Αναστασιάδου.
 
 
H «πέμπτη γενιά» τηλεπικοινωνιακών συστημάτων (5G) θα είναι το πιο κρίσιμο δομικό στοιχείο της «ψηφιακής κοινωνίας» μας την επόμενη δεκαετία. Οι επιδόσεις των δικτύων 5G αναμένεται να είναι της τάξης των 10-100 φορές αυξημένου ρυθμού μετάδοσης δεδομένων σε σχέση με τα σημερινά δίκτυα, διακίνηση 1.000 φορές περισσότερου όγκου δεδομένων, πέντε φορές χαμηλότερη καθυστέρηση δικτύου, εξυπηρέτηση 100 φορές περισσότερων συσκευών χαμηλότερου κόστους, βελτιστοποίηση του χρόνου ζωής της μπαταρίας των συνδεδεμένων συσκευών και σημαντικά βελτιωμένη γεωγραφική κάλυψη.
 
Στα πλαίσια της πολιτικής του υπουργείου Μεταφορών, για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στον Κύπριο πολίτη, το τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου μας προχώρησε με τη χορήγηση εξουσιοδοτήσεων για τη λειτουργία πιλοτικών δικτύων 5G στις εταιρείες Cyta, MTN Cyprus Ltd και Primetel Plc, όπως αποκάλυψε η Βασιλική Αναστασιάδου.
 
Έτσι, οι πάροχοι θα λειτουργήσουν πιλοτικά δίκτυα 5G μέχρι τον Νοέμβριο του 2019, έτσι ώστε να διεξάγουν πειράματα και δοκιμές του εξοπλισμού τους. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την επίσημη αδειοδότηση δικτύων 5G. Αναμένεται μέσα στο 4ο τρίμηνο του 2019 να ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης των εν λόγω δικτύων με την προκήρυξη σχετικής δημόσιας διαβούλευσης. Στόχος μας είναι μέσα στο 2020 να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης και να έχουμε τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5G στη Κύπρο.