Γερασμένα λεωφορεία εξακολουθούν να χρησιμοποιούν εταιρείες συγκοινωνιών για τη μεταφορά μαθητών και όχι μόνο, κατά παράβαση των συμβάσεών τους που υπέγραψαν με το κράτος.
 
Το γεγονός επιβεβαιώνει με επιστολή της προς τη Βουλή, ημερομηνίας 28 Μαΐου 2019, η υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου.
 
Υποδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς, πως το Υπουργείο είναι υποχρεωμένο να ανεχθεί αυτή την παρασπονδία, καθώς, δεν υπάρχει, όπως εξηγεί, επαρκής αριθμός λεωφορείων στην Κύπρο που να ικανοποιεί την κάλυψη όλων των αναγκών με μικρά σε ηλικία λεωφορεία.
 
Πάντως, η υπουργός διαβεβαιώνει τους βουλευτές πως δεν κινδυνεύει το επιβατικό κοινό από τα γερασμένα λεωφορεία, καθώς ελέγχονται κατά διαστήματα για να διαπιστωθεί, μεταξύ άλλων, κατά πόσο διαθέτουν πιστοποιητικό επιτυχούς τεχνικού ελέγχου.
 
Σημειώνεται ότι, στις συμβάσεις που υπέγραψαν οι έξι ανάδοχοι οργανισμοί με το Υπουργείο Μεταφορών, προβλέπεται ότι ο μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων που θα πρέπει να χρησιμοποιούν στην εκτέλεση των δρομολογίων τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 έτη και κανένα όχημα δεν πρέπει να έχει ηλικία που να υπερβαίνει τα 15 έτη. 
 
Αιτία για να αχθεί το θέμα ενώπιον της Βουλής, αποτέλεσαν οι καταγγελίες που έθεσε ενώπιον της υπουργού Μεταφορών ο Γιώργος Περδίκης, σύμφωνα με τις οποίες, ο Οργανισμός Συγκοινωνιών Πάφου (ΟΣΥΠΑ) χρησιμοποιεί λεωφορεία που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τη μέγιστη ηλικία η οποία προνοείται στη σύμβαση που έχει υπογράψει με το Υπουργείο Μεταφορών, αλλά και την ηλικία που προνοεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
 
Στην απαντητική της επιστολή προς τη Βουλή η κ. Αναστασιάδου επιβεβαιώνει τις καταγγελίες, αναφέροντας ότι ο στόλος του ΟΣΥΠΑ αποτελείται από 102 λεωφορεία εκ των οποίων τα 55 είναι μέχρι 15 ετών ενώ τα υπόλοιπα 47 είναι άνω των 16 ετών με μέσο όρο ηλικίας τα 15,4 έτη.
 
Σύμφωνα με την κ. Αναστασιάδου, πρώτιστο και αδιαπραγμάτευτο μέλημα του Υπουργείου της είναι η ασφαλής μεταφορά του επιβατικού κοινού και επιθυμία όλων είναι να μην χρησιμοποιούνται λεωφορεία μεγάλης ηλικίας στις μεταφορές.
 
Ωστόσο, προσθέτει, «παρά τις προσπάθειες που έγιναν από το Υπουργείο, επί του παρόντος, δεν υπάρχει επαρκής αριθμός λεωφορείων στην Κύπρο που να ικανοποιεί την κάλυψη όλων των αναγκών με μικρά σε ηλικία λεωφορεία, γι’ αυτό και οι ανάδοχες εταιρείες όλων των επαρχιών χρησιμοποιούν σε κάποιες περιπτώσεις οχήματα σχετικά μεγάλης ηλικίας, τα οποία όμως κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό επιτυχούς τεχνικού ελέγχου».
 
Η υπουργός τόνισε παράλληλα πως τα γερασμένα λεωφορεία τυγχάνουν ελέγχων για να διαπιστώνεται ότι ικανοποιούν τα απαραίτητα επίπεδα ασφάλειας.
 
Πρόσθετα, η Βασιλική Αναστασιάδου διαψεύδει στην επιστολή της προς τη Βουλή τους ισχυρισμούς του ΟΣΥΠΑ, όπως αυτοί καταγράφονται στην καταγγελία του κ. Περδίκη, ότι προέβη σε ενέργειες για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων του αλλά δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς του υπουργείου.
 
Σύμφωνα με την υπουργό Μεταφορών, ο ΟΣΥΠΑ δεν έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο για να ανανεώσει τον στόλο του, καθότι δεν έχει παρουσιάσει επαρκείς πληροφορίες όσον αφορά το πλάνο εξασφάλισης των αναγκαίων κεφαλαίων για την απόκτηση των καινούργιων λεωφορείων, καθώς και το χρονοδιάγραμμα αντικατάστασης των οχημάτων, παρά τις υποδείξεις που του έγιναν με σχετική αλληλογραφία.
 
Αν και δεν αναφέρεται στην επιστολή της υπουργού προς τη Βουλή, εκεί στο υπουργείο Μεταφορών εκτιμούν ότι τα διάφορα προβλήματα που αναφύονται κατά διαστήματα στις δημόσιες συγκοινωνίες θα αντιμετωπιστούν στην ολότητα τους με τις νέες συμβάσεις που θα υπογραφούν το 2020, κατόπιν προκήρυξης δημόσιου διαγωνισμού.