Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, είπε πως το κόμμα του είναι υπέρ και στηρίζει κάθε προσπάθεια επιστημονικής και ολοκληρωμένης μελέτης, η οποία θα στηρίζεται προπάντων στην φιλοσοφία της αειφορίας.
«Έχουν παρέλθει χρόνια. Η κυβέρνηση έχει χαθεί στις μελέτες. Δυστυχώς, πέραν από διακηρύξεις και δεσμεύσεις και λόγια κενού περιεχομένου δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο, που να αφορά σήμερα τη στήριξη των κατοίκων και της υπαίθρου», είπε.
Πρόσθεσε πως «η ύπαιθρος ασφυκτιεί, φθίνει, μαραίνει και υπάρχουν κοινότητες που έμεινα μόνο στο όνομα, γιατί έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως από τους κατοίκους», για να σημειώσει ότι «κανένα έργο, καμιά συγκεκριμένη δράση δεν έχει προωθηθεί στην ύπαιθρο και η κοινωνική αναλγησία και η έλλειψη αλληλεγγύης πλέον αποτελούν χαρακτηριστικά αυτής της κυβέρνησης».
Ζήτησε συγκεκριμένα όπως ενημερωθούν τα μέλη της Επιτροπής σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα έργα, κονδύλια που να αφορούν τη στήριξη της υπαίθρου, των κατοίκων και μέσα από ποιο σχέδιο επιτέλους η κυπριακή αγροτική οικονομία η γεωργία, η κτηνοτροφία θα στηριχθούν.
«Χώρα η οποία δεν διαθέτει αγροτική οικονομία είναι αναγκασμένη και καταδικασμένη να πεθάνει. Γι’ αυτό καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της», είπε.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε πως είναι υπέρ της προώθησης ενός στρατηγικού σχέδιού, για την ανάπτυξη της περιοχής του Τροόδους, για να προσθέσει πως η έλλειψη αυτού του σχεδίου είναι και ο λόγος που έχει αποψιλωθεί ο πιο φυσικός πλούτος της χώρας που είναι η οροσειρά του Τρόοδους.
Ωστόσο, σημείωσε ότι «με αποσπασματικά έργα και διακηρύξεις, όπως το τελεφερίκ, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της περιφέρειας Τροόδους», συμπληρώνοντας ότι «με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι τουλάχιστον σε ότι αφορά ένα σημαντικό πυλώνα της περιβαλλοντικής πολιτικής υπάρχει σαφής παραβίαση της νομοθεσίας».
Συγκεκριμένα, είπε ότι σύμφωνα με το νόμου του 2005, κατά το στάδιο της εκπόνησης και πριν από την έγκριση ενός σχεδίου ανάπτυξης, επιβάλλεται η έγκριση του σχεδίου από την περιβαλλοντική αρχή, αφού εκπονηθεί μια πλήρης μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον, για να προσθέσει πως «κάτι τέτοιο από ότι ειπώθηκε σήμερα στην Επιτροπή δεν έχει γίνει».
«Άρα», είπε, «παραβιάζεται η ευρωπαϊκή οδηγία, παραβιάζεται η κυπριακή νομοθεσία. Και θα πρέπει η κυβέρνηση αν θέλει να είναι σύννομη και να προωθήσει αυτό το σχέδιο να σεβαστεί τη νομοθεσία που ισχύει στην Κύπρο και στην ΕΕ».
Σε σχέση με την ουσία του σχεδίου, είπε πως η συζήτηση θα συνεχιστεί στις επόμενες συνεδριάσεις.
Ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Γιαννάκης Παπαδούρης, είπε πως η στρατηγική ανάπτυξης των ορεινών κοινοτήτων έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να παρουσιάσει τη μελέτη που έχει γίνει πιθανόν εντός του Οκτώβρη.
Ωστόσο, ανέφερε ότι αφού έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο η στρατηγική ανάπτυξης των ορεινών κοινοτήτων ήδη έχουν αρχίσει να συνεργάζονται με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται δράσεις της μελέτης.
Όπως είπε «για το 2019 έχουμε ένα μικρό κονδύλι ύψους 3 εκατομμυρίων για υλοποίηση αυτών των δράσεων και για το 2020 προτείνουμε ένα κονδύλι των 30 εκ. για την υλοποίηση όλων των δράσεων που προβλέπονται για το 2020».
«Οι δράσεις αυτές δεν είναι μόνο έργα. Οι δράσεις αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με πολιτικές, διότι αν δεν εγκαθιδρύσουμε την πολιτική της ορεινότητας, για να μπορούμε να βλέπουμε την ορεινή Κύπρο ως μια ξεχωριστή οντότητα, η οποία χρήζει ειδικής μεταχείρισης και ειδικών προγραμμάτων, δεν πρόκειται να πετύχουμε πολλά».
Όπως είπε «γι’ αυτό το λόγο προωθούμε άμεσα το νομοσχέδιο για την έγκριση της ορεινότητας και προωθούμε και ένα άλλο εργαλείο, που θα είναι πολύ χρήσιμο για την ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων και αυτή είναι η δήλωση πολιτικής Τροόδους».
Εξάλλου, όπως είπε το νομοσχέδιο της ορεινότητας θα προωθηθεί σύντομα στη Νομική Υπηρεσία.