Πολύ σημαντικά κρίνονται από την Ελεγκτική Υπηρεσία τρία από τα εννέα κυριότερα ευρήματα που προέκυψαν κατά τον έλεγχο στο Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ).

Τα κυριότερα συμπεράσματα αφορούν α) Αδυναμίες ως προς την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων του Τμήματος, ως ο Ενδιάμεσος Φορέας (ΕΦ) για τη διαχείριση και εφαρμογή του Μέτρου 4.3 της Προτεραιότητας της Ένωσης 4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θάλασσα» 2014-2020. Ο συνολικός Προϋπολογισμός του Μέτρου ανέρχεται στα €6,25 εκατ. και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό 75%. β) Περίπτωση παρέμβασης του Γενικού Διευθυντή του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΓΑΑΠ) για κατ’ εξαίρεση παραχώρηση έγκρισης από το ΤΑΘΕ, θέσης ελλιμενισμού σε ακτοπλοϊκό σκάφος, σε αλιευτικό καταφύγιο, η οποία δεν αιτιολογείται δεόντως και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την τήρηση των αρχών της χρηστής διοίκησης και της ίσης μεταχείρισης. γ) Παραλείψεις και αδυναμίες στη συμμόρφωση του Τμήματος με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις αρμοδιότητες του, καθώς και στην εφαρμογή των προβλεπόμενων διαδικασιών που σχετίζονται με θέματα εισπράξεων και προσωπικού.

Στις συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προς το ΤΑΘΕ το καλεί να ενεργεί, σε όλες τις περιπτώσεις, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του και με τις διαδικασίες χρηματοοικονομικής διαχείρισης, ώστε να διασφαλίζεται η σύννομη εκτέλεση των αρμοδιοτήτων του. Συστήνει δε όπως οι αποφάσεις του Γενικού Διευθυντή του υπουργείου ΓΑΑΠ, για κατ’ εξαίρεση παραχώρηση εγκρίσεων, να αιτιολογούνται δεόντως και να διενεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της ίσης μεταχείρισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΥ: Ερωτηματικά για έγκριση ελλιμενισμού σε σκάφος

Στις παρατηρήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρεται η περίπτωση παραχώρησης έγκρισης από το ΤΑΘΕ, θέσης ελλιμενισμού σε ακτοπλοϊκό σκάφος, στο αλιευτικό καταφύγιο Παραλιμνίου, για τη χειμερινή περίοδο, κατόπιν οδηγιών του Γενικού Διευθυντή (ΓΔ) του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, οι οποίες δεν αιτιολογούνται δεόντως και δεν εμπίπτουν στις εξουσίες του. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε, με οδηγίες του ΓΔ του υπουργείου ΓΑΑΠ, η χορήγηση προσωρινού ημερήσιου ελλιμενισμού στον μόλο ασφαλείας του αλιευτικού καταφυγίου Παραλιμνίου από την 1/10/2021 μέχρι τις 30/4/2022, παρά τους ενδοιασμούς του ΤΑΘΕ που εκφράστηκαν κατ’ επανάληψη σε αλληλογραφία με τον ΓΔ. 

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέφρασε την άποψη ότι, δημιουργούνται, εκ πρώτης όψεως, εύλογα ερωτηματικά για τις παρεμβάσεις του ΓΔ του υπουργείου ΓΑΑΠ για την παραχώρηση, στο υπό αναφορά σκάφος αναψυχής, ημερήσιου ελλιμενισμού στο αλιευτικό καταφύγιο Παραλιμνίου και για την προώθηση ενεργειών για μείωση των προβλεπόμενων τελών ημερήσιου ελλιμενισμού. Επιπλέον, έχει την άποψη ότι η παρέμβαση του ΓΔ του υπουργείου δεν είναι νόμιμη. 

Ο ΓΔ του υπουργείου ΓΑΑΠ πληροφόρησε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι πρόκειται για ένα διαχρονικό ζήτημα, το οποίο περιήλθε στην αντίληψη του υπουργείου, σε συνέχεια σειράς καταγγελιών που λήφθηκαν, σε σχέση με τη μη παραχώρηση άδειας χρήσης στο αλιευτικό καταφύγιο Παραλιμνίου, από το ΤΑΘΕ, στον ιδιοκτήτη του υπό αναφορά σκάφους και με σαφή αναφορά σε παραβίαση των αρχών της χρηστής διοίκησης και ίσης μεταχείρισης. 

Άδειες σε ιδιοκτήτες μικρών σκαφών

Κάθε ενδιαφερόμενος που δεν ικανοποιείται από την απόφαση του Διευθυντή του ΤΑΘΕ, όσον αφορά στην έκδοση αδειών αλιείας, δικαιούται να την προσβάλει, με έγγραφη προσφυγή του στον υπουργό ΓΑΑΠ, στην οποία εκτίθενται οι λόγοι για τους οποίους την προσβάλει. Αφού τέθηκαν κριτήρια για την αξιολόγηση των ιεραρχικών προσφυγών τόσο των νεοεισερχομένων, όσο και των υφιστάμενων αλιέων, υποβλήθηκε προς τον υπουργό ΓΑΑΠ πρακτικό αξιολόγησης των υπό αναφορά ιεραρχικών προσφυγών, με τα σχόλια του ΤΑΘΕ και τους λόγους της ένστασης, για έγκρισή του, στη βάση των κριτηρίων που είχαν τεθεί. Ο υπουργός αποφάσισε να εγκρίνει ίσον αριθμό αδειών σε υφιστάμενους αλιείς αιτητές και σε νεοεισερχόμενους, δύο και δύο, αντίστοιχα. Επίσης, ο υπουργός ΓΑΑΠ αποφάσισε όπως χορηγηθούν 11 άδειες κατηγορίας Γ με δωρεάν ελλιμενισμό των σκαφών των υπό αναφορά αλιέων, αφού η δυνατότητα αυτή εξεταστεί από το ΤΑΘΕ. Σημειώνεται ότι το ΤΑΘΕ εξέφρασε την άποψη ότι υπήρχε δυνατότητα παραχώρησης δωρεάν ελλιμενισμού για περιορισμένη περίοδο.