Παρά τις αποφάσεις που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας την περασμένη εβδομάδα, η ένταξη των καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ, εξακολουθεί να προκαλεί αναταράξεις. Η φαρμακευτική βιομηχανία, μάλλον διαφωνεί με τα όσα έχουν αποφασιστεί, ενώ περισσότερο λάδι στη φωτιά, έριξε νέα επιστολή του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, η οποία, όπως υποστηρίζουν οι εταιρείες, περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση με την Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης να ετοιμάζεται να αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον Οργανισμό. 

Συγκεκριμένα και προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες καθυστερήσεις που μέχρι σήμερα παρατηρούνταν στην ένταξη καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ, αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα ότι οι θεραπείες αυτές θα εντάσσονται στο Σύστημα αμέσως μετά την ετοιμασία των απαραίτητων πρωτοκόλλων από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων, με έκπτωση από τις φαρμακευτικές εταιρείες την οποία θα καθορίζει ο ΟΑΥ, και στη συνέχεια θα γίνεται διαπραγμάτευση προκειμένου να επιτευχθεί τελική οικονομική συμφωνία για έκαστο σκεύασμα. (Σήμερα η ένταξη ενός σκευάσματος στο ΓεΣΥ ακολουθεί και δεν προηγείται της διαπραγμάτευσης). 

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Υγείας με τη συμμετοχή του ΟΑΥ, των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας και των οργανωμένων ασθενών, αποφασίστηκε επίσης ότι η διαδικασία αυτή θα ισχύσει μέχρι την 31η Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα επαναξιολογηθεί και αναλόγως αποτελεσμάτων θα ληφθούν και νέες αποφάσεις. 

Η συγκεκριμένη διαδικασία προκάλεσε εξ αρχής την αντίδραση των φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες και εξέφρασαν τη διαφωνία τους γραπτώς στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, χωρίς ωστόσο η διαμαρτυρία τους να οδηγήσει σε αλλαγή των αποφάσεων που είχαν ληφθεί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ενδιάμεση λύση για τα φάρμακα στο ΓεΣΥ

«Ο ΟΑΥ, ήρθε τώρα εκ νέου και μας ενημέρωσε ότι θα αλλάξει και η διαδικασία έγκρισης των πρωτοκόλλων στη βάση των οποίων εντάσσονται τα φάρμακα στο ΓεΣΥ», ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος της ΚΕΦΕΑ Κυριάκος Μικέλλης. Όπως εξήγησε, «μέχρι σήμερα, η ΣΕΦ ετοιμάζει τα πρωτόκολλα, ο ΟΑΥ τα αποστέλλει σε όλους τους εμπλεκόμενους οι οποίοι απαντούν με σχόλια και επισημάνσεις και στη συνέχεια και αφού η Επιτροπή συνέλθει εκ νέου και τα οριστικοποιήσει, εγκρίνονται και από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού. Τώρα, σύμφωνα με τα όσα μας ενημέρωσε ο ΟΑΥ, τα πρωτόκολλα από τη ΣΕΦ θα πηγαίνουν κατευθείαν για έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο, οι εταιρείες απλώς θα ενημερώνονται και εάν φέρουν ένσταση ή έχουν παρατηρήσεις, τότε οι ενστάσεις και παρατηρήσεις τους θα εξετάζονται σε διάστημα δύο μηνών». 

Αυτή η διαδικασία, είπε ο κ. Μικέλλης, «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από εμάς». Ως ΚΕΦΕΑ, πρόσθεσε, «είχαμε εκφράσει τη διαφωνία μας και για τον τρόπο που επέλεξε ο ΟΑΥ να επισπεύσει τις διαδικασίες, αλλά τώρα τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Έχουμε θέσει ενώπιον του Οργανισμού την αντιπρότασή μας η οποία προνοεί ότι όλες οι θεραπείες μπορούν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ με τις ευρωπαϊκές ή διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες τους και στη συνέχεια να γίνεται διαπραγμάτευση. Αυτή την αντιπρόταση ο ΟΑΥ φαίνεται ότι δεν την αποδέχεται». 

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που έχει αποφασιστεί και αναμένεται ότι θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ο κ. Μικέλλης ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πρόταση του ΟΑΥ η οποία έχει υιοθετηθεί από το υπουργείο Υγείας, «δεν διασφαλίζει ένα υγιές περιβάλλον στο οποίο οι εταιρείες θα τυγχάνουν ίσης και ισότιμης μεταχείρισης».