Δηλώσεις κι αντιδηλώσεις με κεντρικό θέμα τις ακριβείς αναφορές του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, στο πόρισμά του για την καταγγελία της Διεύθυνσης των Φυλακών σε βάρος του Μιχάλη Κατσουνωτού, περιλάμβανε η χθεσινή ειδησεογραφία.

Το έναυσμα έδωσαν οι χθεσινές αποκαλύψεις της ιστοσελίδας Reporter. Σε ρεπορτάζ του ενημερωτικού ιστότοπου παρατίθενται αναφορές από την έκθεση του Αιμιλιανίδη. Στον τελευταίο αποδίδονται θέσεις με τις οποίες παρουσιάζει ως εμπαθή τον Κατσουνωτό απέναντι στη διευθύντρια και στην ανώτερη λειτουργό του σωφρονιστικού ιδρύματος, Άννα Αριστοτέλους και Αθηνά Δημητρίου, αντίστοιχα. Μεταφέρουμε ενδεικτικά αποσπάσματα από το επίμαχο δημοσίευμα, τα οποία αποδίδονται στον Αιμιλιανίδη και συγκεκριμένα στα όσα καταγράφει ο τελευταίος στο πόρισμά του:

► «Δεν του επέφερε οικονομικό όφελος, αλλά θα είχε προσωπική δόξα, ανέλιξη και επιτυχία» (σ.σ. προφανώς αν εξασφάλιζε ο Κατσουνωτός από τον κρατούμενο οπτικό υλικό που να «καίει» τις Αριστοτέλους και Δημητρίου) 

► «Ήταν έντονο το προσωπικό μένος».

► «Προσωπικό μένος και όχι επαγγελματικής διάθεσης, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται»

► Ο Αιμιλιανίδης, σύμφωνα με τον reporter, αναφερόμενος στον Κατσουνωτό γράφει ότι το μένος του φαίνεται και από τα σημειώματά του.

► Ο Αιμιλιανίδης εμφανίζεται να σημειώνει στο πόρισμα πως δεν υπάρχει «κανένα απολύτως σημείωμα» σε σχέση με την επικοινωνία του Κατσουνωτού με τον βαρυποινίτη, αλλά υπάρχουν άλλα σημειώματα με τα οποία κατηγορεί με μένος τη Διεύθυνση των Φυλακών.

Εξάλλου, στη χθεσινή έκδοσή του ο «Π» αναφέρει πως ο γνωστός νομικός στο πόρισμά του σημειώνει για τον Κατσουνωτό: «Οι διαφωνίες σε υπηρεσιακά θέματα θα πρέπει να επιλύονται με νόμιμους τρόπους και δεν επιτρέπεται σε οποιονδήποτε να ενεργεί ως Ράμπο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μοιραία τα όσα δημοσιοποιήθηκαν τέθηκαν στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης. Οι νομικοί εκπρόσωποι των Αριστοτέλους και Δημητρίου εξέδωσαν γραπτή τοποθέτηση. Μέσω αυτής αναφέρονται στο μένος που παρουσιάζεται σε δημοσιεύματα να έχει ο Κατσουνωτός για τις πελάτιδές τους και καλούν τη Νομική Υπηρεσία να δημοσιοποιήσει το πόρισμα Αιμιλιανίδη ή τουλάχιστον να το παραδώσει στα εμπλεκόμενα μέρη.

Για το θέμα είχε κληθεί εντός της χθεσινής ημέρας να τοποθετηθεί και ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης. Τέθηκαν υπόψη του κ. Σαββίδη τα δημοσιεύματα περί διαφορετικών συμπερασμάτων του ποινικού ανακριτή για τις καταγγελίες, από αυτά που κατέγραψε ο ίδιος και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας στην ανακοίνωση της περασμένης Τετάρτης. 

Ο Γιώργος Σαββίδης είπε ότι πιστεύει πως τα συμπεράσματα, «όπως τα αναφέραμε ήταν ξεκάθαρα, ήταν συγκεκριμένα». Παρέπεμψε σε δηλώσεις του κ. Αιμιλιανίδη σε εφημερίδα, στην οποία έλεγε ότι τα συμπεράσματά του, «έχουν αναφερθεί με ακρίβεια στη δήλωση της Νομικής Υπηρεσίας». 

Σε άλλο σημείο, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε: «Εμείς εκείνο που είπαμε για το τι είπε ο κ. Αιμιλιανίδης, πιστεύω ότι ήταν απόλυτα ακριβές». Απαντώντας σε ερώτημα, δεν έδειξε διατεθειμένος να αποκαλύψει το περιεχόμενο του πορίσματος.

Εξάλλου, ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης σε ανάρτησή του σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης για τα όσα αναφέρθηκαν σε σχέση με το πόρισμά του, σημειώνει: ««Στην ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρεται ότι η κατάληξή μου ήταν πως με βάση το μαρτυρικό υλικό φαινόταν να διαπράχθηκαν τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας (άρθ. 105 ΠΚ, παρ. 1) και συνωμοσίας (άρθ. 373 ΠΚ). Αναφέρεται επίσης ότι δεν έκρινα ότι ο κ. Κατσουνωτός απέβλεπε σε χρηματικό κέρδος από οποιαδήποτε πράξη του. Οτιδήποτε άλλο αναφέρεται στο πόρισμα που παρέδωσα δεν είναι δεοντολογικά ορθό να το σχολιάσω».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας στο περιθώριο των εγκαινίων της Λέσχης Αξιωματικών Εθνικής Φρουράς και κατόπιν ερωτήματος από δημοσιογράφους, είπε: «Η Κυβέρνηση δεν έχει να κάνει τίποτε με τον ανεξάρτητο θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα».

Χθες είδε το φως της δημοσιότητας η επιστολή που έστειλαν οι Αριστοτέλους και Δημητρίου στους υπουργούς Οικονομικών, και Δικαιοσύνης, καθώς και στον πρόεδρο της ΕΔΥ (κοινοποιήθηκε στον ΠτΔ και στον Γενικό Ελεγκτή). Ζητούν μετακίνηση και εκφράζουν φόβους για τη ζωή τους μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.