To Top
22:49 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ψάχνουν διπλοθεσίτες στα γήπεδα
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Ψάχνουν διπλοθεσίτες στα γήπεδα
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου 2018, 5:58 μμ

Ονομαστικό κατάλογο με περίπου 60 υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που φέρονται να ασκούσαν παράνομα κατά τα έτη 2016 και 2017 το επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου σε ομάδες διαφόρων κατηγοριών και στις ακαδημίες τους, διαβίβασε στα υπουργεία, σε ημικρατικούς οργανισμούς και σε δήμους ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Ζητώντας, αφενός, να επιβεβαιώσουν κατά πόσο τα ονόματα που αναγράφονται στον κατάλογο είναι όντως υπάλληλοί τους και αφετέρου, να διερευνήσουν τις καταγγελίες που τους φέρουν να ασκούσαν ή και να εξακολουθούν να ασκούν δεύτερο επάγγελμα και εάν ναι, κατά πόσο εξασφάλισαν την απαιτούμενη άδεια όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. 

Ο εν λόγω κατάλογος στάλθηκε προ μηνών και στα κοινοβουλευτικά κόμματα συνοδευόμενος από μιαν ανώνυμη επιστολή, με τους συντάκτες της να παραδέχονται ότι προέρχονται από τον ίδιο χώρο, είναι δηλαδή επαγγελματίες προπονητές και στόχο έχουν με την καταγγελία τους αυτή, όπως αναφέρουν, να αναδείξουν το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται. Παράλληλα, στηλιτεύουν την αδικαιολόγητη ανοχή που επιδεικνύουν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες, όπως καταγγέλλεται, σφυρούν αδιάφορα. Μάλιστα, στην επιστολή καταγράφονται και οι ποδοσφαιρικές ομάδες όπου εργάζονταν οι εν λόγω υπάλληλοι, με την επισήμανση ότι ο κατάλογος «αποτελεί ένα μικρό δείγμα». Μεταξύ άλλων, στον κατάλογο περιλαμβάνονται ονόματα εκπαιδευτικών, αστυνομικών, στρατιωτικών, πυροσβεστών, δεσμοφυλάκων, λειτουργών του Κτηματολογίου, της ΑΗΚ, της ΑΤΗΚ καθώς και δήμων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μέχρι στιγμής το μόνο Υπουργείο που ολοκλήρωσε την έρευνά του με βάση τα ονόματα που καταγράφονται στον κατάλογο είναι το Υπουργείο Άμυνας, το οποίο ενημέρωσε σχετικά την Ελεγκτική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν δύο περιπτώσεις στρατιωτικών που ασκούσαν παράνομα το επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου. Εναντίον των δύο υπαξιωματικών διατάχθηκε από το ΓΕΕΦ πειθαρχική έρευνα καθώς ασκούσαν παράνομα δεύτερο επάγγελμα. Στον μεν πρώτο, επιβλήθηκε η ποινή της επίπληξης, ενώ στον δεύτερο δεν επιβλήθηκε καμία ποινή καθώς όπως αναφέρεται επέδειξε μεταμέλεια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διπλοθεσίτες με «χρυσές» δεύτερες απολαβές

Συγκεκριμένα, στην επιστολή-καταγγελία τους οι επαγγελματίες προπονητές ποδοσφαίρου υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, τα εξής: 

* Oι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν εξασφαλισμένο σταθερό εισόδημα και οι περισσότεροι είναι με ψηλούς μισθούς. Ως εκ τούτου, αποδέχονται να εργάζονται ως προπονητές με σαφώς λιγότερα χρήματα απ' ό,τι ένας άλλος προπονητής που το έχει σαν κύρια εργασία ή αποσκοπεί να έχει μελλοντική επαγγελματική σταδιοδρομία.

* Δημόσιοι υπάλληλοι αποδέχονται να κατατίθενται στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου συμβόλαια μισθοδοσίας με αστεία ποσά (€20-€50) για δύο λόγους: Πρώτο, για σκοπούς φοροδιαφυγής και δεύτερο, για να μην επιβαρύνονται τα ποδοσφαιρικά σωματεία με ποσά που θα πρέπει να καταβληθούν στο Κράτος, όπως είναι για παράδειγμα η καταβολή κοινωνικών ασφαλίσεων, φόρος εισοδήματος κ.α. 

* Ποδοσφαιρικά σωματεία επιδιώκουν να προσλαμβάνουν τέτοιους εξασφαλισμένους προπονητές, διότι πληρώνουν λιγότερα ως αμοιβή και παράλληλα, έχουν το πάνω χέρι σε περίπτωση αποδέσμευσής τους. Με κατατεθειμένα στην ΚΟΠ συμβόλαια των €20 και €50 τον μήνα δεν υπάρχουν περιθώρια για δικαστική επίλυση στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν οφειλές από πλευράς των ποδοσφαιρικών ομάδων, ενώ αφήνεται μετέωρη και η απειλή ότι είναι δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου, δεν δικαιούνται να ασκούν δεύτερο επάγγελμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

* Ένας προπονητής που αντιμετωπίζει πιο επαγγελματικά το ποδόσφαιρο και σέβεται τον θεσμό του προπονητή αλλά και τον εαυτό του ως προσωπικότητα δεν είναι αρεστός. Και αυτό, διότι αναζητά να εξασφαλίζει γι’ αυτόν και την οικογένειά του έναν καλό μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες του αλλά ταυτόχρονα και τις υποχρεώσεις του προς το Κράτος όπως κοινωνικές ασφαλίσεις, ταμείο ανεργίας κ.ά., διασφαλίζοντας έτσι τα συνταξιοδοτικά και άλλα ωφελήματά του. Αυτούς τους προπονητές, οι ποδοσφαιρικές ομάδες τους έχουν απομονώσει.

«Όλα τα παραπάνω δημιουργούν τον αθέμιτο ανταγωνισμό στον οποίο αναφερόμαστε με την ανοχή των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και ομοσπονδιών που σφυρίζουν αδιάφορα», σημειώνεται στην επιστολή. Με τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τις καταγγελίες να υποδεικνύουν τα εξής: «Για να μην υποστηρίξουν κάποιοι ότι υπάρχει διαμάχη μεταξύ μας, ως προπονητές, σας αναφέρουμε ότι όλοι θέλουμε να μπει μια τάξη ακόμα και δημόσιοι υπάλληλοι που σέβονται το επάγγελμα του προπονητή. Επιζητούν και αυτοί ρυθμίσεις τέτοιες ώστε να εξασκούν το επάγγελμα, αλλά ταυτόχρονα να απομονωθούν οι ''καλοθελητές'' και οι ''ευκαιριακοί'' προπονητές που απλά θέλουν να έχουν τον τίτλο του προπονητή για να συστήνονται στις καφετέριες».

Θα ελεγχθούν και για φοροδιαφυγή 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης απέστειλε τον εν λόγω ονομαστικό κατάλογο και στο Τμήμα Φορολογίας. Όσοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο θα ελεγχθούν και για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων, όπως είναι για παράδειγμα η φοροδιαφυγή με την απόκρυψη πρόσθετων εισοδημάτων καθώς και η παράλειψη καταβολής κοινωνικών ασφαλίσεων.

Ενημέρωση για την υπόθεση ζήτησε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος έλαβε απάντηση από τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη όσο και από την υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, ότι το θέμα διερευνάται και μόλις εξαχθούν σαφή συμπεράσματα θα ενημερωθεί σχετικά.

  Μιχάλης Χατζηστυλιανού   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...