Χωρίς να το καταλαβαίνουμε, κάποιες καθημερινές μας συμπεριφορές μπορεί να προκαλούν φόβο και άγχος στον σκύλο μας. Αν και οι δυνατοί ήχοι ή τα βεγγαλικά είναι γνωστοί παράγοντες στρες, εξίσου σημαντικά είναι όσα κάνουμε εμείς —από το πώς τον αγγίζουμε μέχρι το πώς διαχειριζόμαστε τη ρουτίνα του. Δείτε τέσσερις συνήθειες που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία του και πώς να τις διορθώσετε.
1. Άτσαλος χειρισμός
Ο τρόπος που κρατάμε, τραβάμε ή αγγίζουμε τον σκύλο μπορεί να τον φέρει σε δύσκολη θέση. Πολλοί ιδιοκτήτες βιάζονται στις βόλτες, του φωνάζουν να τελειώσει γρήγορα, τον σηκώνουν αγκαλιά χωρίς λόγο ή τον χαϊδεύουν έντονα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα όριά του. Ειδικά αν έχουμε άγχος ή νεύρα, ο σκύλος τα αντιλαμβάνεται και μπερδεύεται για το αν φταίει εκείνος. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να του προσφέρετε την προσοχή σας χωρίς ένταση. Αν τον ενοχλεί κάτι, σταματήστε και προσεγγίστε τον πιο ήρεμα και διακριτικά.
2. Μακροχρόνια μοναξιά
Ο σκύλος δυσκολεύεται όταν μένει μόνος για πολλές ώρες. Αυτό μπορεί να του προκαλέσει άγχος αποχωρισμού, φόβο ότι εγκαταλείφθηκε, και να εκδηλωθεί με κλάμα, γάβγισμα ή καταστροφές. Προσπαθήστε να ενισχύσετε την σωματική και πνευματική του εκτόνωση με περισσότερες βόλτες και παιχνίδια. Αν δεν δείτε βελτίωση, απευθυνθείτε σε εκπαιδευτή.
3. Έλλειψη ρουτίνας
Οι σκύλοι είναι ζώα που αγαπούν τη σταθερότητα. Όταν δεν έχουν συγκεκριμένες ώρες για φαγητό, βόλτα και ύπνο, νιώθουν ανασφάλεια και αγωνία, κάτι που μπορεί να εξελιχθεί σε φόβο. Διαμορφώστε ένα καθημερινό πρόγραμμα και προσπαθήστε να το τηρείτε. Μικρές αποκλίσεις δεν πειράζουν, αρκεί ο σκύλος να νιώθει ότι δεν ξεχνιούνται οι ανάγκες του.
4. Εξαναγκασμός στο μπάνιο
Το μπάνιο ή το grooming συχνά προκαλούν στρες, ιδίως αν ο σκύλος τα έχει συνδέσει με φωνές, ένταση ή άβολες εμπειρίες. Αν τον βάλετε ξαφνικά στο νερό ή του κόψετε τα νύχια βιαστικά, μπορεί να τρομάξει ή να πονέσει. Κάντε τον σκύλο να συνδέσει θετικά το μπάνιο, με λιχουδιές, ήρεμη φωνή και υπομονή. Βρέξτε τον σταδιακά, χωρίς πίεση. Αν δείξει φόβο, κάντε ένα βήμα πίσω και δοκιμάστε ξανά πιο ήπια.
Οι σκύλοι δεν μπορούν να μας πουν πότε φοβούνται, αλλά το δείχνουν. Με προσοχή στις καθημερινές μας κινήσεις και σεβασμό στις ανάγκες τους, μπορούμε να τους προσφέρουμε την ασφάλεια και αγάπη που αξίζουν.