Το πιστωτικό προφίλ των πελατών των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων, διατηρεί το τραπεζικό σύστημα πληροφοριών Άρτεμις. Στο σύστημα είναι καταχωρημένα τα δάνεια, οι πιστωτικές κάρτες και οι τρεχούμενοί λογαριασμοί που κατέχουν όσοι έχουν δοσοληψίες με τις τράπεζες. Σε μηνιαία βάση, οι τράπεζες τροφοδοτούν την Άρτεμις, με στοιχεία για τις πιστωτικές διευκολύνσεις των πρωτοφειλετών, των εγγυητών, των παρόχων εξασφαλίσεων και των συνδεδεμένων προσώπων των  πρωτοφειλετών.
 
Ο γενικός διευθυντής της Άρτεμις, Γιάννης Τομασίδης, σε συνέντευξη του στον «Φ»  δήλωσε πως σκοπός του αρχείου της Άρτεμις είναι η αξιολόγηση από τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων του αξιόχρεου των υφιστάμενων και δυνητικών δανειοληπτών και των συνδεδεμένων προσώπων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του πιστωτικού και άλλων συναφών κινδύνων. 
 
Επίσης, σημείωσε πως η Άρτεμις συμβάλλει στην εμπέδωση της κουλτούρας της υπεύθυνης δανειοληψίας  στο κοινό και παράλληλα προστατεύει τους δανειολήπτες από υποχρεώσεις που δεν μπορούν να αναλάβουν λόγω των εισοδημάτων τους.  
 
Παράλληλα, ο κ. Τομασίδης, ανέφερε πως η Άρτεμις, είναι το μοναδικό γραφείο πίστης που λειτουργεί στην Κύπρο. Σε σχέση με το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα διέπει το πλαίσιο λειτουργίας των Γραφείων Πίστης, ο κ. Τομασίδης, σημείωσε πως ο νόμος θα ενισχύσει την παρουσία της Άρτεμις ως προς όφελος της οικονομίας. 
 
Σημειώνει επίσης πως η Άρτεμις θα ενισχυθεί περαιτέρω εάν το νέο νομοθετικό πλαίσιο της δώσει την ευχέρεια να αναπτύξει τις πλήρεις λειτουργίες ενός σύγχρονου Γραφείου Πίστης, προς όφελος των συναλλασσόμενων και της οικονομίας. «Αυτό θα συμβεί μέσω της προσφοράς νέων, πιο εξελιγμένων προϊόντων και υπηρεσιών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και της διείσδυσης σε νέους κλάδους της οικονομίας στα πρότυπα πιο ανεπτυγμένων Γραφείων Πίστης διεθνώς» πρόσθεσε.
 
-Η «Άρτεμις Τραπεζικά Συστήματα Πληροφοριών» («Άρτεμις») λειτουργεί σήμερα ως Γραφείο Πίστης. Τώρα η κυβέρνηση προωθεί την εφαρμογή του θεσμού των Γραφείων Πίστης, τι θα αλλάξει για την «ΑΡΤΕΜΙΣ» και πώς θα επηρεαστούν οι τράπεζες και οι πολίτες;
Καταρχήν αξίζει να αναφερθεί ότι η Άρτεμις ιδρύθηκε το 2008 και έκτοτε λειτουργεί ως Γραφείο Πίστης (Credit Bureau). Ο θεσμός των Γραφείων Πίστης είναι πολύ διαδεδομένος στην Ευρώπη και αλλού γιατί τα Συστήματα Ανταλλαγής Δεδομένων, τα οποία υπάρχουν στο εξωτερικό για δεκαετίες, αποδεδειγμένα επιτελούν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της υποδομής του χρηματοπιστωτικού συστήματος και κατ’ επέκταση της οικονομίας μιας χώρας. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Κύπρου: Μέσω της πληροφόρησης για τα δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς φυσικών και νομικών προσώπων που παρέχει διαχρονικά η Άρτεμις στα Πιστωτικά Ιδρύματα υποβοηθείται με ουσιαστικό τρόπο η διαδικασία αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών, είτε είναι υφιστάμενοι, είτε δυνητικοί δανειολήπτες που αιτούνται πιστωτικής διευκόλυνσης. 
 
Η πληροφόρηση του Αρχείου μας εξυπηρετεί και τον ίδιο τον δανειολήπτη καθότι συμβάλλει στην εμπέδωση της κουλτούρας της υπεύθυνης δανειοληψίας ανάμεσα στο κοινό και προστατεύει τους δανειολήπτες από υποχρεώσεις που δεν μπορούν στην πραγματικότητα να αναλάβουν βάσει των εισοδημάτων τους.   
 
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Άρτεμις αναγνωρίζεται ως το μοναδικό Γραφείο Πίστης στην Κύπρο από την Παγκόσμια Τράπεζα συμβάλλοντας θετικά στην αξιολόγηση της Κύπρου στην ετήσια Έκθεση “Doing Business” η οποία αξιολογεί την ανταγωνιστικότητα των εθνικών οικονομιών. Ταυτόχρονα, η Άρτεμις είναι πλήρες μέλος του Συνδέσμου Γραφείων Πίστης στην Ευρώπη (Association of Consumer Credit Information Suppliers). 
 
Η  Άρτεμις προσαρμόζεται άμεσα και αποτελεσματικά σε οποιαδήποτε εξέλιξη ή διαμόρφωση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου όπως για παράδειγμα η επικείμενη σχετική νομοθεσία που ετοιμάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών για τα Γραφεία Πίστης, πάντα στα πλαίσια των σχετικών οδηγιών και υποδείξεων του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Με την εφαρμογή της νομοθεσίας που θα διέπει τη λειτουργία των Γραφείων Πίστης, δεν αναμένουμε να μεταβληθεί ουσιαστικά ο ρόλος και η φύση της Άρτεμις για τις Τράπεζες και τους πολίτες αφού θα παραμείνουμε Γραφείο Πίστης προσανατολισμένο να προσφέρει αξία στους αποδέκτες των δεδομένων μας, τους δανειολήπτες και την οικονομία γενικότερα.
 
Ευελπιστούμε ότι το υπό διαμόρφωσή νομοθετικό πλαίσιο για τα Γραφεία Πίστης στην Κύπρο θα ενισχύσει την παρουσία και την υπόσταση της Άρτεμις προς όφελος της οικονομίας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η προσδιδόμενη αξία της Άρτεμις θα αυξηθεί περαιτέρω εάν το νέο νομοθετικό πλαίσιο μας δώσει την ευχέρεια να αναπτύξουμε τις πλήρεις λειτουργίες ενός Γραφείου Πίστης, προς όφελος των συναλλασσόμενων και της οικονομίας. Αυτό θα συμβεί μέσω της προσφοράς νέων, πιο εξελιγμένων προϊόντων και υπηρεσιών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και της διείσδυσης σε νέους κλάδους της οικονομίας στα πρότυπα πιο ανεπτυγμένων Γραφείων Πίστης διεθνώς.
 
Με ποια δεδομένα οι τράπεζες τροφοδοτούν το αρχείο της «ΑΡΤΕΜΙΣ»; Αυτά τα δεδομένα για ποιο σκοπό χρησιμοποιούνται; Στο σύστημα καταχωρούν δεδομένα μόνο οι τράπεζες της Κύπρου ή λαμβάνετε πληροφόρηση και από τράπεζες από το εξωτερικό; 
Σήμερα οι Τράπεζες και οι Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων οι οποίες είναι συμβεβλημένες μαζί μας και οι οποίες καλύπτουν το σύνολο της αγοράς, τροφοδοτούν το Αρχείο της Άρτεμις με δεδομένα ενεργών πιστωτικών διευκολύνσεων καθώς και Αγωγών και Δικαστικών Αποφάσεων. Ο όρος «πιστωτικές διευκολύνσεις» περιλαμβάνει δάνεια, πιστωτικές κάρτες, τρεχούμενους λογαριασμούς με όριο καθώς και μη χρηματοδοτούμενες πιστωτικές διευκολύνσεις όπως είναι για παράδειγμα οι τραπεζικές εγγυητικές επιστολές.
 
Για τα πιο πάνω δεδομένα αποστέλλονται στοιχεία για πρωτοφειλέτες, εγγυητές, πάροχους εξασφαλίσεων και τα συνδεδεμένα πρόσωπα των πρωτοφειλετών. Αυτό αφορά τόσο φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα. Υπάρχει μηνιαία ενημέρωση του Αρχείου. Δεν λαμβάνουμε πληροφόρηση από τράπεζες του εξωτερικού. 
 
Στο Αρχείο μας επίσης υπάρχουν δεδομένα για εκδότες ακάλυπτων επιταγών που λαμβάνονται από τη Διαχειριστική Επιτροπή του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών (ΚΑΠ), δεδομένα για πτωχεύσεις και αιτήσεις πτωχεύσεων καθώς και δεδομένα για διαλύσεις και αιτήσεις για διάλυση εταιρειών που λαμβάνονται από τον Έφορο Εταιρειών και Επίσημο Παραλήπτη. 
 
Ο κύριος σκοπός του Αρχείου της Άρτεμις είναι η αξιολόγηση από τις Τράπεζες και τις Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων του αξιόχρεου των υφιστάμενων και δυνητικών δανειοληπτών και των συνδεδεμένων με αυτών προσώπων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του πιστωτικού και άλλων συναφών κινδύνων.  
 
Αποδέκτες των πληροφοριών του Αρχείου της Άρτεμις είναι όλες οι Τράπεζες και οι Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων στην Κύπρο οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθώς επίσης και η ίδια η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για άσκηση των αρμοδιοτήτων της.
Πρόσβαση στο Αρχείο έχουν επίσης τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα για τα δικά τους δεδομένα στο Αρχείο. Για αυτό το σκοπό, η Άρτεμις διαθέτει Γραφείο Εξυπηρέτησης Κοινού το οποίο δέχεται και εξετάζει τα σχετικά αιτήματα των προσώπων και απαντά σ΄ αυτά εγγράφως, σύμφωνα με τις πρόνοιες του εφαρμοστέου κανονιστικού και νομοθετικού πλαισίου. Η Άρτεμις, με πλήρη συναίσθηση ευθύνης για το έργο που επιτελεί, δίνει βαρύνουσα σημασία στο σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη και συμμορφώνεται πλήρως με τις πρόνοιες των νομοθεσιών που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα, εφαρμόζοντας πιστά τις σχετικές οδηγίες και υποδείξεις του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και τις πρόνοιες του κείμενου νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. 
 
Δεν θα διαφοροποιηθούν τα δεδομένα που λαμβάνει
 
-Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που προωθείται, οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων θα παρέχουν στην «Άρτεμις» περισσότερα δεδομένα από αυτά που παρέχουν σήμερα; 
 
Αυτό θα εξεταστεί στο μέλλον. Τολμώ να προβλέψω όμως ότι δεν αναμένεται να υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στα δεδομένα που λαμβάνουμε βάσει του παρόντος νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου γιατί το εύρος της πληροφόρησης στο Αρχείο μας συγκρίνεται με το εύρος πληροφόρησης πολύ πιο ανεπτυγμένων Γραφείων Πίστης του εξωτερικού. Αυτό είναι πολύ θετικό όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα του Αρχείου της «Άρτεμις» στην επίτευξη του κύριου σκοπού του.
 
Με την εξόφληση διαγράφονται οι φάκελοι των δανειοληπτών
 
-Για πόσα χρόνια διατηρούνται τα δεδομένα που τηρούνται στην «ΑΡΤΕΜΙΣ»; Σε κάποια στιγμή το αρχείο του κάθε δανειολήπτη διαγράφεται; Από πότε χρονολογούνται τα δεδομένα που είναι σήμερα καταχωρημένα στο σύστημα;
Εφόσον μια πιστωτική διευκόλυνση ή μια Αγωγή/Δικαστική Απόφαση παραμένει ενεργή, εκκρεμεί δηλαδή οφειλή προς την Τράπεζα ή την Εταιρεία Εξαγοράς Πιστώσεων, αυτή θα εμφανίζεται στο Αρχείο μας όσο παλαιά και αν είναι. Αυτό είναι αναγκαίο για την ακριβή εικόνα της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη. 
 
Με την τακτοποίηση της οφειλής, το δεδομένο της πιστωτικής διευκόλυνσης ή του δικαστικού μέτρου και τα συνδεδεμένα με αυτό πρόσωπα διαγράφονται από το Αρχείο της Άρτεμις με την αμέσως επόμενη μηνιαία ενημέρωση του Αρχείου. 
 
-Για ποιό λόγο στο σύστημα καταχωρούνται τα δεδομένα των πελατών των τραπεζών που σχετίζονται μόνο με τις δανειακές τους διευκολύνσεις και με τις κάρτες; Για ποίο λόγο δεν καταχωρούνται στοιχεία σχετικά και τις καταθέσεις του πελάτη; Εάν καταχωρούνταν όλα τα δεδομένα του πελάτη (δάνεια-καταθέσεις) δεν θα βοηθούσε περισσότερο τις τράπεζες να πάρουν το λαβείν τους;
 
Αυτή τη στιγμή  το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο δεν προνοεί την καταχώρηση των δεδομένων των καταθέσεων των πελατών των τραπεζών στο Αρχείο της Άρτεμις. Δεν έχουμε εξετάσει, ως οργανισμός, το ενδεχόμενο συμπερίληψης δεδομένων καταθέσεων στο Αρχείο μας.