Οι εξελίξεις στον κυπριακό τραπεζικό τομέα την τελευταία πενταετία και η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για τις λεγόμενες shell companies προκάλεσε αναμφίβολα συζητήσεις μεταξύ των ρωσικών επιχειρηματικών κύκλων. Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή οδήγησε στο κλείσιμο πολλών τραπεζικών λογαριασμών των Ρώσων υπηκόων στην Κύπρο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι καταθέσεις των Ρώσων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα στο τέλος Ιουνίου ήταν €6,78 δισ. σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2012, που ανέρχονταν σε €21,51 δισ.
Η φυγή των ρωσικών καταθέσεων δεν συνεπάγεται και μείωση των ρωσικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και επενδύσεων στη χώρα μας. Η Κύπρος, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό επιχειρηματικό κέντρο για τη Ρωσία, με πολλούς Ρώσους επιχειρηματίες να διατηρούν εδώ την έδρα των πολυεθνικών εταιρειών τους, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη Ρωσία στην Κύπρο οδήγησαν σε ακαθάριστο εισόδημα περίπου 2,2 δισ. ευρώ το 2017, δηλαδή περίπου 11% του ΑΕΠ.
Η Κύπρος διατηρεί, άλλωστε, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που την κατέστησαν ελκυστικό προορισμό για ξένες επιχειρήσεις. Τέτοια είναι  η ιδιότητά της ως κράτους μέλους της ΕΕ και της Ευρωζώνης, η γεωστρατηγική θέση της, οι άριστες σχέσεις που διατηρεί με τις γειτονικές χώρες, το νομικό και το φορολογικό της σύστημα. Ειδικά στην περίπτωση των Ρώσων επιχειρηματιών, αυτοί επιλέγουν την Κύπρο για βάση των δραστηριοτήτων τους, επειδή εδώ αισθάνονται καλοδεχούμενοι. Η ύπαρξη μιας δραστήριας ρωσικής κοινότητας με σχολεία, Μέσα Ενημέρωσης και κοινωνικές εκδηλώσεις καθώς και ιστορικές σχέσεις δημιουργούν ένα φιλικό και φιλόξενο περιβάλλον. Επιπρόσθετα, το καταρτισμένο εργατικό δυναμικό που μιλά ρωσικά και αγγλικά, το υψηλό επίπεδο επαγγελματικών υπηρεσιών που προσφέρονται στο νησί και η υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής που προσφέρει η Κύπρος αποτελούν σημαντικούς παράγοντες.
Οι δυο χώρες είναι διαχρονικά αξιόπιστοι εταίροι σε κοινωνικό, πολιτιστικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, με ευοίωνη προοπτική για την προώθηση περαιτέρω συνεργασιών μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου. Η αμοιβαία επωφελής συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας στον τομέα των επιχειρήσεων καλύπτει ήδη ένα ευρύ φάσμα, όπως τον τουρισμό, τα αναπτυξιακά έργα, το εμπόριο, τις νέες τεχνολογίες και τις επενδύσεις ακινήτων.
 
Οι άμεσες εισροές ξένων επενδύσεων κατά τα τελευταία έτη προέρχονται κυρίως από τη Ρωσία, με το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία να ακολουθούν. Οι επενδύσεις αυτές επικεντρώνονται στη χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση και τις εταιρείες χαρτοφυλακίου, στα πλοία και στα ακίνητα. Όπως καταγράφεται στη μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών, τουλάχιστον την περίοδο 2017-2018 οι επενδύσεις σε ακίνητα προέρχονταν κατά κύριο λόγο από Ρώσους και Κινέζους. Σύμφωνα, επίσης, με τα στατιστικά στοιχεία του 2018, οι ρωσικές επενδύσεις παραμένουν οι κύριες επενδύσεις στην οικονομία, με τις ρωσικές άμεσες επενδύσεις στην Κύπρο να ανέρχονται στα 176 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν Ρώσοι επενδυτές και επιχειρηματίες στην Κύπρο διαφαίνεται και από τον αριθμό αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα πολιτογράφησης επενδυτών. Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι η αυστηρή διαχείριση του εν λόγω προγράμματος είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς επηρεάζει την εικόνα της Κύπρου στη διεθνή και στη ρωσική επενδυτική κοινότητα αλλά και την ευρύτερη προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων.
Σημαντικές προοπτικές συνεργασίας υπάρχουν στην έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων μέσα από τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια των δύο χωρών. Η Ρωσία έχει βάθος και εύρος δραστηριοτήτων στην έρευνα και τις νέες τεχνολογίες και η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ προσφέρει ευκαιρίες για συνεργασία. 
Η διατήρηση και ανάπτυξη των μακροχρόνιων επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, είναι μείζονος σημασίας για την οικονομία της Κύπρου. Ο Κύπρο-ρωσικός επιχειρηματικός σύνδεσμος είναι στη διάθεση των επιχειρηματιών των δύο χωρών.
 
Πρόεδρος του Κύπρο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου – υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ