Περισσότερη πίεση βάζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στις εμπορικές τράπεζες όσον αφορά τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και τον τρόπο που χειρίζονται τα παράπονα των πελατών τους. Ο Διοικητής της Κεντρικής Κωνσταντίνος Ηροδότου, στην πρώτη του συνέντευξη μετά που ανέλαβε τα σχετικά καθήκοντα, σημειώνει πως με πρόσφατη εγκύκλιο έχει ζητηθεί από τις τράπεζες να ετοιμάζουν και να υποβάλουν εκθέσεις με τα παράπονα των πελατών που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και με τον δικό τους τρόπο αντίδρασης. 
 
Παράλληλα, αναφέρει πως ο μηχανισμός ελέγχου των αναδιαρθρώσεων, που εκκρεμεί για έλεγχο στην ΕΚΤ, βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια και θα λειτουργεί με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τα οποία δεν θα είναι αποτρεπτικά ούτε για τον δανειολήπτη, ούτε για τις τράπεζες.
 
Ποια είναι η άποψη σας για τις αυξήσεις στις χρεώσεις στις οποίες επιχείρησαν να προχωρήσουν οι τράπεζες. Είναι δικαιολογημένες ή όχι;
 
Θα πρέπει να ξεχωρίσουμε το θέμα σε επιμέρους τομείς. Ο πρώτος αφορά στο δικαίωμα των τραπεζών, όπως και κάθε άλλης εμπορικής επιχείρησης, να κάνουν ελεύθερα τις επαγγελματικές τους επιλογές. Από την άλλη, υπάρχει η ανάγκη προστασίας συγκεκριμένων ομάδων της κοινωνίας ή αυτούς που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως ευάλωτους. Ένας τρίτος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη, είναι η γνώση π.χ. της τεχνολογίας που χρειάζεται να υπάρχει από τον καταναλωτή. Θα πρέπει να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο ευάλωτος καταναλωτής, και να προστατευτεί, ενώ παράλληλα οι τράπεζες θα πρέπει να διασφαλίσουν την παροχή εκπαίδευσης στους πελάτες που το επιθυμούν ή το έχουν ανάγκη. Αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Είχα ήδη μια συνάντηση με τους διευθύνοντες συμβούλους και τους προέδρους των δύο μεγάλων τραπεζών, που έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, και συζητήσαμε τις προθέσεις τους σε σχέση με το θέμα και πώς ενδεχομένως να ενεργήσει η ΚΤΚ. Να ξεκαθαρίσω πως η διευθέτηση της συνάντησης έγινε άσχετα με τις χρεώσεις που ανακοινώθηκαν και αναστάληκαν. Ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό, απλά συνέπεσε με τις εξελίξεις. 
 
Τον Οκτώβριο, η Κεντρική δεσμεύτηκε να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση, αποδεκτή από την ΕΚΤ, σε σχέση με τον έλεγχο των αναδιαρθρώσεων. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε και ποια είναι η διαφοροποίηση από το υφιστάμενο καθεστώς;
 
Επί της ουσίας του θέματος, δεν μπορούμε στο παρόν στάδιο να εισέλθουμε σε λεπτομέρειες της πρότασης που ετοιμάσαμε. Πρέπει πρώτα να έχουμε την γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως επίσης και να προηγηθεί η ενημέρωση της  Βουλής. Να υπενθυμίσω, ότι δεν είχαμε εξ αρχής κάποιον συγκεκριμένο μηχανισμό υπόψη μας. Αναλάβαμε την ευθύνη να κάνουμε τις αναλύσεις, να δούμε τα ευρήματα και μετά να βρούμε ένα μηχανισμό. Τρέξαμε διαδικασία επιλογής και προσλάβαμε εξωτερικούς συνεργάτες και σε στενή συνεργασία μαζί τους σχεδιάσαμε μια πρόταση. Πλέον, η λεπτομερής περιγραφή του μηχανισμού βρίσκεται στην ΕΚΤ για επεξεργασία. Αυτό που μπορώ να πω, είναι πως κατά τη δική μας άποψη, πρόκειται για ένα μηχανισμό ο οποίος βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια, ενώ παράλληλα λειτουργεί με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τα οποία δεν θα είναι αποτρεπτικά ούτε για τον δανειολήπτη, ούτε για τις τράπεζες. Συγκεκριμένα θα βασίζεται σε ανάλυση στοιχείων και δεδομένων τα οποία θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν τόσο οι τράπεζες όσο και οι δανειολήπτες.
 
Δηλαδή ποιοι θα δικαιούνται να χρησιμοποιήσουν τον Μηχανισμό; 
 
Όπως ανέφερα προηγουμένως δεν είναι ορθό να μπω σε λεπτομέρειες, στο παρόν στάδιο αλλά θα πω το εξής. Θα υπάρχει προσδιορισμός συγκεκριμένων λόγων για τον δανειολήπτη που πιστεύει ότι αδικήθηκε, για να μπορεί να μπει στον μηχανισμό. Ως ένα παράδειγμα, μπορεί οι προειδοποιητικές επιστολές να μην έχουν σταλεί σωστά από τις τράπεζες ή να μην δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος. Αν το πιστεύει αυτό ο πελάτης τότε μπορεί να κάνει χρήση του μηχανισμού. 
 
 
Πιστεύετε πως θα είναι επαρκής λύση ο συγκεκριμένος Μηχανισμός; 
 
Θεωρώ πως ναι, αλλά δεν μείναμε μέχρι εκεί. Μέσω πρόσφατης εγκυκλίου υπενθυμίζουμε στις τράπεζες ορισμένες κομβικές διατάξεις της Οδηγίας της για τη διαχείριση καθυστερήσεων καθώς και του Κώδικα Συμπεριφοράς για τον Χειρισμό Δανειοληπτών που Αντιμετωπίζουν Οικονομικές Δυσκολίες. Η Οδηγία αυτή επιβάλλει στις τράπεζες να ετοιμάζουν και να υποβάλλουν στην Κεντρική Τράπεζα περιοδικές εκθέσεις. Με την ίδια εγκύκλιο καλούμε τις τράπεζες να περιλάβουν συγκεκριμένα στοιχεία στις εκθέσεις αυτές, ειδικά σε ό,τι αφορά τα παράπονα των δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το περιεχόμενο των παραπόνων, το κατά πόσο η τράπεζα προσέφερε λύσεις κι αν αυτές έγιναν αποδεκτές από τον πελάτη. Kαλούμε επίσης τις τράπεζες να προσέχουν ώστε οι χρεώσεις που επιβάλουν  σε τέτοιες περιπτώσεις να είναι εντός της νομοθεσίας. Είτε αυτές αφορούν ανατοκισμό, ημερήσιο επιτόκιο ή τόκο υπερημερίας.
 
Το σχέδιο Εστία με τα μέχρι τώρα δεδομένα απέτυχε. Ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα με δεδομένο ότι το σχέδιο κάλυπτε κατά κύριο λόγο περιπτώσεις ευαίσθητων δανειοληπτών; 
 
Πρέπει να εκφράσω την απογοήτευσή μου για τον αριθμό των αιτήσεων, επειδή ο σκοπός του Σχεδίου ήταν η προστασία της πρώτης κατοικίας. Και πέραν αυτού, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, εκείνοι που θα υπέβαλλαν αίτηση στο Εστία και θα διαφαινόταν ότι δεν είχανε την οικονομική δυνατότητα για να ενταχθούν στο Σχέδιο, ενδεχομένως να μπορούσαν να τύχουν κάποιας άλλης στήριξης που θα επεξεργαζόταν το κράτος μέσω της κοινωνικής του πολιτικής. Όσον αφορά το επόμενο βήμα, θα πρέπει να γίνουν αναλύσεις από πλευράς τραπεζών για το πώς θα διαχειριστούν όσους τελικά θα μείνουν εκτός Εστία. Άρα, θα αναμένουμε να δούμε την πρόταση των τραπεζών μέσω του τριετούς τους πλάνου για τη διαχείριση των ΜΕΔ και πώς σκοπεύουν να διαχειριστούν αυτό το χαρτοφυλάκιο δανείων. Να επισημάνω ότι αυτό το τριετές πλάνο είναι στην ευχέρεια των διευθύνσεων των τραπεζών να το προσδιορίσουν. O επόπτης θα εξετάσει αν είναι αποδεκτό. Από πλευράς χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αυτό που μπορούμε να κάνουμε ως Κεντρική, είναι εισηγήσεις προς το κράτος αφού η προστασία των ευάλωτων είναι εν τέλει θέμα πολιτικών αποφάσεων και κοινωνικής πολιτικής. 
 
Μπορείτε να μας πείτε τι έγινε η λίστα των ΠΕΠ που επέστρεψε στην Κεντρική ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και είχε ετοιμαστεί και αποσταλεί από την προκάτοχό σας; Το θέμα έχει σιωπήσει για αρκετούς μήνες, για ποιους λόγους;
 
Με το που επιστράφηκαν τα στοιχεία στην Κεντρική, ζητήθηκε νομική γνώμη σε σχέση με τις ενέργειες στις οποίες μπορεί να προβεί η ΚΤΚ μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της. Στη βάση αυτής, αρχικά στις 4 Ιουλίου 2019 και λεπτομερέστερα πριν από λίγες ημέρες, ενημερώσαμε σχετικά τον Πρόεδρο της Βουλής σε σχέση με το τι επιτρέπει η νομοθεσία να κάνει η Κεντρική και με ποιον τρόπο. Αυτό που μπορώ να πω για σκοπούς της συνέντευξης είναι ότι τα πορίσματα στα οποία καταλήγει η Κεντρική Τράπεζα μέσω των ελέγχων που διενεργεί δεν αφορούν τις πράξεις ή ενδεχόμενες παραλείψεις των προσώπων που συναλλάσσονται με τα εποπτευόμενα ιδρύματα αλλά το βαθμό συμμόρφωσης των ίδιων των ιδρυμάτων με τη νομοθεσία για την οποία είναι αρμόδια η Κεντρική.  
 
Μέσα σε ελάχιστα χρόνια, η Κύπρος βρέθηκε ξανά στη δίνη του κυκλώνα ως κράτος διαπλοκής, ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, και αυτή τη φορά με το μοίρασμα «χρυσών» διαβατηρίων. Αυτές οι αποκαλύψεις πόσο πλήττουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για αύξηση των ανταποκριτριών τραπεζών που συνεργάζονται με τι κυπριακές; 
 
Ξεκαθαρίζω πως δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε «ανάγκης» να εισέλθουν περισσότερες ανταποκρίτριες τράπεζες στον κυπριακό τραπεζικό τομέα. Οι κυπριακές τράπεζες έχουν ανταποκρίτριες τράπεζες. Η προσπάθεια είναι για αύξηση τους και γι’ αυτό τρέχει τα τελευταία δύο χρόνια μία οργανωμένη προσπάθεια με τη συμμετοχή της ΚΤΚ, του Συνδέσμου Τραπεζών, του υπ. Οικονομικών και του υπ. Εξωτερικών με στόχο να αλλάξει η λανθασμένη αντίληψη στο εξωτερικό σε σχέση με τον τραπεζικό μας τομέα και να καταδείξουμε την πρόοδο που έχει γίνει. Έχει γίνει σημαντική πρόοδος αλλά δεν έχει τελειώσει η προσπάθεια. Οι πρόσφατες περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι γεγονότα που συνέβησαν πιο παλιά, άρα δεν θα ήταν δίκαιο να κρίνουμε στη βάση αυτών των περιπτώσεων το σημερινό επίπεδο συμμόρφωσης και ελέγχου. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και να προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδιασμού. Στόχος μας είναι μέσω απτών στοιχείων να αποδεικνύουμε σε εταίρους μας στο εξωτερικό ότι γίνεται πρόοδος σε όλους τους τομείς ώστε να αλλάξει η λανθασμένη εντύπωση που υπάρχει για τον τραπεζικό τομέα. 
 
Περιμένουμε εδώ και χρόνια την αναδιοργάνωση της Κεντρικής όπως και οι εργαζόμενοι. Πού βρίσκεται το θέμα;
 
Τα εσωτερικά θέματα στην Κεντρική είναι πολλά. Για παράδειγμα, δεν έχουν δοθεί προαγωγές εδώ και αρκετά χρόνια. Επίσης, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην αναδιοργάνωση της δομής στη βάση μελετών που έχουν διεξαχθεί. Όλα αυτά είναι μέσα στις προτεραιότητες μας. Δουλεύουμε παράλληλα σε διάφορα μέτωπα: να τεθούν σε σωστό ρυθμό και χρονοδιαγράμματα η επικαιροποίηση των αναγκών στελέχωσης, οι προσλήψεις, οι προαγωγές, ο χειρισμός θεμάτων επιμέρους ομάδων εργαζομένων, αλλά και να προχωρήσει η συλλογική διαπραγμάτευση με την ΕΤΥΚ. Είχα συνάντηση με την ηγεσία της ΕΤΥΚ και θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου γιατί είδαμε ότι υπάρχει κοινό έδαφος σε θέματα προσωπικού και λειτουργίας της Κεντρικής. Έχει δημιουργηθεί ομάδα στη ΚΤΚ η οποία ανέλαβε να συνεχίσει τη συζήτηση με την ΕΤΥΚ για την αναδιοργάνωση στη βάση των μελετών και ευελπιστώ να έχουμε πρόοδο σύντομα. Παράλληλα, δουλεύουμε στα θέματα των προαγωγών και την επίλυση των υπολοίπων θεμάτων εσωτερικά. Δουλεύουμε και στα δύο επίπεδα. Και σ’ αυτό της αναδιάρθρωσης και σ’ αυτό των προαγωγών και της επίλυσης των προβλημάτων που υπάρχουν. 
 
Οι δεσμεύσεις για ΜΕΔ να υλοποιούνται 
 
Γενικότερα σε σχέση με τα ΜΕΔ, εκτιμάτε κι εσείς πως πλέον είναι θέμα χρόνου να περιοριστούν σε επιτρεπτά πλαίσια, με δεδομένο ότι οι τράπεζες ετοιμάζουν πακέτα πώλησης δανείων; 
 
Ο κανονισμός του ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για την Ευρωζώνη θέτει ως ανώτατο αποδεκτό όριο το 10%. Στόχος λοιπόν για το τραπεζικό σύστημα και τις τράπεζες είναι να έρθουν κοντά στο 10% σε εύλογο χρόνο. Η σημαντικότερη πρόοδος έχει επιτευχθεί από τις μεγάλες τράπεζες και είναι λογικό, λόγω των ενεργειών που έκαναν ήδη και επιπρόσθετων που είναι σε προχωρημένο στάδιο (τουλάχιστον μέσω των πωλήσεων προβληματικών δανείων υπάρχει σημαντική πρόοδος). Το ενθαρρυντικό είναι ότι τώρα και οι μικρότερες τράπεζες ξεκινούν με εφαρμογή σχεδίων για την αμεσότερη διαχείριση των δικών τους χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό γίνεται είτε με πώληση τους, είτε μέσω συνεργασίας με εξειδικευμένο διαχειριστή που να ειδικεύεται στη διαχείριση των προβληματικών δανείων. Δεν θα πω ότι είναι θέμα χρόνου για να μη δώσω την εσφαλμένη εντύπωση ότι πατήθηκε ένα κουμπί και τώρα απλά περιμένουμε. Το τραπεζικό σύστημα έχει σταθεροποιηθεί, βλέπουμε ικανοποιητική πρόοδο από τις μεγαλύτερες τράπεζες και ενέργειες από τις μικρότερες, αλλά χρειάζεται συνέχιση της προσπάθειας από όλες τις τράπεζες.
 
Υπάρχει χρονική πίεση από τον Επόπτη; 
 
Ο Επόπτης εξετάζει τα τριετή πλάνα που υποβάλλουν οι τράπεζες σε σχέση με τους σχεδιασμούς μείωσης των ΜΕΔ και κρίνει κατά πόσο είναι ικανοποιητικά. Στη συνέχεια παρακολουθεί τον βαθμό υλοποίησης τους και αναλόγως παρεμβαίνει. Είναι στο χέρι των τραπεζών να υλοποιήσουν όσα παρουσιάζουν. 
 
Οι Πολιτογραφήσεις, ο ρόλος της Κεντρικής και οι έλεγχοι 
 
Έχετε ερευνήσει ως Κεντρική Τράπεζα τις συναλλαγές για την πολιτογράφηση του Μαλαισιανού Τζο Λόου; Τα χρήματα πέρασαν μέσω του τραπεζικού συστήματος με αποτέλεσμα να αφήνονται σκιές.
 
Η Κεντρική και οι τράπεζες ούτε ήταν ούτε είναι μέρος της διαδικασίας πολιτογραφήσεων και του ελέγχου που γίνεται σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις. Από δικής μας πλευράς, ελέγχουμε τις διαδικασίες που εφαρμόζουν οι τράπεζες όταν αξιολογούν υποψήφιους πελάτες τους και όταν παρακολουθούν τις συναλλαγές που γίνονται μέσω της τράπεζας ώστε να παρεμποδίζεται η χρησιμοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας μας για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Πρέπει να ακολουθούνται από τις τράπεζες οι κανονισμοί και οι διαδικασίες είτε η συναλλαγή αποσκοπεί στην πολιτογράφηση είτε όχι. Γι’ αυτά τα θέματα, η Κεντρική διεξάγει περιοδικούς ελέγχους στις τράπεζες για να εξακριβώσει αν τηρούν τις σωστές εσωτερικές διαδικασίες σε σχέση με τους νόμους και τους κανονισμούς της Κεντρικής. Πέραν αυτών των ελέγχων, αν υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο συμβάν και πάλι η Κεντρική μπορεί να παρέμβει και να το αξιοποιήσει ως έναυσμα για να ελέγξει τις διαδικασίες των τραπεζών. Η Κεντρική Τράπεζα κοιτάζει τον γενικότερο μηχανισμό φιλτραρίσματος των τραπεζών σε σχέση με  AML και onboarding και τους σχετικούς νόμους και κατά πόσο δουλεύει ή χρειάζεται βελτίωση. Εννοείται πως σε περίπτωση που εντοπιστεί οτιδήποτε θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα.  
 
Το θέμα των πολιτογραφήσεων και του κυπριακού διαβατηρίου είναι συνδεδεμένο με την ανάπτυξη των ακινήτων. Αν σταματήσει το σχέδιο πολιτογραφήσεων τι θα γίνει με την τόση μεγάλη οικιστική ανάπτυξη αλλά και τα δάνεια των developers; Τελικά οι τράπεζες έχουν σημαντική έκθεση σε αναπτύξεις συνδεδεμένες με το σχέδιο πολιτογραφήσεων; 
 
Η Κεντρική ανησυχεί κι από πλευράς έκθεσης των τραπεζών και από πλευράς έκθεσης της οικονομίας, όχι μόνο σε σχέση με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων αλλά γενικότερα για τον τομέα των ακινήτων. Τόσο από πλευράς τιμών ακινήτων όσο και από πλευράς ενοικίων. Γίνονται αναλύσεις για όλες τις πτυχές ώστε να έχουμε ενώπιόν μας ασφαλή συμπεράσματα και να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις εντός των αρμοδιοτήτων της Κεντρικής. Είναι μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς μιλάμε. Γενικότερα, ο τομέας της ανάπτυξης γης και των κατασκευών είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία μας και πρέπει ως χώρα να αποφεύγουμε αυτό που στην τραπεζική ονομάζουμε κίνδυνο συγκέντρωσης. Θα ήταν καλά αν υπήρχε μία διασπορά του και προς άλλους τομείς, για παράδειγμα θα μπορούσε να συνδυαστεί με τον τομέα της εκπαίδευσης.
 
Χρήζει βελτίωσης ο τρόπος αντιμετώπισης των πελατών από τις τράπεζες
 
Το μεγάλο στοίχημα πλέον για τις τράπεζες είναι η βιώσιμη κερδοφορία σε ένα δύσκολο επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον. Μπορούν να το επιτύχουν; 
 
Αν και έγινε μεγάλη προσπάθεια για να βελτιωθεί το επίπεδο των ΜΕΔ στις τράπεζες δεν πρέπει να αγνοούμε κι άλλα πράγματα που πρέπει να τύχουν περαιτέρω βελτίωσης, συμπεριλαμβανομένης και της κερδοφορίας. Όπως η βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, η καλύτερη εφαρμογή των νομοθεσιών για το ξέπλυμα χρήματος, η βελτίωση συμπεριφοράς προς στους πελάτες και η βελτίωση του χρόνου διεκπεραίωσης νόμιμων συναλλαγών. Κάποια από αυτά συνδέονται και θα βοηθήσουν την κερδοφορία, αν οι διευθύνσεις των τραπεζών πετύχουν την αποδοτικότερη εφαρμογή τους. Υπάρχει πολύς χώρος για βελτίωση.  Άρα δεν θα το περιόριζα ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η κερδοφορία. Υπάρχουν πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, σε σχέση με τη διεκπεραίωση των νόμιμων συναλλαγών μειονεκτούμε έναντι άλλων χωρών ενώ οι κανονισμοί της Ευρωζώνης είναι οι ίδιοι. Γενικότερα, η κερδοφορία δεν είναι κυπριακή αλλά ευρωπαϊκή πρόκληση και κάτι που μας απασχολεί στο Governing Council της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. Φυσικά στην Κύπρο κάποιος μπορεί να πει ότι είναι πιο μεγάλη η πρόκληση γιατί είμαστε μικρή χώρα με περιορισμένες ευκαιρίες για τις τράπεζες. Υπάρχει όμως μεγάλη ρευστότητα στο τραπεζικό μας σύστημα και σίγουρα υπάρχει περιθώριο αύξησης δανεισμού, αλλά παράλληλα θέλω να τονίσω ότι θα πρέπει να αποφύγουμε ενέργειες και κακές πρακτικές οι οποίες στο παρελθόν μας οδήγησαν στις περιπέτειες που όλοι βιώσαμε τα τελευταία χρόνια. Τα δάνεια πρέπει να παραχωρούνται στη βάση βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων και ικανότητας αποπληρωμής. Ας μην ξεχνάμε επίσης πως αν και τα ΜΕΔ μειώνονται στις τράπεζες, εντούτοις, παραμένουν στην οικονομία και τα επίπεδα του ιδιωτικού χρέους στην χώρα μας ακόμα διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα. 
 
Αναφερθήκατε προηγουμένως στο θέμα των συναλλαγών. Να υποθέσουμε πως δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση;   
Έχω πει στις τράπεζες και δημόσια και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της αποδοτικότητας, της ταχύτητας διεκπεραίωσης νόμιμων συναλλαγών και της ευγένειας και τρόπου προσέγγισης πελατών. Έχουμε μειονέκτημα έναντι άλλων χωρών στο συγκεκριμένο θέμα. Οι κανόνες είναι οι ίδιοι για όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης και δυστυχώς υστερούμε. Ξεκαθαρίζω βέβαια, πως όσες φορές αναφέρθηκα στο συγκεκριμένο θέμα δεν εννοούσα επ’ ουδενί να παραβλέψουν τους κανόνες. Υπάρχει όμως σημαντικό περιθώριο βελτίωσης. Σ’ αυτά τα πλαίσια, έγινε συνάντηση με όλους τους CEOs των εγχώριων τραπεζών, ταυτόχρονα, στις αρχές Αυγούστου, όπου θέσαμε ενώπιον τους όλα τα θέματα που εντοπίσαμε μέσω συγκεκριμένων παραδειγμάτων. Παράλληλα, τους καλέσαμε να εξετάσουν εσωτερικά τα συγκεκριμένα ζητήματα και να λάβουν διορθωτικές αποφάσεις. Θέλω να τονίσω ότι υπήρξε θετική ανταπόκριση εκ μέρους των τραπεζών και ευελπιστώ ότι σύντομα θα δούμε και απτά αποτελέσματα.
 
Και έχουν αποδώσει αυτές οι κινήσεις; 
 
Δεν μείναμε μέχρι εκεί. Μέσω εγκυκλίου που εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη καλούμε τις τράπεζες να επανεξετάσουν τις διαδικασίες επικαιροποίησης στοιχείων πελατών ενώ παράλληλα τονίζεται η ανάγκη για τήρησή της πρέπουσας συμπεριφοράς κατά τη διενέργεια των συναλλαγών. Καλέσαμε επίσης τις τράπεζες όπως η διαδικασία επικαιροποίησης των στοιχείων για κάθε πελάτη να γίνεται ξεχωριστά και όχι μαζικά, όπως επίσης να συλλέγουν μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες ανάλογα με το προφίλ κινδύνου του κάθε πελάτη. Τονίσαμε επίσης την ανάγκη το προσωπικό των τραπεζών να εξηγά με ευγένεια, υπομονή και λεπτομερώς στους πελάτες τους λόγους για τους οποίους γίνεται η επικαιροποίηση των συγκεκριμένων στοιχείων. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαδικασία είναι αρκούντως καταρτισμένο και έχει τύχει σχετικής εκπαίδευσης. Όπως έχουμε πει και στις τράπεζες, η σωστή ενημέρωση των πελατών συμβάλλει εν τέλει θετικά στην κανονιστική συμμόρφωση των τραπεζών.