Με κλειστά τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου, τα ηλεκτρονικά ψώνια στα ψηφιακά καταστήματα και όχι μόνο καλπάζουν και στην Κύπρο. Σημάδια για εισαγωγή του e-shopping στο τρόπο που ψωνίζει ο Κύπριος υπήρχαν και πριν το γενικό lockdown της κυπριακής αγοράς αλλά η πανδημία έσπρωξε στην χρήση αυτής της υπηρεσίας πιο επισταμένα.
 
Με την έναρξη του γενικού λουκέτου της αγοράς και με τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών, την αρχή έκαναν οι υπεραγορές για μεταφορά προϊόντων  μέσω συμφωνιών  που έκλεισαν με εταιρείες υπηρεσιών διανομής δεμάτων (Currier). Συνομιλώντας με τον Χριστόφορο Ποταμίτη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ACS Courier μας τόνισε ότι εν καιρώ πανδημίας το e-shopping κράτησε τον τομέα των υπηρεσιών διανομής. Από την πρώτη στιγμή που επιβλήθηκε το αναγκαστικό κλείσιμο των επιχειρήσεων παρατηρήθηκε παράδοση περισσότερων δεμάτων που αφορούσαν προϊόντα που αγοράστηκαν ψηφιακά, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ποταμίτη o οποίος σημείωσε σχετικά ότι αυτό το γεγονός αντικατέστησε σε μεγάλο βαθμό τη μείωση του πελατολογίου των εταιρειών διανομής.
 
 
Η τάση της χρήσης των υπηρεσιών διανομής στην εποχή της Πανδημίας Covid-19 από τους Κύπριους καταδεικνύει ξεκάθαρα την αναγκαστική εξοικείωση μεγαλύτερου πληθυσμιακού ποσοστού στην Κύπρο με την ψηφιακή αγορά προϊόντων,  σημείωσε ο κ. Ποταμίτης. Συνέχισε λέγοντας ότι αυτό δεν επηρέασε μόνο τις συνήθειες των Κύπριων καταναλωτών αλλά και τη συμπεριφορά κάποιων εταιρειών του λιανικού εμπορίου και όχι μόνο ως προς αυτήν την μορφή της οικονομικής δραστηριότητας. Αρκετές εταιρείες που ανήκαν στο πελατολόγιο της εταιρείας του κ. Ποταμίτη, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, η πανδημία αλλά και η νέα τάση στην καταναλωτική συμπεριφορά των πελατών τους, τις έσπρωξε στην άμεση δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων ώστε να συνεχίσουν την οικονομική τους δραστηριότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που μας δόθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της  ACS Courier ήταν ενός πελάτη της εταιρείας, που ενώ το σκεφτόταν τα τελευταία χρόνια για να προχωρήσει στην δημιουργία ψηφιακού καταστήματος και δεν το έπραττε, μέσα σε μια μέρα η πανδημία τον έσπρωξε να το δημιουργήσει.
Η ανατροφοδότηση που παίρνει από την αγορά ο κ. Ποταμίτης είναι πως κάποιες εταιρείες με πολλαπλή παρουσία με φυσικά καταστήματα ανά επαρχία σκέφτονται  να προχωρήσουν στον περιορισμό των καταστημάτων τους και στη δημιουργία ψηφιακών καταστημάτων για να αντικαταστήσουν την οικονομική δραστηριότητας τους και να εναρμονιστούν με την τάση των καταναλωτών.
 
Η προσπάθεια ψηφιοποίησης της οικονομίας και η μεταστροφή του καταναλωτή προς τις ψηφιακές αγορές  ίσως υποβοηθηθεί και από την προσπάθεια των κυπριακών τραπεζών για ψηφιοποίηση τους, δημιουργώντας με την σειρά τους τεχνολογικά εργαλεία και προϊόντα για τους πελάτες τους.
 
Αν η τάση του e-shopping ήρθε για να μείνει θα το καταδείξει και η πλήρης επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων καθώς και η άρση των απαγορευτικών μέτρων για τις μετακινήσεις των πολιτών που έφερε η πανδημία.