Στην αναδιοργάνωση του τρόπου λειτουργίας τους ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους εξ αποστάσεως, προχώρησαν οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, Ανδρέας Στυλιανού, σε συνέντευξη του στον «Φ», σημειώνει πως η κατάσταση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, προκάλεσε αναστάτωση στους πελάτες των ασφαλιστικών, ωστόσο, εκφράζει τη θέση πως οι εταιρείες άκουσαν τα αιτήματα των πελατών τους και στο πλαίσιο του εφικτού έδωσαν λύσεις όπως διευκολύνσεις στην καταβολή ασφαλίστρων, αλλά και χρονικές ή άλλες μορφές επέκτασης καλύψεων, ώστε να βοηθήσουν τους πελάτες τους.
Η πρόβλεψη του για τον τομέα το 2020, είναι πως αναμένεται συρρίκνωση των μεικτών ασφαλίστρων, η οποία, ωστόσο, θα είναι μικρότερη από το  βαθμό συρρίκνωσης του κυπριακού ΑΕΠ, ενώ για το 2021 οι ενδείξεις είναι πως θα υπάρξει ανάκαμψη. 
 
Σε ποια κατάσταση βρήκε η πανδημία του κορωνοϊού την ασφαλιστική βιομηχανία στην Κύπρο;
Τα γεγονότα, όπως εξελίσσονται, είναι πρωτοφανή σε παγκόσμιο επίπεδο. Κανένας κλάδος δεν ήταν απόλυτα προετοιμασμένος για μια τόσο παρατεταμένη παύση της φυσικής του δραστηριότητας.  Η πανδημία βρήκε την ασφαλιστική βιομηχανία σε μια μεταβατική περίοδο. Είχε εξέλθει από την προηγούμενη κρίση υγιής και ισχυρή, με βασικό όχημα την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη των πελατών της. Απέναντι στις προκλήσεις, τα τελευταία 1 – 2 χρόνια, ο κλάδος παρουσίασε αξιοσημείωτη ανάπτυξη στις εργασίες του. Μέσω της συνεισφοράς του στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), συνέβαλε στην ανάκαμψη της Κυπριακής Οικονομίας.  Πιστεύουμε ότι η ασφαλιστική βιομηχανία θα εξέλθει δυνατή και από την παρούσα κατάσταση.
Ποιες είναι οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις που είχατε από πελάτες; Υπήρξαν αιτήματα για ακυρώσεις συμβολαίων; Ή και το αντίθετο, δηλαδή αυξημένο ενδιαφέρον πχ για ασφάλειες ζωής.
Νιώθω περήφανος για τον τρόπο που σαν κράτος και σαν κοινωνία αντιμετωπίζουμε την πανδημία.  Η έγκαιρη λήψη αποφασιστικών μέτρων, η ορθή χρήση της επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας, η αυταπάρνηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και η  αξιοθαύμαστη ωριμότητα και υπευθυνότητα που δείχνουν οι συμπολίτες μας στην κρίση, είναι άξια συγχαρητηρίων.
Η καθημερινή επικοινωνία με τους πελάτες μας, παρά το περιβάλλον των μεγάλων αλλαγών στην καθημερινότητά μας, αλλά και την οικονομική αβεβαιότητα, χαρακτηρίζεται από ψυχραιμία. Αναπόφευκτα, κάποια στοιχεία επηρεάστηκαν.  Η παύση της οικονομικής δραστηριότητας σε υψηλό βαθμό, έχει προκαλέσει ανασφάλεια. Όμως η κρίση του 2013 μας έχει διδάξει ότι η ασφάλιση είναι σημαντική, πολύ περισσότερο σε ταραγμένους καιρούς που μια ανασφάλιστη ζημιά είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί από ίδιους πόρους.  Δεν έχουμε δει βεβιασμένες κινήσεις από τους πελάτες μας.  Είμαστε διαρκώς σε επαφή, δίπλα τους, συζητούμε μαζί τους τα διάφορα θέματα και τα όποια προβλήματα με ευαισθησία και κατανόηση. Αυτό είναι κάτι που εκτιμάται  από τους ασφαλισμένους μας.
Πώς έδρασε η ασφαλιστική βιομηχανία προς ανακούφιση των πελατών της σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία;
Σταθήκαμε ανθρώπινα, στην ίδια θέση με τους πελάτες μας. Μοιραστήκαμε τις αγωνίες και τις δυσκολίες τους και ήμαστε στο πλευρό τους.  Οι Ασφαλιστικές Εταιρείες αναδιοργάνωσαν τον τρόπο λειτουργίας τους, για να μπορούν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους εξ΄ αποστάσεως. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, γνωρίζω μέσα από τη συνεχή επικοινωνία που έχω με συναδέλφους,  πως εξέτασαν με προσοχή τα αιτήματα των πελατών τους και, στο πλαίσιο του εφικτού έδωσαν τις κατάλληλες λύσεις.  Παρείχαν διευκολύνσεις στην καταβολή ασφαλίστρων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έδωσαν χρονικές ή άλλες μορφές επέκτασης καλύψεων, ώστε να βοηθήσουν τους πελάτες τους.
Πως επηρεάζονται οι αποδόσεις των επενδυτικών ταμείων, των ασφαλιστικών εταιρειών από τη μεγάλη μεταβλητότητα (κυρίως αρνητική) που παρατηρείται τις τελευταίες βδομάδες στις διεθνείς αγορές;
Η πανδημία του Covid – 19 έχει αναπόφευκτα επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές και έχει δημιουργήσει μια μεταβλητότητα στις μονάδες των επενδυτικών ταμείων των ασφαλιστικών εταιρειών ζωής.  Οι αποδόσεις, ανάλογα με το επενδυτικό προφίλ του κάθε ταμείου, έχουν επηρεαστεί, κυρίως αρνητικά, από την αρχή του χρόνου.  Σημειώνω όμως ότι οι επενδύσεις σε ασφαλιστικά επενδυτικά ταμεία έχουν μέσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα και οι καταναλωτές είναι σωστό να μελετούν και να αποφασίζουν στη βάση των διαχρονικών αποδόσεων των ταμείων και με κριτήριο τον επενδυτικό τους ορίζοντα. Δεν είναι συνετό να λαμβάνονται αποφάσεις υπό την επήρεια βραχυπρόθεσμων γεγονότων.
Τα τελευταία χρόνια καταγραφόταν σταθερή αύξηση των εργασιών της ασφαλιστικής βιομηχανίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΣΑΕΚ. Ποια είναι η εκτίμηση σας για το 2020 και το 2021;
Το 2019 οι εργασίες του κλάδου παρουσίασαν αύξηση πέραν του 3.7% σε σύγκριση με το 2018.  Την ίδια εικόνα είχαμε και το πρώτο τρίμηνο του 2020, όμως η πανδημία ανέκοψε αυτή την ανάπτυξη. Για το 2020, αναμένουμε κάποια συρρίκνωση των μεικτών ασφαλίστρων, η οποία, ωστόσο, θα είναι μικρότερη από το  βαθμό συρρίκνωσης του κυπριακού ΑΕΠ, ενώ για το 2021 θεωρούμε ότι θα υπάρξει ανάκαμψη της αγοράς.  Είναι πρόωρο να κάνουμε οποιεσδήποτε λεπτομερείς προβλέψεις έχοντας υπόψη μας την μεταβλητότητα του περιβάλλοντος σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.  Ο ΣΑΕΚ και τα μέλη μας αξιολογούν συνεχώς τις επιπτώσεις της πανδημίας και αναπροσαρμόζουν την στρατηγική τους ώστε να μειωθεί το αντίκτυπο της πανδημίας στην βιομηχανία.
Οι τράπεζες αναφέρουν πως έχει αυξηθεί σημαντικά η χρήση των ψηφιακών καναλιών από τους πελάτες. Ισχύει κάτι αντίστοιχο και για τη δική σας βιομηχανία;
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ήταν κύριος στρατηγικός στόχος της βιομηχανίας πριν την πανδημία. Η επίτευξη του στόχου αυτού έχει επιταχυνθεί σε μεγάλο βαθμό μέσα από τις αλλαγές που έκαναν οι ασφαλιστικές εταιρείες στις διαδικασίες τους, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους ηλεκτρονικά και εξ΄ αποστάσεως.  Σημαντικό ποσοστό των πελατών μας έχουν ανταποκριθεί θετικά στους νέους τρόπους εξυπηρέτησης.  Μεγάλο στοίχημα, όχι μόνο για την Ασφαλιστική Βιομηχανία αλλά για όλες τι οικονομικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανόμενης της κυβερνητικής μηχανής, είναι να αξιοποιήσουμε ότι έχουμε πετύχει τους τελευταίους δύο μήνες, ώστε να μετεξελίξουμε ψηφιακά τη χώρα μας.  Σημαντικό ρόλο σε αυτό τον τομέα έχει το νεοσύστατο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.
Εδώ και χρόνια ακούμε ότι επίκεινται εξαγορές και συγχωνεύσεις στην κυπριακή ασφαλιστική βιομηχανία. Η κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία μπορεί να ωθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση;
Η ασφαλιστική βιομηχανία λειτουργεί στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής αγοράς με μεγάλη δυναμική εξελίξεων. Έχει αποδείξει πολλές φορές τις δυνατότητες προσαρμογής και την ευελιξία της.  Η επιχειρηματική λογική συνηγορεί με την ανάγκη συγχωνεύσεων στην αγορά, αλλά κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις επιχειρηματικές κινήσεις.
Ο ιός «κτύπησε» σε μία περίοδο που δραστικές αλλαγές όσον αφορά την εποπτεία του κλάδου ήταν στα σκαριά. Έχετε εικόνα σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχετικές εξελίξεις;
Το σχετικό νομοσχέδιο για την Ενιαία Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων έχει ετοιμαστεί από το Υπουργείο Οικονομικών, έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και έχει κατατεθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων.  Αντιλαμβάνομαι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση για το θέμα, όμως αυτή καθυστερεί  λόγω και της παρούσας κατάστασης.  Χωρίς να υπεισέρχομαι σε λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, ο ΣΑΕΚ επί θέματος αρχής, επικροτεί την ενίσχυση του Εποπτικού Πλαισίου, κάτι που είναι προς το συμφέρον των καταναλωτών.
 
Προσαρμογή στο νέο περιβάλλον
Τι άλλες ενέργειες προγραμματίζονται;
Οι ασφαλιστικές εταιρείες φροντίζουν συνεχώς για τη ενίσχυση της φερεγγυότητας και  ανθεκτικότητάς τους. Η ομαλότητα δεν είναι η επιστροφή στο παρελθόν, αλλά, η προσαρμογή στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.  Σε τόσο μεταβαλλόμενες συνθήκες, σημασία έχει η σωστή αποκωδικοποίηση των νέων συμπεριφορών που υιοθετούν οι καταναλωτές και κατευθύνουν τις ασφαλιστικές επιλογές τους. Πάντως, ο απώτερος στόχος μας είναι ο ίδιος:  η ενίσχυση του θεσμού της ασφάλισης, η προστασία των συμφερόντων των ασφαλιζομένων και η στήριξη της οικονομίας του τόπου.
 
Δωρεά 100χιλ για αγορά κλινών
Ο ΣΑΕΚ και τα μέλη του πως έχουν συμβάλει στη γενικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει λόγω της εξάπλωσης του ιού;
Η πανδημία επέφερε σειρά αρνητικών επιπτώσεων για την κοινωνία και την οικονομία του τόπου. Η ασφαλιστική βιομηχανία, με τις δράσεις της, μεμονωμένα και συλλογικά, στάθηκε δίπλα στην κοινωνία μας.  Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο ΣΑΕΚ θα εισφέρει €100,000 στο Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥΠΥ για την αγορά 36 κλινών της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.
Φυσικά, από την πρώτη μέρα οι ασφαλιστικές εταιρείες έκαναν πράξη την κοινωνική αλληλεγγύη, καθεμία με τη δική της προσφορά.
Αναφέρω ενδεικτικά κάποιες από αυτές τις ενέργειες, όπως τη δωρεά ψηφιακών συστημάτων για εξ΄ αποστάσεως παρακολούθηση των ασθενών από τους επαγγελματίες υγείας, τη συνεισφορά για αγορά συγκεκριμένων αναλώσιμων για χρήση από γιατρούς/νοσηλευτές των ΜΕΘ. Τη χρηματοδότηση πτήσεων επαναπατρισμού πολιτών που  είχαν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό. Την παραχώρηση προστατευτικών προσώπου σε αρμόδιες αρχές και φορείς. Τη συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύλλογο Ψυχολόγων για παροχή ψυχολογικής φροντίδας. Την παροχή προνομίων στους επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.  Η Ασφαλιστική Βιομηχανία ήταν, είναι και θα είναι παρούσα στην προσπάθεια για περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας.