Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου 2022 από την Τράπεζα Κύπρου, η οποία αποτελεί στόχο εξαγοράς από το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Lone Star. Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου, αναμένεται να εξηγήσει τους λόγους απόρριψης των προτάσεων του Lone Star, αν και έχουν γνωστοποιηθεί επίσημα οι θέσεις μέσω ανακοινώσεων στο χρηματιστήριο.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον του Lone Star έρχεται σε μια περίοδο που η Τράπεζα Κύπρου έχει προχωρήσει σε σημαντική εξυγίανση του ισολογισμού, μέσω μείωσης των προβληματικών δανείων, που περιορίστηκαν σε μονοψήφιο ποσοστό, έχει προχωρήσει στην ολοκλήρωση του σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης 550 εργαζομένων τον Ιούλιο 2022 και έχει κλείσει 86 καταστήματα παγκύπρια, μειώνοντας σημαντικά μισθολογικό και λειτουργικό κόστος.

Το δ.σ. της Τράπεζας Κύπρου στους λόγους απόρριψης της πρότασης του αμερικάνικου επενδυτικού ταμείου επικλείται τις προοπτικές να υλοποιήσει τους στρατηγικούς του στόχους, παρέχοντας ισχυρές αποδόσεις στους μετόχους, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η ποιότητα των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου αναμένεται ότι θα κρίνει τις επόμενες κινήσεις του επενδυτικού ταμείου. Αν θα υποβάλει τέταρτη προσφορά και αν θα αυξήσει την τιμή (η τρίτη ήταν στο €1,51/μετοχή). Το δεύτερο σημαντικό θέμα, πέραν από την τιμή, αν υποβληθεί νέα πρόταση, είναι αν αυτή θα υποβληθεί στο δ.σ. ή απευθείας σε μετόχους.

Απασχολεί έντονα το κατά πόσο ένα επενδυτικό ταμείο είναι ιδανικό να καταστεί μεγαλομέτοχος της μεγαλύτερης συστημικής τράπεζας. Η Τράπεζα Κύπρου κατά παράδοση ήταν μια πολυμετοχική τράπεζα, με χιλιάδες μικρομετόχους. Μετά το κούρεμα των καταθέσεων το 2013 άλλαξε και η μετοχική δομή και οι μέτοχοι με ποσοστό μεγαλύτερο του 3% είναι το ταμείο Lamesa Investments, CarVal Investors, Senvest Management, Caius Capital, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Cyprus Popular Bank, Eaton Bance και οι υπόλοιποι μέτοχοι ελέγχουν το 58% του μετοχικού κεφαλαίου. Αν και δεν έχουν γίνει επίσημα γνωστές οι θέσεις της Κυβέρνησης για το του Lone Star, ανεπίσημα φαίνεται ότι δεν καλοβλέπει μια τέτοια εξέλιξη.

Το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, δείχνει ότι δυνατό να προκύψουν δυσκολίες για την εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου από το ταμείο Lone Star. To νομοσχέδιο παρέχει το δικαίωμα στο κράτος να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις εξαγορών από επενδυτές εκτός της ΕΕ, μεγάλων επιχειρήσεων, οργανισμών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για λόγους ασφαλείας ή δημόσιας τάξης.