Όποιος τσοντάρει τουλάχιστον €25 εκατ. για να επενδύσει στην Κύπρο, η επένδυση του θα θεωρείται «στρατηγικής ανάπτυξης» και θα εντάσσεται στη διαδικασία ταχείας αδειοδότησης ώστε να αποφεύγει τη γραφειοκρατία που υπάρχει ανέκαθεν στην έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών. Προς το σκοπό αυτό θα του παραχωρούμε κρατικό λειτουργό ο οποίος θα τον υπηρετεί με αντάλλαγμα κάποια αμοιβή.

Σε σχετικούς κανονισμούς που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα, πως από το ποσό των €25 εκατ. της επένδυσης το 75% τουλάχιστον πρέπει να προέρχεται από:

Πρωτογενή κεφάλαια, όπως νέα, ρευστά, διαθέσιμα κεφάλαια, που συνδέονται άμεσα με το έργο, από τα αδιανέμητα κέρδη της εταιρείας, από δανειακό κεφάλαιο ή από την έκδοση μετοχών του έργου ή εξωτερικά κεφάλαια, όπως κεφάλαια το οποία έρχονται στην Δημοκρατία από το εξωτερικό, ως εισροή στο λογαριασμό κεφαλαίου. Εξάλλου προϋπόθεση είναι η δημιουργία 80 νέων μόνιμων θέσεων εργασίας, ή πενήντα 50 νέων μόνιμων θέσεων με ετήσιο μισθολόγιο στην Δημοκρατία άνω του €2,0 εκατ.

Εναλλακτικά πρέπει να πληρούνται τα ακόλουθα:

 -Ελάχιστη επένδυση €15 εκ. επένδυση κεφαλαίου, από τα οποία το 75% τουλάχιστον να προέρχεται από πρωτογενή κεφάλαια, όπως νέα, ρευστά, διαθέσιμα κεφάλαια που συνδέονται άμεσα με το έργο, από τα αδιανέμητα κέρδη της εταιρείας, από δανειακό κεφάλαιο ή από την έκδοση μετοχών του έργου ή εξωτερικά κεφάλαια, τα οποία έρχονται στην Δημοκρατία από το εξωτερικό ως εισροή στο λογαριασμό κεφαλαίου  και  δημιουργία τριάντα 30 νέων μόνιμων θέσεων εργασίας.

Από τα έργα «στρατηγικής ανάπτυξης» θα εξαιρούνται όσα σχετίζονται με τις ακόλουθες δραστηριότητες:

(α) εμπορία χρηματοοικονομικών εργαλείων

(β) έρευνα στην ανθρώπινη κλωνοποίηση, χρήση ζωντανών ζώων για πειραματικούς και επιστημονικούς σκοπούς, από τη στιγμή που δεν είναι εγγυημένη η συμμόρφωση με τη Σύμβαση για την προστασία των σπονδυλωτών ζώων που χρησιμοποιούνται για πειραματικούς και άλλους επιστημονικούς σκοπούς

(δ) παραγωγή όπλων και πυρομαχικών, στρατιωτικού και αστυνομικού εξοπλισμού και υποδομές και εξοπλισμό που έχουν ως αποτέλεσμα, τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων ή παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Νόμος που σχετίζεται με τους πιο πάνω κανονισμούς τέθηκε σε εφαρμογή από 01/12/2023 με Διάταγμα Υπουργικού Συμβουλίου (Κ.Δ.Π. 377/2023), ωστόσο, για την πλήρη και ουσιαστική εφαρμογή του, απαιτείται ο καθορισμός των εν λόγω κριτηρίων.

Για τη διαχείριση αιτήσεων αδειοδότησης, με σκοπό την υλοποίηση και λειτουργία του έργου στρατηγικής ανάπτυξης, αναλόγως του είδους της ανάπτυξης, θα καταβάλλονται από τον επενδυτή €23.000 ή €26.000 ή €30.500.

Σε περίπτωση που η ανάπτυξη είναι μικτή, πρόσθετα με το πιο πάνω ποσό που αφορά το έργο στρατηγικής ανάπτυξης, καταβάλλεται επιπλέον τέλος  €5.000.

Σε περίπτωση που απαιτείται η υποβολή αίτησης κατά παρέκκλιση των προνοιών του εν ισχύι Σχεδίου Ανάπτυξης καταβάλλεται επιπρόσθετο τέλος διαχείρισης €8.500.

Σε περίπτωση που απαιτείται Γνωμοδότηση της Περιβαλλοντικής Αρχής, καταβάλλεται επιπρόσθετο τέλος διαχείρισης €7.500.