Οι αλλαγές που θέλει να κάνει η Κυβέρνηση στο συνταξιοδοτικό σύστημα, για να ενισχυθούν οι συντάξεις, αναμένεται να συζητηθούν τη Δευτέρα μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου, σε συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.

Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του Σώματος μετά το καλοκαίρι, αλλά και για την πρώτη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με αντικείμενο συζήτησης την επιχειρούμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Μεταρρύθμιση για την οποία αναμένεται σύντομα να συσταθεί και διυπουργική επιτροπή, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Υπουργός Εργασίας, ο Υπουργός Οικονομικών και η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας.

Αναφορά στο θέμα της μεταρρύθμισης έκανε πολλές φορές ο Υπουργός Εργασίας, καθώς οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα προβλέπονται και στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Όπως ήδη σημείωσε ο Γιάννης Παναγιώτου, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση έχει κύριο στόχο την ενίσχυση των συνταξιοδοτικών παροχών και έχει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής της το τέλος του 2025, οπόταν και τοποθετείται η κατάθεση σχετικών νομοσχεδίων που θα απαιτηθούν ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ενόψει των πιο πάνω, το 2024 έχει χαρακτηριστεί από τον Υπουργό Εργασίας χρονιά προετοιμασίας για τον κοινωνικό διάλογο που θα αρχίσει τους επόμενους μήνες.

Σε τρεις πυλώνες

Ο Υπουργός Εργασίας κατέγραψε και τους πυλώνες στους οποίους θα βασιστεί η μεταρρύθμιση. Αυτοί αφορούν την επενδυτική πολιτική του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τη στήριξη των ταμείων προνοίας και τον επαναπροσδιορισμό των συνταξιοδοτικών αποδοχών «έτσι ώστε να ενισχυθούν οι χαμηλές συντάξεις».

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, όπως επισήμανε ο κ. Παναγιώτου, θα είναι ενισχυτικού χαρακτήρα, συμπληρώνοντας πως η προηγούμενη μεταρρύθμιση του συστήματος έγινε το 1980 και η προ-προηγούμενη το 1964, όταν η κοινωνική ασφάλιση έγινε καθολική για όλους τους εργαζομένους, προκειμένου να λαμβάνουν σύνταξη.

Στόχος, κατά τον ίδιο, είναι το σύστημα να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου καλύτερα και για να μπορούν οι επόμενες, οι μεθεπόμενες και οι μετέπειτα γενιές να έχουν ικανοποιητικές και αξιοπρεπείς συνταξιοδοτικές απολαβές. Στη συνάντηση της Δευτέρας εκτιμάται πως θα υπάρξει ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συστήματος, αλλά και εξέταση χρονοδιαγραμμάτων.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει συζήτηση και για την εκκρεμότητα που παρατηρείται για το θέμα της αναλογιστικής μείωσης του 12% καθότι η προσπάθεια για συγκλίσεις βάσει της τελευταίας πρότασης του Υπουργού Εργασίας έχει ατονήσει το τελευταίο διάστημα.

Την ίδια ώρα, οι κοινωνικοί εταίροι ενδέχεται να ενημερωθούν και για τις ενέργειες του Υπουργείου Εργασίας σε σχέση με διάφορες εκδηλώσεις που ετοιμάζονται για τα γενέθλια του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στον τόπο καθώς όπως ήδη ανέφερε ο Υπουργός το ΤΚΑ συμπληρώνει φέτος 60 χρόνια καθολικότητας. Οι αναφορές του κ. Παναγιώτου έγιναν κατά την επίσημη παρουσίαση της τελευταίας αναλογιστικής μελέτης για το ΤΚΑ που επιβεβαίωσε τη βιωσιμότητα του Ταμείου έως και το 2080 και η οποία θα αποτελεί σημείο αναφοράς και τη βάση της προγραμματισμένης μεταρρύθμισης.