Καμία ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας δεν μπορεί να είναι πλήρης όσο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει υπό ξένη στρατιωτική κατοχή, επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) σε προσχέδιο έκτακτου ψηφίσματος που αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση σήμερα, δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Το ψήφισμα, που έχει κατατεθεί από τον ΔΗΣΥ, καλεί την ΕΕ να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο για την υπέρβαση του αδιεξόδου και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Παράλληλα, απευθύνει έκκληση στην Τουρκία να αξιοποιήσει τις νέες πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι η επανέναρξη της διαδικασίας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη θετική προοπτική των σχέσεων ΕΕ–Τουρκίας.

Το ΕΛΚ επαναλαμβάνει ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι μόνο εθνικό ζήτημα, αλλά θεμελιώδης προϋπόθεση για την ασφάλεια και τη συνοχή της ΕΕ. Καλεί επίσης η πολιτική ασφάλειας της Ένωσης να βασίζεται στην ενότητα και στον σεβασμό των αρχών, απορρίπτοντας πολιτικές δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Το ψήφισμα καταδικάζει τη ρητορική περί λύσης δύο κρατών από την Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς την αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και το συμφωνημένο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Υπογραμμίζει ότι αυτή η στάση υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και επιβαρύνει περαιτέρω τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με το κείμενο, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί την καλύτερη εγγύηση ασφάλειας, ενώ η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές της ΕΕ, με στόχο μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, χωρίς ξένα στρατεύματα και αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων.

Το ΕΛΚ εκφράζει στήριξη στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΓΓ του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των ΜΟΕ και της άτυπης πενταμερούς της Γενεύης. Ζητά ενεργή και εποικοδομητική συμμετοχή της Τουρκίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ώστε να ενισχυθεί η εφαρμογή θετικής ατζέντας στις σχέσεις ΕΕ–Τουρκίας.

Τέλος, το ψήφισμα καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία, καλώντας σε ανάκλησή τους σύμφωνα με τις δηλώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ΕΕ.

ΚΥΠΕ