Πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να αντιμετωπιστεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο τόσο η παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα όσο και η δράση ξένων σφετεριστών ή συνεργατών τους, προσφέρει η πρόσφατη απόφαση κυπριακού δικαστηρίου. Η καταδικαστική απόφαση εναντίον δύο προσώπων και η εξέλιξη δίκη για τρίτο πρόσωπο, είναι κινήσεις που φέρνουν αποτέλεσμα στην προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τη δράση των σφετεριστών στα κατεχόμενα.

Η απόφαση και οι λεπτομέρειές της προσφέρουν στην Κυπριακή Δημοκρατία διπλωματικές και πολιτικές δυνατότητες. Είναι εξελίξεις οι οποίες αποδεικνύουν ότι η πίεση που ασκήθηκε προς την κατεύθυνση του να κυνηγηθεί η παρανομία στα κατεχόμενα έφερε αποτέλεσμα. Έδειξε ότι η νομική αντιμετώπιση της παράνομης εκμετάλλευσης και σφετερισμού δεν ήταν κάτι το αδύνατο.

Σημαντική πτυχή των εξελίξεων αυτών και το  γεγονός ότι η απόφαση του Κυπριακού Δικαστηρίου είχε να κάνει με θέμα διαφήμισης της παράνομης εκμετάλλευσης ελληνοκυπριακών περιουσιών. Εξίσου σημαντικό το ότι οι καταδικασθέντες είχαν παραδεχθεί για τις ενέργειές τους.

Εξοργίστηκε ο Τατάρ

Στα κατεχόμενα η τελευταία αυτή εξέλιξη, με την καταδίκη δύο γυναικών από την Ουγγαρία οι οποίες παραδέχθηκαν ότι διαφήμιζαν την πώληση ακινήτων στα κατεχόμενα, προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Ο πρώτος που αντέδρασε σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο (πηγή ΓΤΠ) ήταν ο Ερσίν Τατάρ.  

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου υπό τον πρόεδρό του Τουργκάι Ντενίζ, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι επιτίθενται περισσότερο και κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να πλήξουν τους Τουρκοκύπριους σε κάθε τομέα. Υποστήριξε και τα εξής ο Τατάρ:

«Αυτό που προσπαθεί να κάνει η ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν θα διασφαλίσει το να εγκαταλείψουν οι Τουρκοκύπριοι τον δρόμο τους. Δεν θα εγκαταλείψουμε την πολιτική δύο κρατών. Αυτά που κάνει η ελληνοκυπριακή ηγεσία θα συσπειρώσουν πιο πολύ τον τουρκοκυπριακό λαό».

«Επιτροπή» – Ελπίδα ή αυταπάτη;

Η «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας» συστάθηκε με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό για τη διαχείριση των θεμάτων που αφορούσαν ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα. Στόχος ήταν η «επιτροπή» να λειτουργήσει ως εσωτερικός ένδικος μηχανισμός που θα έδινε λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούσαν οι προσφυγές των Ελληνοκύπριων νόμιμων ιδιοκτητών τους.

  • Σύμφωνα με τον Χουσεΐν Σαντέγκι, μέλος της «ένωσης» κτηματομεσιτών στα κατεχόμενα, η απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου στην υπόθεση των δύο Ουγγαρέζων επηρεάζει αρνητικά τον τομέα που δραστηριοποιείται και ζήτησε να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της «επιτροπής». Σημείωσε ότι μετά από αυτή την απόφαση πολλοί κτηματομεσίτες, εργολάβοι οικοδομών και άλλα άτομα θα φοβούνται να περάσουν στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

Υποβάλλοντας και εισηγήσεις για να λειτουργεί καλύτερα η «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών», ο Σαντέγκι ανέφερε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία της αίτησης, να μειωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, να επιταχυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων και να ολοκληρώνονται σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα οι αιτήσεις.

Αριστοτεχνικοί νομικοί ελιγμοί

Ο Χασάν Ερτσακιτζά σε άρθρο του στην «Ντιγιαλόγκ» υπέδειξε μια σειρά από παραλείψεις από πλευράς «επιτροπής». Και πρόσθεσε τα εξής: «Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα και διαφορετική φούρια αγωγών. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, με τους νομικούς ελιγμούς της που ετοιμάστηκαν με αριστοτεχνικό τρόπο, προσπαθεί να προστατεύσει κατ’ αυτήν τις ελληνοκυπριακές περιουσίες που εγκαταλείφθηκαν στον βορρά και στο μεταξύ προσπαθεί να γκρεμίσει το σύστημα που επιχειρείται να στηθεί στο θέμα των περιουσιακών προβλημάτων».

Στην συζήτηση και το Βαρώσι

Στην όλη συζήτηση που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την δικαστική απόφαση μπήκε και πάλι το Βαρώσι. Η Κίπρις (πηγή ΓΤΠ) αναφέρεται σε δηλώσεις του πρώην διαπραγματευτή της τ/κ πλευράς, Οσμάν Ερτούγ, ο οποίος αναφερόμενος στο περιουσιακό υποστήριξε η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, εμποδίζει τις αιτήσεις στην «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας», η οποία συστάθηκε σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα των περιουσίων.

«Προσπαθούν να καταστήσουν δυσλειτουργική τη διαδικασία υποβολής ατομικών αιτήσεων. Η ελληνοκυπριακή πλευρά προτιμά συνεχώς την παρεμπόδιση αντί της λύσης», υποστήριξε και ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του αποφάνθηκε πως «το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο» και ότι «τα βήματα της τουρκοκυπριακής πλευράς βασίζονται στον νόμο και διαμορφώνονται με μια προσέγγιση που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ζητά προσφυγή σε διεθνή δικαστήρια

Ο Σερντάρ Ντενκτάς, πρώην πρόεδρος του τ/κ Δημοκρατικού κόμματος, υποστήριξε πως ότι «δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα από την ‘ΤΔΒΚ’ και την Τουρκία» κατά των πρόσφατων αποφάσεων που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά με τις συλλήψεις σφετεριστών κατεχόμενων ελληνοκυπριακών περιουσιών και επέκρινε αυτή την κατάσταση.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ντενκτάς  τόνισε ότι οι προτάσεις που διατυπώθηκαν από ορισμένους κύκλους έσυραν την κατάσταση σε περαιτέρω αδιέξοδο και  ότι αυτές μετατράπηκαν σε πολεμικές κραυγές. Ενώ υποστήριξε ότι το θέμα θα πρέπει να οδηγηθεί στα διεθνή δικαστήρια ανάλογα με την έκβαση της υπόθεσης.