Στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί η επόμενη διευρυμένη διάσκεψη για το Κυπριακό, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, επικαλούμενος την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Μαρία Άνχελα Ολγκίν.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, στη Λεμεσό, και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Τατάρ ότι δεν θα δεχθεί να συναντηθεί μαζί του αν δεν σταματήσουν οι διώξεις σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «σίγουρα δεν θα σταματήσουν ό, τι και αν αναφέρει ο κ. Τατάρ.
Από εκεί και πέρα, εκείνο που κρατώ είναι το γεγονός ότι αρνείται να συναντηθούμε. Αυτός που αρνείται να συναντηθεί είναι αυτός που βρίσκεται σε αδύναμη θέση.
Από εκεί και πέρα, ό, τι και αν λέει δημόσια, ακούσαμε πολλές φορές τέτοιες δηλώσεις και η δική μας στρατηγική ήταν εκείνη που οδήγησε και στον διορισμό της κας Ολγκίν, και στον επαναδιορισμό της και στη διευρυμένη διάσκεψη στη Γενεύη και στον διορισμό του κ. Χαν και στην επόμενη συνάντηση που θα γίνει από ό,τι φαίνεται, όπως ανέφερε η κα Ολγκίν, στη Νέα Υόρκη.
Εμείς, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μακριά από δηλώσεις που ενδεχομένως να αποσκοπούν να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες, συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια, έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Και πρόσφατα με την κα Ολγκίν αγγίξαμε και θέματα ουσίας, θέματα που αναφέρονται στο πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα των Εθνών. Πρότεινα στην κα Ολγκίν τέσσερα διαφορετικά σενάρια για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, για τα οποία είμαστε πανέτοιμοι. Και αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται. Σήμερα είδε τον διαπραγματευτή και συνεχίζει τις επαφές της, θα ξανασυναντηθούμε. Και, επαναλαμβάνω, παρά τις δυσκολίες, τα όσα ακούμε δημόσια, δεν αποπροσανατολιζόμαστε από αυτό τον στόχο».
Σε ερώτηση αν το θέμα των σφετεριστών μπορεί να τεθεί από την κα Ολγκίν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το θέμα έχει τεθεί από τον κ. Τατάρ στις 15 Οκτωβρίου στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Το θέμα τέθηκε από τον κ, Τατάρ στη Γενεύη.
Πρώτον, η παρανομία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με οποιονδήποτε τρόπο.
Κατά δεύτερον, επαναλαμβάνω, το είπα στον κ. Τατάρ, το είπα στον Γενικό Γραμματέα, που και ο ίδιος γνωρίζει γιατί ήταν Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, το είπα στον Πρόεδρο και στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, δεν παρεμβαίνουμε στη δικαστική εξουσία. Όσοι κάνουν παράνομες ενέργειες διώκονται. Δεν έχει σημασία τι δηλώσεις κάνει, πόσες δηλώσεις θα κάνει ο κ Τατάρ και ούτω καθεξής. Εξάλλου, και αναφέρομαι σε θέματα ουσίας, όσον αφορά το περιουσιακό υπάρχει και σχετική σύγκλιση στον σεβασμό του ατομικού δικαιώματος στην περιουσία».