Επαρκώς προετοιμασμένος, αλλά και ενημερωμένος από την Ολγκίν, εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στην άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη. Πήγε με χάρτη στη συνάντηση παρουσιάζοντας πρόταση για διάνοιξη του σημείου διέλευσης στην περιοχή Αθηένου-Πυροΐου. Η πρόταση προέβλεπε διέλευση σε απόσταση έξι χιλιομέτρων εντός των κατεχομένων και άλλα έξι εντός της νεκρής ζώνης.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τη Νέα Υόρκη, επικαλούμενες άριστα ενημερωμένες πηγές, ο Ερσίν Τατάρ προκειμένου να μην υπάρξει συμφωνία για διάνοιξη σημείου διέλευσης από την Αθηένου μέχρι την Αγλαντζιά, έριξε στο τραπέζι άλλη πρόταση. Αντιπρότεινε διάνοιξη δρόμου από την Αγλαντζιά μέχρι το Γέρι, με ένα τμήμα του δρόμου να περνά μέσα από τα κατεχόμενα. Πρόταση εμφανώς πρόχειρα προετοιμασμένη καθώς δεν περιελάμβανε ακριβή σημεία διέλευσης και κυρίως δεν είχε να κάνει με τους λόγους για τους οποίους η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει διάνοιξη της διόδου Αθηένου-Αγλαντζιά.

  • Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, όπως ανέφερε και δημόσια μετά το πέρας της άτυπης διάσκεψης, απάντησε θετικά στην πρόταση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ζητώντας παράλληλα διάνοιξη της Μιας Μηλιάς (για την οποία επιμένει η τουρκοκυπριακή πλευρά) ή των Κοκκίνων (που διευκολύνει τους κατοίκους της Τηλλυρίας) και μειώνει τη διαδρομή προς την Πάφο κατά δύο ώρες.

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις έτσι και χθες ο Ερσίν Τατάρ πρόβαλε τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι πρόκειται για στρατιωτικές περιοχές και υπάρχει η άρνηση του τουρκικού στρατού.

Ο εκνευρισμός του Τατάρ

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ζήτησε την παρέμβαση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν για να πάρει θέση στα όσα έλεγε ο Ερσίν Τατάρ. Ο Χ. Φιντάν αφού ζήτησε από τους υπηρεσιακούς να του προσκομίσουν το χάρτη προκειμένου να κατανοήσει την περιοχή Κοκκίνων πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι πέραν από στρατιωτικούς λόγους υπάρχουν και πολιτικές δυνάμεις στα κατεχόμενα που αρνούνται να συναινέσουν.

Με την προσέγγιση του αυτή ο Χακάν Φιντάν έδωσε προστασία στον Ερσίν Τατάρ και δεν τον άδειασε παίρνοντας διαφορετική θέση. Κάτι που εάν συνέβαινε τη δεδομένη στιγμή θα υπόγραφε την «πολιτική καταδίκη» ενόψει των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα.

Η κίνηση αυτή, όπως μεταδίδεται από τη Νέα Υόρκη, πρόκαλεσε τον εκνευρισμό του Ερσίν Τατάρ ο οποίος ανέφερε πως «ο φίλος μου ο Νίκος είναι έξυπνος, παίζει παιχνίδια».

Μια ανάλογη συζήτηση εξελίχθηκε και σ’ ό,τι αφορά τη διάνοιξη σημείου διέλευσης επί της οδού Ληδήνης στην εντός των τειχών Λευκωσία. Ο Ερσίν Τατάρ για το συγκεκριμένο θέμα επικαλέστηκε μεγάλο κόστος και τα έβαλε με τον Τουρκοκύπριο «δήμαρχο» της κατεχόμενης Λευκωσίας γιατί ενημέρωσε τον Ν. Χριστοδουλίδη ότι συμφωνεί με διάνοιξη αντί τον ίδιο. Όσο για το κόστος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ότι αυτό θα καλυφθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η συνέχεια επί κυπριακού εδάφους

Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε συμφωνία κατά τη συζήτηση στο θέμα των οδοφραγμάτων, αυτή θα συζητηθεί επί κυπριακού εδάφους ανάμεσα στους δύο διαπραγματευτές και με τη συνδρομή της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος εκ της θέσεως του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ ΟΗΕ, συντόνιζε τις συναντήσεις των διαπραγματευτών, θα αποχωρήσει στις 9 Αυγούστου από τη θέση καθώς συνταξιοδοτείται.