Συμπληρώνονται σήμερα 51 χρόνια από την βάρβαρη τουρκική εισβολή. Τα κόμματα καταδικάζουν το έγκλημα και στέλνουν τα δικά τους μηνύματα για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού, τονίζοντας παράλληλα ότι ο λαός της Κύπρου βιώνει ακόμη τις συνέπειες της τραγωδίας. Δείτε πιο κάτω ανακοινώσεις από την πολιτική σκηνή της Κύπρου.
ΔΗΣΥ: Η μνήμη παραμένει ζωντανή και βαριά.
51 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η μνήμη παραμένει ζωντανή και βαριά. Η κατοχή σχεδόν της μισής μας πατρίδας εξακολουθεί να υπενθυμίζει την αδήριτη ανάγκη για συνέχιση του αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου.
Η σημερινή ημέρα είναι επίσης ημέρα τιμής. Αποτίουμε τον σεβασμό μας στους ηρωικούς μαχητές, Κύπριους και Ελλαδίτες, που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα. Δεν ξεχνάμε τους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους και τους πρόσφυγές μας, που εξακολουθούν να βιώνουν τις τραγικές συνέπειες της κατοχής.
Ο στόχος παραμένει ξεκάθαρος: μια ειρηνική, βιώσιμη και δίκαιη λύση που θα επανενώνει την Κύπρο υπό συνθήκες ασφάλειας, προόδου και ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους της. Ένας στόχος που απαιτεί συντονισμένη, επίμονη και συλλογική προσπάθεια. Είναι το ιστορικό μας καθήκον, και δεσμευόμαστε να το τιμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Με τη διαρκή στήριξη της Ελλάδας και αξιοποιώντας την ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε μια λύση εντός του συμφωνημένου πλαισίου, στη βάση των αρχών και αξιών της Ένωσης.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ενώνει τη φωνή του με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, καταδικάζοντας για ακόμη μια φορά τη διαίρεση της πατρίδας μας. Παραμένουμε σταθεροί στην πολιτική της εθνικής ενότητας, της συνεννόησης και της ομοψυχίας.
Η Κύπρος αξίζει ένα μέλλον χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα. Ένα μέλλον ειρήνης, ασφάλειας και πραγματικής ελευθερίας για όλους τους Κυπρίους.
ΑΚΕΛ: Δόξα και τιμή στα παιδιά του λαού μας
Η επέτειος της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974 ξυπνά στη μνήμη του λαού μας τη βαρβαρότητα και τον όλεθρο που υπέστη από τις ορδές του Αττίλα. Η Τουρκία -παίρνοντας τη σκυτάλη από την χούντα και την ΕΟΚΑ Β΄ που διέπραξαν το πραξικόπημα πέντε μέρες πριν- εκτέλεσε το δεύτερο μέρος του ΝΑΤΟϊκού σχεδίου διαμελισμού της Κύπρου. Εισέβαλε στην πατρίδα μας, αιματοκύλισε τον λαό μας, διέπραξε μαζικά εγκλήματα πολέμου -δολοφονίες αμάχων και αιχμαλώτων, βιασμούς, πολιτιστική καταστροφή- κατέλαβε το 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και ξερίζωσε δεκάδες χιλιάδες Κύπριους από τη γη τους προκειμένου να εδραιώσει τον βίαιο διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων που είχε αρχίσει από το 1963. Η στάση ανοχής που επιδεικνύει εδώ και μισό αιώνα η Δύση προς την κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο επιβεβαιώνει ότι το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου ήταν ΝΑΤΟϊκής έμπνευσης.
Με την αφορμή της επετείου, το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει ότι τα προσχήματα που επιστράτευσε το 1974 η Τουρκία και που διακινεί μέχρι σήμερα για να δικαιολογεί την εισβολή και την κατοχή δεν έχουν κανένα νομικό, πολιτικό ή ηθικό έρεισμα. Η Τουρκία δεν είχε ποτέ κανένα δικαίωμα να εισβάλει στο νησί και ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη φάση της εισβολής έχουν κανένα νομικό έρεισμα. Ούτε το διεθνές δίκαιο, ούτε η Συνθήκη Εγγύησης -που κακόβουλα επικαλείται η Τουρκία- παρέχουν δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης στις εγγυήτριες δυνάμεις αφού κάτι τέτοιο αντίκειται ευθέως στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Η Τουρκία δεν αποκατέστησε τη συνταγματική τάξη που ανέτρεψε το πραξικόπημα, ούτε είχε ποτέ τέτοιο στόχο. Άλλωστε, η συνταγματική τάξη είχε αποκατασταθεί αρχικά, με την απομάκρυνση του εγκάθετου προδότη Σαμψών και οριστικά, με την επάνοδο του Μακάριου στην Κύπρο και την Προεδρία τον Δεκέμβριο του 1974. Εντούτοις, η Τουρκία παραμένει εδώ και μισό αιώνα δύναμη κατοχής και εποικισμού στην πατρίδα μας. Η Τουρκία δεν είχε ποτέ ως στόχο την «προστασία των Τουρκοκυπρίων» και αυτό επιβεβαιώθηκε στα χρόνια που ακολούθησαν και επιβεβαιώνεται σήμερα. Αντίθετα, ο εποικισμός, η στρατιωτικοποίηση, η οικονομικοπολιτική ποδηγέτηση και η επιβολή της ισλαμικής ατζέντας του Ερντογάν οδηγεί σε στραγγαλισμό και αφομοίωση των Τουρκοκυπρίων ως κοινότητας.
Η φετινή μαύρη επέτειος της εισβολής συνέπεσε με την ολοκλήρωση της άτυπης πενταμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό. Παρότι συντηρείται η διαδικασία, δεν έγινε κατορθωτή η διάρρηξη του αδιεξόδου δεδομένων των αξιώσεων της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για λύση δύο κρατών και «κυριαρχική ισότητα». Το ΑΚΕΛ διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι ουδέποτε θα αποδεχθεί διχοτομική-συνομοσπονδιακή λύση και ουδέποτε θα συμβιβαστεί με το κατοχικό διαιρετικό στάτους κβο. Μόνο η λευτεριά και η επανένωση μπορούν να δικαιώσουν τις θυσίες των ηρώων μας και να εγγυηθούν ειρήνη και ασφάλεια στις επερχόμενες γενιές των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με λύση του Κυπριακού που θα τερματίζει την κατοχή, τα ξένα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα και ταυτόχρονα, θα επανενώνει την πατρίδα και τον λαό μας με λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως προνοούν τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και όπως το περιεχόμενό της έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Για αυτό το ΑΚΕΛ επιμένει με συνέπεια στην ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 διαφυλάσσοντας όλες οι διαπραγματευτικές συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν και συνεχίζοντας τη διαπραγμάτευση στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες για τα εκκρεμούντα ζητήματα.
Το ΑΚΕΛ αποτείνει φόρο δόξας και τιμής στα παιδιά του λαού μας που ρίχθηκαν στην άνιση μάχη απέναντι στον Αττίλα και υπερασπίστηκαν την Ελευθερία και την Πατρίδα μας, την ώρα που οι πραξικοπηματίες κρύφθηκαν στα μετόπισθεν και η χούντα των Αθηνών εμπόδιζε την ενίσχυση της κυπριακής άμυνας. Τιμούμε και τους Ελλαδίτες που, στάθηκαν στο πλευρό της Κύπρου και την υπερασπίστηκαν με αυταπάρνηση. Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ξανά ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται μαζί και δίπλα στους συμπατριώτες μας που σήκωσαν το βάρος της τραγωδίας του 1974. τους παθόντες, τους συγγενείς των αγνοουμένων, τους αιχμαλώτους, τραυματίες και τους ανάπηρους του πολέμου, τις γυναίκες θύματα βιασμών, τον προσφυγικό κόσμο, τους εγκλωβισμένους.
ΔΗΚΟ: Ο κυπριακός λαός εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες
Η 20ή Ιουλίου είναι ημέρα θλίψης για την τραγωδία του 1974 αλλά και ημέρα επαναβεβαίωσης της αταλάντευτης προσήλωσης μας στη συνέχιση του αγώνα για απελευθέρωση της πατρίδας μας.
Το Δημοκρατικό Κόμμα διατηρεί άσβεστη την ιστορική αλήθεια της τραγωδίας του 1974, καταδικάζοντας την βάρβαρη τουρκική εισβολή, που υπήρξε άμεσο επακόλουθο και αποτέλεσμα του προδοτικού πραξικοπήματος που προηγήθηκε, παραδίδοντας την Κύπρο στην τουρκική επεκτατική επιβουλή.
Σήμερα, 51 χρόνια μετά, κρατούμε επίσης ζωντανό το ύψιστο καθήκον της διαρκούς απόδοσης τιμής σε όσους υπερασπίστηκαν με θάρρος τη δημοκρατία και την ελευθερία της πατρίδας μας.
Πενήντα ένα χρόνια μετά, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές. Ο κυπριακός λαός εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες του πραξικοπήματος, της εισβολής, της συνεχιζόμενης κατοχής, της κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του παράνομου εποικισμού.
Πληγές που δεν κλείνουν, μεταφέρονται από γενιά σε γενιά και, δυστυχώς, βαθαίνουν ακόμη περισσότερο από τις προκλητικές φιέστες και πανηγύρια των εγκάθετων της Άγκυρας, τέτοιες μέρες, στα κατεχόμενα.
Την ώρα που τιμούμε και μνημονεύουμε τους νεκρούς μας, την ώρα που αναβιώνουμε τα φρικτά εγκλήματα των τούρκων εισβολέων εις βάρος γυναικόπαιδων, την ώρα που συνεχίζουμε τον αγώνα για τους πρόσφυγες και την απελευθέρωση του τόπου μας, το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία, επιδίδονται σε προκλητικές επιδείξεις στρατιωτικής ισχύος, «γιορτάζοντας» ουσιαστικά, ένα έγκλημα που δυστυχώς παραμένει ατιμώρητο.
Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίζει ότι τέτοιες ενέργειες υποσκάπτουν την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.
Η κατοχή δεν μπορεί να γιορτάζεται.
Η ιστορική μνήμη δεν παραχαράσσεται.
Η αλήθεια δεν παραγράφεται.
Το Δημοκρατικό Κόμμα επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του για την επίτευξη μιας λύσης που θα διασφαλίζει:
Την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.
Τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ενιαίου, διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.
Τη δημιουργία ενός λειτουργικού, ομοσπονδιακού, ευρωπαϊκού κράτους, που θα εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες για όλους τους νόμιμους κατοίκους του κράτους.
Την απαλλαγή από τα επεμβατικά δικαιώματα και τις αναχρονιστικές εγγυήσεις, για να μην επαναληφθούν ποτέ τα τραγικά λάθη του παρελθόντος.
Το Δημοκρατικό Κόμμα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα:
Ο κυπριακός λαός δεν θα αποδεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών και δεν θα συναινέσει σε καμία μορφή συνομοσπονδίας που να νομιμοποιεί την κατοχή και να μετατρέπει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο.
Το ΔΗΚΟ, καλεί ταυτόχρονα σε ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, στηρίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, μέσα από μια διπλωματική πολιτική που:
- Ενισχύει τη διεθνή θέση της ΚΔ
- Αξιοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ως στρατηγικό εταίρο και διαπραγματευτικό εργαλείο.
- Προχωρά σε ενεργειακούς σχεδιασμούς που αλλάζουν τα γεωστρατηγικά δεδομένα στην περιοχή προς όφελος της ΚΔ
- Διαμορφώνει ισχυρές συμμαχίες, στηρίζοντας την ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα της χώρας.
- Επιδιώκει ένταξη στη Ζώνη Σένγκεν και περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
- Παραμένουμε σε εγρήγορση απέναντι στην τουρκική αδιαλλαξία.
- Γνωρίζουμε πως ο δρόμος δεν είναι εύκολος.
Αλλά έχουμε χρέος και θα συνεχίσουμε με ενότητα, αποφασιστικότητα, συνέπεια και εθνική αξιοπρέπεια.
ΕΔΕΚ: Να τερματιστεί η ψευδαίσθηση ότι η ΔΔΟ θα είναι βιώσιμη
Θρηνούμε σήμερα, την πιο θλιβερή και καταστροφική ημέρα που έζησε ο Ελληνισμός της Κύπρου και η Κυπριακή Δημοκρατία.
Θρηνούμε τους νεκρούς της παράνομης εισβολής της Τουρκίας, αυτούς που έπεσαν γενναία στο πεδίο του προδομένου πολέμου, αυτούς που δολοφονήθηκαν άνανδρα, που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τις ορδές των υπανθρώπων.
Θρηνούμε για τον πόνο, τον εξανδραποδισμό, τους βιασμούς, τις κακουχίες, τους εξευτελισμούς, τις κακοποιήσεις.
Θρηνούμε για την προσφυγιά.
Θρηνούμε για τη χαμένη εθνική αξιοπρέπεια.
Θρηνούμε και εξοργιζόμαστε, γιατί οι ξενοκίνητοι προδότες που διέπραξαν το πραξικόπημα, άφησαν την Κύπρο γυμνή από άμυνα, για να κάνουν περίπατο οι Τούρκοι εισβολείς.
Παρά την προδοσία και το σκοτάδι, χρυσές σελίδες θάρρους γράφτηκαν από τους υπερασπιστές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου.
Πενήντα ένα χρόνια μετά την εισβολή, οφείλουμε να κοιτάξουμε πίσω, μήπως και επιτέλους μπορέσουμε να τραβήξουμε το σωστό μονοπάτι, για να απελευθερώσουμε την Κύπρο, για να διασφαλίσουμε το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Ελληνισμού.
Τόσες δεκαετίες διαπραγματεύσεων:
- Ουδέποτε προτάχθηκε ρητά και ανυποχώρητα η ουσία του Κυπριακού, ότι είναι θέμα εισβολής, κατοχής και εποικισμού
- Ουδέποτε ασκήθηκε διεκδικητική πολιτική
- Πάντα, «διεκδικούσαμε» τον τίτλο του «καλού παιδιού», εμείς υποχωρούσαμε και η Τουρκία προχωρούσε ένα βήμα προς την υλοποίηση των στόχων της
- Καταντήσαμε το Κυπριακό, θέμα δικοινοτικών διαφορών
Το αποτέλεσμα είναι ότι όλες οι προτάσεις «λύσεις», τα τελευταία σαράντα χρόνια, με πιο επίμονη αυτή του σχεδίου Ανάν το 2004 και το πιο πρόσφατο πλαίσιο Γκουτέρεζ το 2017, δικαίωναν την εισβολή και νομιμοποιούσαν την κατοχή και τις συνέπειες της.
Προσφάτως δε, το Κυπριακό διολίσθησε ακόμα περισσότερο, αφού μετατράπηκε σε θέμα δήθεν «οικοδόμησης εμπιστοσύνης» και «συνεργασίας», αφού συζητάμε μόνο λεγόμενα «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» και άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων.
Η ΕΔΕΚ προειδοποιεί: Είμαστε στο παρά πέντε. Το Κυπριακό δεν επιλύεται με τη ψευδαίσθηση ότι η Διζωνική – Δικοινοτική Ομοσπονδία, θα αποτελέσει βιώσιμη λύση. Η συνομοσπονδία δεν θα είναι βιώσιμη.
Επιβάλλεται επανατοποθέτηση του Κυπριακού στη σωστή βάση, ως θέματος εισβολής – κατοχής – εποικισμού και συζήτηση της ουσίας του Κυπριακού, με σαφείς και ξεκάθαρους στόχους:
- Την κατάργηση των εγγυήσεων και την πλήρη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων
- Τον επαναπατρισμό των εποίκων και την επιστροφή των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε συνθήκες ασφάλειας, στις περιουσίες τους
- Την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις, σε ολόκληρη την Κυπριακή επικράτεια
- Την κατοχύρωση των τεσσάρων ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή την ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης, περιουσίας και εργασίας
Κανείς δεν θα μας επικρίνει, επειδή ζητούμε σεβασμό στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Για αυτή τη λύση θα συνεχίσει να αγωνίζεται η ΕΔΕΚ, γιατί αυτή η λύση θα διασφαλίσει το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας και το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού.
ΔΗΠΑ: Η μνήμη παραμένει αδυσώπητη και επώδυνη
Πενήντα ένα χρόνια από τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η Δημοκρατική Παράταξη καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο τη βάναυση και κατάφωρα παράνομη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας και την παράνομη κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η μνήμη παραμένει αδυσώπητη και επώδυνη. Ξυπνά ξανά ο εφιάλτης του Ιούλη του 1974, όταν η Τουρκία, με πρόσχημα το πραξικόπημα, διέπραξε ένα έγκλημα κατά της Κύπρου, του λαού της, της διεθνούς νομιμότητας. Η Κύπρος μετρά ακόμα νεκρούς, αγνοουμένους, πρόσφυγες, κατεχόμενα εδάφη, κατεδαφισμένους ναούς και μνημεία, ξεριζωμένες μνήμες, χαμένες πατρογονικές εστίες.
Η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή δεν συνιστούν απλώς κυπριακό πρόβλημα – αποτελούν ατιμώρητο διεθνές έγκλημα. Ένα έγκλημα που παραμένει εκκρεμές για μισό αιώνα, μετατρέποντας την Κύπρο σε πεδίο παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποθρασύνοντας διαρκώς την Άγκυρα.
Η Δημοκρατική Παράταξη υπογραμμίζει ότι η ευθύνη της διεθνούς κοινότητας και των Ηνωμένων Εθνών είναι τεράστια. Η ατιμωρησία απέναντι στην κατοχική δύναμη συντηρεί το σημερινό στάτους κβο, ενθαρρύνει τις απαράδεκτες διχοτομικές αξιώσεις της Τουρκίας και δυναμιτίζει την προοπτική λύσης.
Επαναλαμβάνουμε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να οδηγεί σε ένα Κανονικό Κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, ανατρέποντας τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής. Ένα Κανονικό Κράτος, χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς ξένες εγγυήσεις, με την πλήρη αποκατάσταση των βασικών ελευθεριών για όλους τους Κύπριους πολίτες.
Αν και η πρόσφατη πενταμερής στη Νέα Υόρκη δεν κατάφερε να μας φέρει πιο κοντά στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, ο στόχος μας παραμένει σαφής και αδιαπραγμάτευτος: μία λειτουργική, βιώσιμη και διαρκής λύση μέσα από το συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Κορυφής και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να αναιρεί τα αποτελέσματα της εισβολής και να επανενώνει την πατρίδα και τον λαό της. Το Πλαίσιο Γκουτέρες παραμένει στο τραπέζι ως μια καλή βάση για επανέναρξη των συνομιλιών, από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντάνα.
Η ΔΗΠΑ καλεί τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες σε συλλογικό αγώνα, μέσα από εθνική συνεννόηση και διάλογο, με βασικούς πυλώνες την ενότητα, την αποφασιστικότητα και την πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας. Η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει μοιρασμένη. Η Δικαιοσύνη και το Διεθνές Δίκαιο δεν παραγράφονται. Ο αγώνας για ελευθερία και επανένωση της πατρίδας μας είναι το υπέρτατο μας χρέος έναντι στην ιστορία και τις επόμενες γενιές.
ΕΛΑΜ: Αγιάτρευτος ο πόνος των συγγενών των αγνοουμένων και των ξεριζωμένων
Πενήντα ένα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974, μια μαύρη επέτειος για τον Ελληνισμό της Κύπρου. Μισός αιώνας από τότε που ο βάρβαρος εισβολέας καταπάτησε το διεθνές δίκαιο, καταστρατήγησε κάθε ανθρώπινο δικαίωμα και βύθισε το νησί μας στο πένθος και την προσφυγιά.
Πενήντα ένα χρόνια μετά, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές. Αγιάτρευτος ο πόνος των συγγενών των αγνοουμένων και των ξεριζωμένων και αλύτρωτη η θυσία των ηρωικώς πεσόντων. Οι κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν ανενόχλητες να παραβιάζουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τις πολιτικές μας ηγεσίες να παραμένουν δέσμιες, της ψευδαίσθησης της «λύσης» μέσω της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Μιας ρατσιστικής και απαράδεκτης λύσης, που διαιωνίζει την κατοχή.
Η 20η Ιουλίου δεν είναι απλώς μια ημερομηνία μνήμης. Είναι ημέρα εθνικής αφύπνισης. Μας υπενθυμίζει τις πραγματικές βλέψεις της Τουρκίας για την Κύπρο. Μας θυμίζει πως δεν υπάρχει δικαιοσύνη, χωρίς ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ. Δεν υπάρχει ειρήνη, χωρίς αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων και χωρίς την επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες.
Καμία λύση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή όσο διατηρείται η κατοχή. Καμία διαπραγμάτευση δεν μπορεί να στηρίζεται στην παράδοση της αξιοπρέπειας και της ιστορίας μας. Το οφείλουμε στους ήρωες του 1974, αλλά και στις επόμενες γενιές. Να παραδώσουμε μια Κύπρο ΕΛΕΥΘΕΡΗ, ενιαία και κυρίαρχη.
Δεν ξεχνούμε – Δεν συμβιβαζόμαστε – Δεν υποχωρούμε.
Οικολόγοι: Ο αγώνας για απελευθέρωση και δικαίωση συνεχίζεται
Συμπληρώνονται σήμερα πενήντα ένα χρόνια από την ημέρα που ο Αττίλας εισέβαλε στην πατρίδα και στις ζωές μας. Μόλις πέντε εικοσιτετράωρα μετά από την εκτέλεση του προδοτικού πραξικοπήματος, εκδηλώθηκε η άλλη όψη του δίδυμου εγκλήματος.
Μισός αιώνας από όταν ο Αττίλας στο πέρασμα του άφηνε νεκρούς και αγνοούμενους, αιχμαλώτους, τραυματίες, πρόσφυγες, εγκλωβισμένους και παθόντες. Η αντίσταση των προδομένων υπερασπιστών της πατρίδας, όσο μάταιη και αν ήταν, έγραψε σελίδες απαράμιλλου ηρωισμού και παρακαταθήκης στην προσπάθεια του λαού μας να σταθεί όρθιος επί των ερειπίων.
Τα γεγονότα του Ιουλίου και Αυγούστου του 1974 αλλά και η περίοδος που προηγήθηκε του πραξικοπήματος, πέρασαν στην Ιστορία, αλλά, όσα χρόνια και αν περάσουν, δεν ξεχνιούνται.
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τον τερματισμό της κατοχής και την απελευθέρωση της πατρίδας μας.
Αποτελεί οφειλόμενο χρέος τόσο σε αυτούς που έπεσαν ηρωικά υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και την ελευθερία, όσο και στον λαό μας. Ο στόχος παραμένει μία δίκαιη, βιώσιμη, και αειφόρος λύση, η οποία θα εξασφαλίζει για ολόκληρο τον κυπριακό λαό τα ανθρώπινα δικαιώματα και αξίες, καθώς και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διοργανώνει εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, με τίτλο «Ο σφετερισμός ως κανονικότητα 51 χρόνια μετά» (επισυνάπτεται πρόσκληση). Θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 23 Ιουλίου και ώρα 7.30μ.μ στα προσωρινά γραφεία του Δήμου Κερύνειας, πλησίον του οδοφράγματος Λήδρα Πάλας. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει την μετά θάνατον απόδοση τιμής στον Ανδρέα Σ. Αγγελίδη και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την χορωδία της «Αδούλωτης Κερύνειας».
Άλμα: Μέρα Μνήμης και Εθνικού Αναστοχασμού
Σαν σήμερα το 1974 η Τουρκία εισέβαλε στρατιωτικά στην Κύπρο, με πρόσχημα την προστασία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, μετά το επαίσχυντο πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’. Στην πραγματικότητα, η εισβολή αποτέλεσε την απαρχή μιας οργανωμένης επιχείρησης βίαιης κατάληψης και εθνοκάθαρσης στο βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι συνέπειες για τους Ελληνοκύπριους υπήρξαν ανείπωτες: βίαιος εκτοπισμός 200.000 συμπατριωτών μας, χιλιάδες νεκροί, 1619 αγνοούμενοι, βιασμοί, και η απώλεια του 37% της κυπριακής επικράτειας. Ο ανθρώπινος, πολιτιστικός και κοινωνικός ξεριζωμός εξακολουθεί να ορίζει τις ζωές δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας.
Μέχρι σήμερα, η Τουρκία συνεχίζει απαρέγκλιτα τον αρχικό της στρατηγικό στόχο: τον εκτουρκισμό των κατεχομένων και τη σταδιακή, πλήρη αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της περιοχής, με μαζικό εποικισμό και καταπάτηση της περιουσίας των προσφύγων. Εκατοντάδες χιλιάδες έποικοι εγκαταστάθηκαν, αλλοιώνοντας τη φυσιογνωμία της κατεχόμενης Κύπρου, οδηγώντας σε εξαφάνιση ακόμη και την τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Η Τουρκία παραμένει συνεπής στη στρατηγική της: να αφήσει τον χρόνο να εδραιώσει τη διχοτόμηση ως τετελεσμένο, να καταστήσει κάθε διαπραγμάτευση ανούσια και κάθε λύση με όρους διεθνούς δικαίου ανέφικτη. Η συνεχιζόμενη κατοχή, ο στρατιωτικός έλεγχος των κατεχομένων, οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η προκλητική πολιτική περί δημιουργίας δύο κρατών το αποδεικνύουν καθημερινά.
Η 20ή Ιουλίου είναι μέρα πένθους, αλλά και μνήμης. Είναι μέρα τιμής προς τα θύματα της εισβολής και τους αγνοούμενους, αλλά και κάλεσμα αφύπνισης. Η λήθη δεν είναι ειρήνη. Η αποτροπή της μονιμοποίησης της κατοχής είναι ιστορικό και ηθικό χρέος απέναντι στο μέλλον αυτού του τόπου.
Η Κύπρος δεν μπορεί να παραμείνει διαιρεμένη. Ο αγώνας για ελευθερία, επιστροφή και επανένωση οφείλει να είναι εθνικός και αδιάλειπτος. Για να είναι και αποτελεσματικός, εκτός από την επίκληση του διεθνούς δικαίου και τις διεθνείς συμμαχίες, η Κυπριακή Δημοκρατία χρειάζεται να ενισχύσει την αξιοπιστία της ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Θα μας πάρουν στα σοβαρά αν αποδεικνύουμε με τη θεσμική λειτουργία μας ότι είμαστε ένα κράτος άξιο σεβασμού.