To Top
02:40 Τετάρτη
20 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Βουλή: Εγκρίθηκε η πρόταση νόμου για 56η έδρα
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ Βουλή: Εγκρίθηκε η πρόταση νόμου για 56η έδρα
Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιουνίου 2018, 5:48 μμ

Εν μέσω έντασης, με 30 ψήφους υπέρ, 15 εναντίον και 1 αποχή, η πρόταση νόμου για την 56η έδρα της Βουλής, εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, σε έκτακτη συνεδρία της.

Η πρόταση νόμου για τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος που προέκυψε με την έδρα της Λεμεσού, προνοεί την επιστροφή της στον Γιώργο Παπαδόπουλο, του Κινήματος Αλληλεγγύη.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, φαίνεται να έχει πρόθεση να παραπέμψει το θέμα στο Ανώτατο, αφού πρώτα ζητήσει τη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα.

Ένταση για ομιλία Αβέρωφ

Ένταση προκλήθηκε στη Βουλή, λίγο πριν τη ψήφιση της πρότασης νόμου, μετά από παρέμβαση του ΓΓ του ΑΚΕΛ, που είπε πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ πρέπει να μιλήσει, για να γίνει μία φυσιολογική συζήτηση στη βάση των διαφωνιών του.
 
Η παρέμβαση του Αβέρωφ Νεοφύτου, ήταν τελικά πολύ σύντομη, καθώς αρκέστηκε στο να πει ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την πρόταση του νόμου, ενώ πρόσθεσε πως δεν τον έχουν μεταπείσει τα επιχειρήματα των συναδέλφων. 
 
Αμέσως παρενέβη, φανερά εκνευρισμένος, ο κ. Κυπριανού, ο οποίος είπε πως αυτό που έπραξε ο κ. Νεοφύτου είναι εμπαιγμός του σώματος της Βουλής και είπε στον κ. Συλλούρη, πως έχει την υποχρέωση να στηρίξει το κύρος αυτού του Σώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στο Ανώτατο η λύση του γρίφου για 56η έδρα

Δηλώσεις βουλευτών:

Πρώτος πήρε το λόγο ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας κάνοντας «επίθεση» στον Δημοκρατικό Συναγερμό, τονίζοντας συνάμα πως κάποιοι σήμερα θα ισχυριστούν πως η Ελένη Θεοχάρους ευθύνεται για τον κίνδυνο η Βουλή να παραμείνει με 55 βουλευτές. Επίθεση έκανε και στον υπουργό Εσωτερικών, λέγοντας πως το τελευταίο διάστημα έγινε προπομπός της Κυβέρνησης. Τέλος, έκανε έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπογράψει το νόμο.

Στη συνέχεια, στο βήμα της Βουλής βρέθηκε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ο οποίος είπε πως θα στηρίξει αυτή τη νομοθετική ρύθμιση. «Ο λαός στις εκλογές, έδωσε στο κόμμα της Αλληλεγγύης, ένα συγκεκριμένο ποσοστό, στο οποίο αντιστοιχούν 3 βουλευτικές έδρες». 

Στο τέλος της ομιλίας του, ο κ. Χρίστου είπε «η Μακεδονία είναι ελληνική», με τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη να του κάνει παρατήρηση.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, είπε πως δεν ψηφίζουν αντισυνταγματικούς νόμους και θα τηρήσουν αποχή. Τόνισε όμως πως «η Αλληλεγγύη με την απόφαση του λαού κέρδισε 3 έδρες και 3 έδρες πρέπει να έχει. Όμως, και για τα άλλα κόμματα θα πρέπει να ισχύει η ίδια αρχή». Τόνισε συνάμα πως η πρόταση νόμου είναι προβληματική, αναποτελεσματική και αντισυνταγματική, ενώ επίσυρε ευθύνες στο Υπ. Εσωτερικών και τον Έφορο Εκλογών.

Στα προβλήματα του συγκεκριμένου εκλογικού συστήματος που έχουμε, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ενώ τόνισε πως θα στηρίξει την πρόταση. «Η έδρα ανήκει και στο κόμμα, ανήκει και στον βουλευτή», είπε. «Αν θέλετε, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αλλαγή του εκλογικού νόμου και να γίνει η απλή αναλογική», πρόσθεσε. Ευθύνες στον Υπ. Εσωτερικών επίσυρε και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο βουλευτής Πανίκος Λεωνίδου, είπε πως ο Έφορος Εκλογής όφειλε και οφείλει να λύση το συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι υποχρέωσή μας να νομοθετήσουμε για να λύσουμε ή να άρουμε σε κάποιο βαθμό, το όλο πρόβλημα. «Το εκλογικό σώμα, αποφάσισε όπως κατανέμει τις έδρες σε συγκεκριμένα κόμματα. Η έδρα ανήκει στο κόμμα της Αλληλεγγύης και οφείλουμε να καλύψουμε το κενό της έδρας, με αυτή την πρόταση».

Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο βουλευτής, Γιώργος Λουκαϊδης, εξέφρασε αρχικά τη λύπη του για τη συζήτηση που συνεχίζεται για ένα ζήτημα που θα έπρεπε ήδη να έχει λυθεί. Πρόσθεσε ακόμη πως η ηγεσία του ΔΗΣΥ και ο κ. Λιλλήκας δεν συναινούν με αυτά που υπέδειξε για το θέμα ο Γενικός Εισαγγελέας.

Ένταση προκλήθηκε στη Βουλή, μετά από παρέμβαση του ΓΓ του ΑΚΕΛ, που είπε πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ πρέπει να πρωτολογήσει, για να γίνει μία φυσιολογική συζήτηση στη βάση των διαφωνιών του.

Από την πλευρά του ο Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε πως το μεγαλύτερο κόμμα θα μιλήσει τελευταίο και ο ομιλητής θα είναι ένας.

Σε σύντομη παρέμβασή του ο κ. Νεοφύτου είπε πως θα καταψηφίσει την πρόταση του νόμου, ενώ πρόσθεσε πως δεν τον έχουν μεταπείσει τα επιχειρήματα των συναδέλφων. 

Αμέσως παρενέβη ο κ. Κυπριανού, ο οποίος είπε πως αυτό που έπραξε ο κ. Νεοφύτου είναι εμπαιγμός του σώματος της Βουλής και είπε στον κ. Συλλούρη, πως έχει την υποχρέωση να στηρίξει το κύρος αυτού του Σώματος.

Πηγή: philenews

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.