To Top
11:06 Κυριακή
24 Μαρτίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Δεν μπορεί να επιβραβεύεται η Τουρκία
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" Δεν μπορεί να επιβραβεύεται η Τουρκία
  15 Μαρτίου 2019, 9:33 πμ  
ΤΟ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έκλεισε οριστικά την πόρτα στην Τουρκία αποφασίζοντας αναστολή των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων και όχι τερματισμό τους. Σημειώνεται συναφώς ότι στην προχθεσινή ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου απορρίφθηκε η τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που ζητούσε «τερματισμό» της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Η θέση της Ευρωβουλής δεν είναι ούτε νομικά, αλλά ούτε και πολιτικά δεσμευτική σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ωστόσο, είναι σαφές πως η απόφαση στέλνει πολιτικά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Πρωτίστως προς την Άγκυρα, αλλά και προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κυβερνήσεις.  
 
ΤΗΝ ίδια ώρα, είναι απορίας άξιον πώς μπορεί μετά από μια συντριπτικά αρνητική τοποθέτηση του Ευρωκοινοβουλίου κατά της Τουρκίας να τίθεται θέμα αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης. Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί τιμωρία αλλά επιβράβευση της Τουρκίας. Η Τουρκία σε μια τέτοια περίπτωση θα έχει κέρδη χωρίς υποχρεώσεις. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η Λευκωσία απορρίπτει το σενάριο αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-Ε.Ε.
 
ΕΙΝΑΙ προφανές πως η Ε.Ε. δεν μπορεί να προωθεί αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία, τη στιγμή που η Άγκυρα, που εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, επιμένει να διατηρεί κλειστά τα τουρκικά λιμάνια σε κυπριακά πλοία. 
 
ΣΕ σχέση με το κυπρογενές πεδίο, η έκθεση λειτουργεί για μια ακόμη φορά στη λογική του μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Ενώ διατηρεί εν πολλοίς αναλλοίωτες τις κλασικές υποδείξεις προς την Τουρκία, για έναρξη αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και για απόδοση των Βαρωσιών στον ΟΗΕ, καταγράφει και αρνητικές αναφορές. Πέραν της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης, φλερτάρει με τη συνέχιση των εργασιών της ad hoc δικοινοτικής επιτροπής για εξοικείωση/εναρμόνιση των Τ/κ με το κεκτημένο, κάτι που επίσης ενοχλεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Κι αυτό γιατί η επιτροπή αυτή δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς να υπάρχει σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό. Γιατί η εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο γίνεται όταν υπάρχουν προοπτικές για λύση. Πέραν τούτου, είναι προφανές πως κάποιοι, έστω και εμμέσως, θέλουν να δώσουν την εντύπωση πως εναρμονίζεται με το κεκτημένο το ψευδοκράτος, το παράνομο μόρφωμα της κατοχικής Τουρκίας. 
 
ΕΙΝΑΙ, πάντως, ενδεικτικό της τουρκικής συμπεριφοράς και νοοτροπίας η αντίδραση της Άγκυρας στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εν πρώτοις, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την απόφαση, κάνοντας λόγο για «μονόπλευρη και κάθε άλλο παρά αντικειμενική στάση που υιοθετεί το Ευρωκοινοβούλιο». Τονίζει, δε, πως η απόφαση δεν σημαίνει τίποτε για την Άγκυρα. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος και πρώην υπουργός ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ, έγραψε στο τουίτερ ότι «πρόκειται για μια ανάξια, άκυρη και άνευ κύρους απόφαση». Στη μακροσκελή ανάρτησή του σημείωσε ότι (αυτή η απόφαση) καθιστά το Ευρωκοινοβούλιο «έρμαιο της ακροδεξιάς ιδεολογίας»! Κάνει δε και μαθήματα προς τους Ευρωπαίους. Ποιος; Ένας αξιωματούχος χώρας στην οποία δεν λειτουργεί η δημοκρατία και δεν εφαρμόζονται οι δημοκρατικοί κανόνες σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Είναι γνωστός σε όλους ο ρατσισμός του επιτρόπου διεύρυνσης της ΕΕ, αλλά και η εγγύτητα του συντάκτη της έκθεσης με τους υποστηρικτές των τρομοκρατών παρά με τη δημοκρατία», ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος, σε μια αφ’ υψηλού προσέγγιση, με την αλαζονεία που εκπέμπουν εκπρόσωποι διδακτορικών καθεστώτων. 
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.