To Top
15:02 Σάββατο
20 Ιανουαρίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Ο Αρχιεπίσκοπος και ο κακός Φαραώ
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΕΠΙΣΤΟΛΕΣ Ο Αρχιεπίσκοπος και ο κακός Φαραώ
  31 Δεκεμβρίου 2017, 11:00 πμ  

Ο Ανδρέας Δ. Συμεού, επισκέπτης λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις, Πάφος, επικρίνει τη θέση του Προκαθήμενου για τους μετανάστες.

Την βίβλο επικαλέστηκε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου για να δικαιολογήσει το μένος του εναντίον των μεταναστών. Μόνο που τα λόγια που επικαλέστηκε δεν είναι λόγια ούτε του θεού, ούτε του Αβραάμ, ούτε του Ααρών, είναι τα λόγια του Φαραώ που είπε για τους Εβραίους.
Είπε λοιπόν ο προκαθήμενος: «… Όλοι αυτοί οι ''μετανάστες'' δεν έρχονται εδώ μόνο για τα παχυλά επιδόματα που απλόχερα τους προσφέρουμε. Έρχονται, ή μάλλον αποστέλλονται, για να αλλοιώσουν την εθνική και πολιτισμική μας ταυτότητα με ορατό κίνδυνο εκείνο που περιγράφεται στο βιβλίο της Εξόδου: ''..ἡνίκα ἂν συμβῇ ἡμῖν πόλεμος, προστεθήσονται καὶ οὗτοι πρὸς τοὺς ὑπεναντίους καὶ ἐκπολεμήσαντες ἡμᾶς ἐξελεύσονται ἐκ τῆς γῆς''» (''διότι αν τυχόν γίνει πόλεμος, θα προστεθούν στους εχθρούς μας, θα πολεμήσουν εναντίον μας, θα μας νικήσουν και θα φύγουν ελεύθεροι από τη χώραν μας'').  
Ο κακός Φαραώ, φοβήθηκε τους καλούς Εβραίους επειδή στη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους στην Αίγυπτο αυξάνονταν σε πληθυσμό και θεώρησε ότι αποτελούσαν κίνδυνο για τους ντόπιους. Διέταξε λοιπόν τις μαίες να θανατώνουν όλα τα νεογέννητα αρσενικά παιδιά των Εβραίων, όμως αυτές δεν υπάκουσαν και έδωσεν νέα διαταγή σε όλο τον λαό να ρίχνονται τα αρσενικά παιδιά στον Νείλο. Ο καλός Θεός, όμως, λέει η ιστορία, όχι μόνο έσωσε τα αρσενικά παιδιά των Εβραίων αλλά έστειλε τις δέκα πληγές στους Αιγυπτίους, με την τελευταία και φαρμακερή να είναι η θανάτωση όλων των πρωτότοκων παιδιών τους. Έτσι ο Φαραώ αποφάσισε τελικά να αφήσει τους Εβραίους μετανάστες/αιχμαλώτους να εγκαταλείψουν τη χώρα.  
Ο Αρχιεπίσκοπος, ατυχέστατα, παραλληλίζει τους μουσουλμάνους μετανάστες με τους Εβραίους, τον «περιούσιο λαό», και επικαλείται τον κίνδυνο (προφανώς επειδή γεννοβολούν πολλά μουσουλμανάκια) να μας κατακυριεύσουν. 
Τι εισηγείται λοιπόν ο προκαθήμενος; Να πνίξουμε όλα τα νεογέννητα αρσενικά μουσουλμανάκια, ή να τα πετάξουμε στον φράκτη του Κούρρη; Και αν ο καλός Θεός είναι τελικά με τους μετανάστες και όχι με τους ντόπιους Φαραώ και στρέψει την μήνιν του εναντίον μας;
Ο προκαθήμενος έχει προ πολλού απολέσει το μέτρον. Βεβαίως το έχουν απολέσει και πολλοί άλλοι σε αυτό τον τόπο. Υπάρχει εντούτοις μια ειδοποιός διαφορά: Όταν, ενδεδυμένος με πολυτελή άμφια ομιλεί από άμβωνος χρησιμοποιώντας και ακαταλαβίστικα αποσπάσματα από την Παλαιά Διαθήκη κάποιοι εκστασιάζονται και θεωρούν τον λόγο του ευαγγέλιο. Ο προκαθήμενος ενσπείρει τον φόβο και τη μισαλλοδοξία εκμεταλλευόμενος το σχήμα του. 
Αν ο προκαθήμενος πιστεύει αυτά που διακηρύσσει από άμβωνος ας παρουσιαστεί σε ένα τηλεοπτικό πάνελ να ανακριθεί από τους δημοσιογράφους μαζί με άλλα άτομα που έχουν αντίθετη άποψη και ας μας εξηγήσει τότε τι λέει η βίβλος, γιατί οι μετανάστες είναι κακοί, γιατί οι Αιγύπτιοι και οι φαραώ είναι καλοί, ποιοι είναι αυτοί οι φοβεροί κίνδυνοι που επικρέμανται επί της κεφαλής μας και ούτω καθ' εξής. 
Δεν έχει, εντούτοις, κανένα απολύτως δικαίωμα, από άμβωνος, σαν εκπρόσωπος του Χριστού επί της γης, την ημέρα της γέννησής του, να ενσπείρει τον φόβο και τη μισαλλοδοξία στους πιστούς (κοινώς ποίμνιο). Κάτι τέτοιο είναι ο ορισμός της πνευματικής τρομοκρατίας. Μιας τρομοκρατίας που, δυστυχώς, επιτείνει η σιωπή των αμνών, που είναι πολλοί σε αυτό τον τόπο. Προσωπικά θεωρώ καθήκον μου να ενώσω τη φωνή μου με τους λίγους που τόλμησαν να καταδικάσουν το «κήρυγμα αγάπης» του προκαθήμενου. 

  Ανδρέας Δ. Συμεού   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.