To Top
07:14 Δευτέρα
18 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Ο χρόνος πιέζει για μείωση των NPLs
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΠΟΨΕΙΣ Ο χρόνος πιέζει για μείωση των NPLs
  26 Νοεμβρίου 2017, 12:18 μμ  

Καθυστερώντας να βρούμε τη λύση για μείωση των προβληματικών δανείων ή τον πιο δίκαιο διακανονισμό, το πρόβλημα υπάρχει και κάποιοι είναι αδικημένοι. Οι μεν με τα κόκκινα δάνεια μένουν στα σπίτια τους χωρίς να πληρώνουν ούτε ενοίκιο ούτε δόση, ενώ κάποιοι άλλοι στερούνται κάθε ευκαιρίας χρηματοδότησης. Ο προβληματισμός για τη διαχείρισή τους είναι εύλογος, όπως και η ανησυχία για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις ειδικά όταν πρόκειται για στεγαστικά δάνεια. Αλλά ο χρόνος είναι πιο ασφυκτικός. Όχι μόνον λόγω πιέσεων του SSM να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των τραπεζών, αλλά κυρίως γιατί κάθε χρόνος παράτασης της κρίσης διογκώνει το πρόβλημα. Μεγάλα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων πιέζουν κεφαλαιακά τις τράπεζες. 

Όπως φαίνεται οι συμβατικές λύσεις των αναδιαρθρώσεων δεν λύνουν το πρόβλημα. Συνήθως αφορούν βραχυπρόθεσμη αναδιάρθρωση δανείων που οδηγεί σε προσωρινή ανακούφιση του δανειολήπτη. Τέτοια μέτρα, λόγω του προσωρινού χαρακτήρα τους, δεν αποτελούν βιώσιμη λύση. Οι πλειστηριασμοί συμβάλλουν στη θεραπεία του προβλήματος «ενθαρρύνοντας» τους δανειολήπτες να εξυπηρετούν τα δάνειά τους αλλά όπως φαίνεται από τα στοιχεία το μέτρο δεν αποδίδει. Πρέπει να δούμε τα παραδείγματα άλλων χωρών που είχαν πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και σε ποιες λύσεις προχώρησαν. Γιατί χρειάζεται κάθε φορά να ανακαλύπτουμε τον τροχό; Οι αναδιαρθρώσεις των δανείων προκύπτουν κατόπιν διμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων και δανειοληπτών. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το μοντέλο της λύσης να είναι ίδιο για όλους ή κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες του κάθε πελάτη. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας συνδέεται με την ικανότητα των τραπεζών να μειώσουν δραστικά το μεγάλο στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα επόμενα χρόνια. Αλλά η ανάπτυξη της οικονομίας δεν διαχέεται ομοιόμορφα σε όλους τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Οι οικονομικές εξελίξεις επηρεάζουν συνήθως με μια καθυστέρηση κάποιων μηνών και οι τράπεζες ελπίζουν ότι η θετική επίδραση θα αρχίσει να φαίνεται τα επόμενα εξάμηνα.  

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα προκαλούν προβληματισμό. Υστέρηση, για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, παρουσίασαν το δεύτερο τρίμηνο του 2017 τρεις από τους τέσσερις στόχους που είχαν θέσει οι τράπεζες σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις δανείων με καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών και το χειρισμό των δανείων με καθυστερήσεις κάτω των 90 ημερών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα. Οι τράπεζες προσπαθούν είτε με συνεργασίες με εταιρείες που διαθέτουν τεχνογνωσία είτε με άλλους τρόπους να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια στο χαρτοφυλάκιο τους. Έχει γίνει δουλειά αλλά χρειάζεται ακόμη περισσότερη.

Οι διασφαλίσεις έναντι του λεγόμενου «ηθικού κινδύνου» υπάρχουν ήδη στο τραπέζι και μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ούτως ώστε να διαχωριστεί η «ήρα από το στάρι» αλλά και να παρασχεθούν κίνητρα προς όσους κοπίασαν ώστε να φανούν συνεπείς έναντι των υποχρεώσεών τους στη διάρκεια της κρίσης. Όπως έχει αναφέρει και η Κεντρική Τράπεζα η μείωση των προβληματικών δανείων μπορεί να γίνει σε διάστημα από 7 έως 10 χρόνια. Με το ποσοστό να φθάνει το 45% θα χρειαστούν ακόμη περισσότερα χρόνια ώστε το ποσοστό να μειωθεί στο 20%. Φυσικά για κάθε πιστωτικό ίδρυμα η κατάσταση είναι διαφορετική γιατί διαφορετικό είναι και το χαρτοφυλάκιο δανείων αλλά και η διαχείριση που γίνεται. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελληνική και η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα συνεργάζονται με εταιρείες εξωτερικού για να λύσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Τράπεζα Κύπρου πέρα από την εσωτερική μονάδα διαχείρισης των προβληματικών δανείων που έχει αναπτύξει αναζητεί συνεχώς νέους τρόπους για να λύσει το πρόβλημα. Ο χρόνος πιέζει και το 2018 μπορεί να υπάρξει η διαφορά. 

theano.theiopoulou@phileleftheros.com

  Θεανώ Θειοπούλου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.