Ανησυχία επικρατεί στους 200 και πλέον ξενοδόχους της ελεύθερης Αμμοχώστου, καθώς ενάμιση μήνα πριν από τον Ιούλιο, που ορίστηκε ως ψυχολογικό ορόσημο για επανεκκίνηση του τουρισμού στην περιοχή, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, Δώρος Ττάκας, ανέφερε πως «δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτε το συγκεκριμένο στον ορίζοντα και το τοπίο παραμένει θολό και αβέβαιο». Σε επαφές που είχε τις τελευταίες μέρες με Ρώσους και Βρετανούς τουριστικούς πράκτορες πρόσθεσε, διαφαίνονται τα εξής: Όσον αφορά τη Μόσχα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε το συγκεκριμένο για το πώς θα συμπεριφερθεί τουριστικά η χώρα για το 2020. Επιπρόσθετα η ρωσική κυβέρνηση εξακολουθεί να παρουσιάζεται πολύ αρνητική για το σενάριο διακοπών για τους Ρώσους πολίτες, εκτός Ρωσίας. Παραμένουν μεν κάποιες ελπίδες, αλλά για την ώρα, η αλήθεια είναι πως όσον αφορά την προοπτική της Ρωσίας, είμαστε στο πουθενά.
 
 
Όσον αφορά τη βρετανική αγορά, η κατάσταση είναι περίπου όμοια με τη ρωσική. Στη χώρα οι πάντες αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τον κορωνοϊό, γιατί αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να παραμένει πάρα πολύ δύσκολη. Εξάλλου, συνέχισε ο κ. Ττάκας τα αυστηρά μέτρα εισόδου και εξόδου από τη χώρα που θέσπισε πρόσφατα η Κυβέρνηση της χώρας, αποθαρρύνουν πολύ τους Βρετανούς από το να επιλέξουν φέτος διακοπές εκτός της χώρας τους. Και δεν πρέπει ακόμη να παραβλέπονται κάποιες έρευνες που έγιναν στη χώρα και καταδεικνύουν ότι λιγότερο από το 27% των πολιτών της χώρας, θα ταξίδευαν φέτος εκτός της Αγγλίας για διακοπές. Επιπρόσθετα, η συμφωνία Αγγλίας – Γαλλίας για ανταλλαγή τουρισμού μέσω της σήραγγας της Μάγχης, χωρίς καραντίνα 14 ημερών, είναι ακόμη κάτι που δεν πρέπει να παραβλέπεται από την Κύπρο. 
 
Άρα, συνέχισε ο κ. Ττάκας, γίνεται αντιληπτό ότι από τη Ρωσία και την Αγγλία, που προέρχεται περίπου το 80% του τουρισμού στην Κύπρο, (και την ελεύθερη Αμμόχωστο), τα δεδομένα είναι αυτή τη στιγμή εξαιρετικά δύσκολα.
 
Για τη γερμανική αγορά και την Κύπρο, ο κ. Ττάκας επισήμανε ότι είναι σίγουρα σε καλύτερη μοίρα από τη Ρωσία και την Αγγλία. Αλλά τα μεγέθη τουρισμού που μπορούμε να αποσπάσουμε, όπως και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή και το Ισραήλ, είναι τέτοια που δεν μπορούν να διαφοροποιήσουν τη δύσκολη κατάσταση που δείχνει να προδιαγράφεται φέτος για τη χώρα μας. Επιπρόσθετα οι εκτιμήσεις είναι ότι και πολλοί Γερμανοί θα προτιμήσουν φέτος διακοπές εντός της χώρας τους ή γειτονικές χώρες όπως είναι η Αυστρία, η Ολλανδία κ.λπ. 
 
 
Άλλοι παράγοντες 
 
Ο κ. Ττάκας δήλωσε στον «Φ» ότι πέραν των πιο πάνω παραγόντων, οι διαθέσιμες πτήσεις που θα υπάρχουν το καλοκαίρι και στο επόμενο διάστημα για την Κύπρο και το κόστος των εισιτηρίων, είναι επίσης σημαντικός. Και αυτό ισχύει και για τη γερμανική αγορά, ασφαλώς. Για τη συνεργασία με την Ελλάδα ο κ. Ττάκας ξεκαθάρισε πως κατά την άποψή του δεν πρέπει να αναμένονται και πολλά πράγματα, αφού για τους Έλληνες είναι πολύ πιο πρακτικό και οικονομικό να καταλύσουν σε ένα από τα τόσα πολλά νησιά που έχουν. Επομένως, συνέχισε, θα πρέπει μάλλον να προσανατολιζόμαστε σε περιορισμένη τουριστική περίοδο στην ελεύθερη Αμμόχωστο και για αριθμό ξενοδοχείων που θα λειτουργήσουν. Επιβεβαιώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν μπορούμε να αναφερόμαστε φέτος για άνοιγμα όλων των ξενοδοχειακών μονάδων στην ελεύθερη Αμμόχωστο. «Και αυτό είναι και το σωστό και το πρέπον, ώστε κάποιοι που θα ανοίξουν να έχουν μια κάποια βιωσιμότητα», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΥΞΕ. Προσθέτοντας ότι με αυτή τη μέθοδο εκκίνησης, θα υποβοηθηθεί μια πολύ πιο δυναμική και ουσιαστική εκκίνηση το 2021.
 
Ο κ. Ττάκας είπε ακόμη πως για να υπάρξει προγραμματισμός από τους τουριστικούς πράκτορες μόλις ανακοινωθεί ότι ανοίγουν οι αιθέρες σε Κύπρο και Ευρώπη, απαιτείται μήνας. «Και αφού η κατάσταση παραμένει ασαφής και εξαρτάται από τις πολιτικές των κυβερνήσεων, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για το καλοκαίρι», κατέληξε. Επαναλαμβάνοντας ότι ούτε όλα τα ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν φέτος στην ελεύθερη Αμμόχωστο, αλλά ούτε και όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην εργασία τους.