Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας παρέμειναν ασφαλή μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε πυρηνικό σταθμό, με αποτέλεσμα να κλείσει ένας από τους αντιδραστήρες. Η πυρκαγιά ξέσπασε αργά την Δευτέρα στον πυρηνικό σταθμό Rivne στη δυτική Ουκρανία, περίπου 300 χιλιόμετρα (190 μίλια) από το Κίεβο και τέθηκε υπό έλεγχο μία ώρα αργότερα.
 
Η φωτιά είχε ξεσπάσει σε ηλεκτρικό μετασχηματιστή, ενεργοποιώντας το σύστημα προστασίας αντιδραστήρων και “έκλεισε ο τρίτος αντιδραστήρας”, δήλωσε στην εφημερίδα AFP η Ilona Zayets, εκπρόσωπος της κρατικής πυρηνικής υπηρεσίας Energoatom.
 
«Τα επίπεδα ακτινοβολίας δεν έχουν αυξηθεί», είπε, προσθέτοντας ότι ουδείς τραυματίστηκε ως αποτέλεσμα του περιστατικού. Ανέφερε επίσης ότι οι αιτίες της πυρκαγιάς διερευνώνται.
 
Το επίπεδο σοβαρότητας του συμβάντος σε διεθνές επίπεδο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε πυρηνικούς σταθμούς είναι μηδενικό, ανέφερε η πυρηνική υπηρεσία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσέρνομπιλ: 33 χρόνια από την καταστροφή (εικόνες)
 
Ο τρίτος αντιδραστήρας παρέμεινε σήμερα απενεργοποιημένος επειδή ο μετασχηματιστής πρέπει να αντικατασταθεί.
 
Η Ουκρανία διαθέτει σήμερα τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς με συνολικά 15 αντιδραστήρες. Το εργοστάσιο της Rivne έχει τέσσερις αντιδραστήρες.
 
Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας για την Ουκρανία, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Η Ουκρανία ήταν η χώρα όπου σημειώθηκε η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο όταν ένας από τους αντιδραστήρες στο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, ο οποίος είναι περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου, εξερράγη το 1986 κατά τη διάρκεια των δοκιμών.
 
Πηγή: philenews