To Top
23:50 Τρίτη
21 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Από το 2016 οι φωνές για σκάνδαλα στις ΑΠΕ
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Από το 2016 οι φωνές για σκάνδαλα στις ΑΠΕ
  10 Δεκεμβρίου 2019, 8:35 πμ  

Από το καλοκαίρι του 2016 είχε αποκαλυφτεί το σκάνδαλο με τις τροποποημένες συμφωνίες για τα αιολικά πάρκα, το οποίο ήρθε στο φως της επικαιρότητας την περασμένη εβδομάδα όταν το επανέφερε ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων στην επιτροπή Ελέγχου στη Βουλή. Συγκεκριμένα, από τις 9 Ιουλίου 2016 ο «Φ» είχε αποκαλύψει το περιώνυμο σκάνδαλο. Με αλλεπάλληλα δημοσιεύματά του τόνιζε το μέγεθος του σκανδάλου καθώς και το βάρος των υπερχρεώσεων το οποίο επιφορτίζονταν οι καταναλωτές, προς όφελος μερικών επιχειρηματιών.

Τίποτα, ωστόσο, δεν έγινε επί της ουσίας. Ακόμη και η δεδηλωμένη πρόθεση κάποιων να αποστείλουν το θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα έμεινε στα λόγια. 

Μία από τις λύσεις τις οποίες είχε προτείνει τότε ο Γενικός Ελεγκτής, ήταν οι τροποποιήσεις των συμφωνιών. Παράλληλα, εκ μέρους πολιτικού αρχηγού είχε προταθεί η εξαγορά των συμβολαίων από το κράτος. Και πάλι, όμως, ουδέν έγινε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πάρτι εκατομμυρίων για ΑΠΕ - Τεράστια κέρδη σε επενδυτές

Ο «Φ», είχε αποκαλύψει την προκαταρτική έκθεση διαχειριστικού ελέγχου του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις 9 Ιουλίου 2016, που οδήγησε σε αίτημα του γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, για πλήρη διερεύνηση των σκανδάλων από την Ελεγκτική Υπηρεσία, κάτι που έγινε.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου από τον «Φ», ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ προχώρησε σε δημόσιες δηλώσεις και ανέφερε ότι έπρεπε να γίνει σε βάθος έρευνα για τις συμφωνίες του παρελθόντος σε σχέση με τα χρυσά συμβόλαια εταιρειών που διαχειρίζονται σήμερα τα αιολικά πάρκα. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είχε εισηγηθεί μάλιστα όπως η κυβέρνηση «επαναδιαπραγματευτεί με τις εταιρείες, έτσι ώστε να μην πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης για λάθη που έγιναν σκόπιμα ή από κακοδιαχείριση από άλλες κυβερνήσεις».

Το προσχέδιο της Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που αποκάλυψε το 2016 ο «Φ», περιελάμβανε τις παλιές αμαρτίες, ιδιαίτερα της περιόδου 2008-2012, που εξηγούν γιατί πληρώναμε το χαράτσι της τάξης των €20 εκατ. κάθε χρόνο μέσω των λογαριασμών ηλεκτρισμού για επιδότηση των μεγάλων πάρκων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μέσα από το έγγραφο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που έφερε στο φως ο «Φ» στις 7 Ιουλίου 2016, το οποίο επανήλθε την περασμένη εβδομάδα στο επίκεντρο της επικαιρότητας λόγω αναφοράς στη Βουλή του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων ότι επρόκειτο και για κρατική ενίσχυση, αποκάλυπτε τις τότε πολιτικές και διοικητικές παρεμβολές και προφανώς παρεμβάσεις σε τεχνοκρατικές αποφάσεις, που οδήγησαν σε κακές συμφωνίες που δεσμεύουν τους πολίτες να πληρώνουν το χαράτσι αυτό μέσω των λογαριασμών ηλεκτρισμού για 20 χρόνια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΠΕ: Ψάχνουν για το αόρατο χέρι 11 χρόνια μετά

Όπως σημείωνε ο «Φ» στις 7 Ιουλίου 2016, «οι υπηρεσιακοί είχαν προβλέψει κάποια από τα σημερινά προβλήματα και ψηλές δαπάνες, όμως κυρίως η τότε Διυπουργική Επιτροπή είχε άλλες απόψεις».

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η προκαταρτική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που περιελάμβανε ονόματα και διευθύνσεις, με την (τεχνοκρατική) πρόταση του υπουργείου Οικονομικών διαφώνησε ο τότε γενικός διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού (Α. Μολέσκης) καθότι, όπως αναφέρεται στα πρακτικά συνεδρίας, «αποθαρρύνει τους επενδυτές από το να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια στον μέγιστο δυνατό βαθμό». Έτσι, συστάθηκε τεχνική επιτροπή που πρότεινε την «υιοθέτηση του σεναρίου για την τιμή στήριξης για τα αιολικά συστήματα που προέβλεπε €0,166/kWh, με σταδιακή μείωση κατά €0,005/kWh ανά τετραετία». 

Διέγραψαν στα κρυφά τη σταδιακή μείωση χορηγίας

Ο «Φ» τον Ιούλιο 2016, κάτω από τον τίτλο «Απλόχερες εισφορές σε επιχειρηματίες», έφερνε στο φως το γεγονός που συζητείται τώρα, ότι δηλαδή, «η Διυπουργική Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση για την τιμή κιλοβατώρας στο €0,166/kWh, με σταδιακή μείωση κατά €0,005/kWh ανά τετραετία για τα αιολικά πάρκα». Ωστόσο, στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 2008, όπως αναφέρει το έγγραφο του Γενικού Ελεγκτή, απουσιάζει η πρόβλεψη για «σταδιακή μείωση κατά €0,005/kWh ανά τετραετία». Δηλαδή, εξασφάλισε στους επιχειρηματίες των αιολικών πάρκων αισθητά περισσότερα έσοδα ακόμα και από τις απλόχερες συμφωνίες για απόδοση πέραν του 12%.

«Στους υπηρεσιακούς φακέλους δεν έχει εντοπιστεί οποιοδήποτε έγγραφο που να δικαιολογεί την απάλειψη της πρόνοιας μείωσης της τιμής επιδότησης», σημειώνει ο Γενικός Ελεγκτής. Όπως διαπιστώνεται, η απόφαση για να αφαιρεθεί η σταδιακή μείωση της επιδότησης, λήφθηκε σε επίπεδο Διυπουργικής Επιτροπής και προηγουμένως, από τον υπουργό Εμπορίου σε συνεννόηση με τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών με βάση την πρόταση προς το Υπουργικό.

Αναφορικά με την αφαίρεση της πρόνοιας μείωσης έστω και ανά τετραετία της χορηγίας, η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ανέφερε: «Σε περίπτωση που εφαρμοζόταν η πρόνοια, ότι δηλαδή η επανεξέταση του ορίου της ασφαλιστικής δικλίδας θα είναι δυνατή στο τέλος κάθε τετραετίας, τότε θα υπήρχε σήμερα α) Η ευχέρεια καθορισμού νέου ενιαίου ορίου παραγόμενης ενέργειας που τυγχάνει επιδότησης για όλα τα αιολικά πάρκα και, β) η ευχέρεια για διόρθωση των οποιωνδήποτε λανθασμένων αποφάσεων ή στρεβλώσεων στην τιμή επιδότησης (€0,166/kWh σταθερή τιμή), με τον καθορισμό ενός πιο χαμηλού ορίου της παραγόμενης ενέργειας που τυγχάνει επιδότησης». 

Η συγκεκριμένη τροποποίηση κατέληγε η Ελεγκτική Υπηρεσία, «έχει ουσιαστικά δεσμεύσει το Ταμείο στην καταβολή €0,166/kWh για 20 χρόνια πρακτικά για το σύνολο της ενέργειας που παράγεται από τα αιολικά πάρκα».

Σε έγγραφο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προς τη Βουλή που συζητούσε έντονα τα σκάνδαλο, σε σχέση με το Ταμείο ΑΠΕ, τον Σεπτέμβριο του 2016 υποβλήθηκε εισήγηση να ζητηθεί η συμβολή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων. 

Έκτοτε, το θέμα εμπλοκής του Γενικού Εισαγγελέα θάφτηκε και επανήλθε την περασμένη εβδομάδα, και πάλι στη Βουλή.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη (Καθηγητής της Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου)

Η Μεγάλη Απάτη του Αέρα

Περίπου πριν μία δεκαετία, είχα καλεστεί στη Βουλή μαζί με τον συνάδελφο καθηγητή Ηλία Κυριακίδη για να εκφέρουμε την άποψή μας αναφορικά με την επιδότηση των αιολικών πάρκων. Το θέμα τότε δεν ήταν κατά πόσο θα μειωνόταν ή όχι η επιδότηση του kWh κάθε μερικά χρόνια (όπως και προβλεπόταν), αλλά η υπερβολικά υψηλή επιδότηση του αιολικού κιλοβατωρίου. Εμείς από το Πανεπιστήμιο Κύπρου επιχειρηματολογούσαμε για 10,4 σεντ ανα κιλοβατώρα, ενώ ο συνάδελφος από την Ελλάδα για 10,6 σεντ.

Όλα τα κόμματα τότε, δεν δεχόντουσαν να ακούσουν καμία από τις δύο απόψεις. Όλοι συμφωνούσαν στην υπερβολική επιδότηση των 16,6 σεντ ανά κιλοβατώρα. 

Θυμάμαι τότε να ρωτώ έναν από τους ιδιοκτήτες ενός μικρού πάρκου: «Δεν νομίζετε ότι αυτό είναι άδικο για τον Κύπριο πολίτη;»

Η απάντησή του ήταν μάλλον αφοπλιστική: «Αφού μας τα δίνουν, γιατί να πούμε όχι;».

Όντως, οι συσσωρευμένες απώλειες για τον Κύπριο πολίτη είναι τεράστιες. Ας τις υπολογίσουμε για να αντιληφθείτε το μέγεθος: 

-Η ετήσια ηλεκτρική αιολική παραγωγή στην Κύπρο είναι 1600 kWh/kW.
-Η εγκατεστημένη αιολική ισχύς στην Κύπρο είναι 157 MW δηλαδή 157000 kW.
- Στην Κύπρο οι ανεμογεννήτριες παράγουν θεωρητικά κάθε χρόνο 1600 x 157 000 = 251,200,000 kWh. Στην πραγματικότητα όμως για το 2017 είχαμε 211,000,000 kWh.  
- Η επιπλέον επιδότηση που δόθηκε, από αυτήν που ο Ελλαδίτης καθηγητής πρότεινε, ήταν 6 σεντ.
- Με λίγα λόγια έχουμε περίπου επιπρόσθετη επιδότηση 12,66 εκατομμύρια ετησίως (211,000,000 kWh x 6 σεντ).

Συνεπάγεται ότι με αυτή τη γενναιόδωρη επιδότηση μέσα σε μία εικοσαετία (2009-2029) η συνολική απώλεια για την πατρίδα μας θα ανέλθει περίπου στα 253 εκατομμύρια ευρώ!

Αδιαμφισβήτητα, όταν έχεις ένα αιολικό πάρκο με τέτοια εξωφρενική επιδότηση, είναι πολύ εύκολο να βρεις αγοραστές, να πωλήσεις μέρος του και να τσεπώσεις αρκετά εκατομμύρια. 

Έγινε αυτό; 

Ας το ψάξουν οι αρμόδιοι; 

Ας ψάξουν επίσης να βρουν ποιοι θησαύρισαν με την επιδότηση του Κύπριου φορολογούμενου. Οι ευθύνες είναι τεράστιες για όλο το κομματικό σύστημα. Φυσικά τίποτα δεν θα γίνει και πάλι, καθώς πρόκειται και πάλι για μια διακομματική απάτη, για την οποία όλοι συμφώνησαν σιωπηρά, ένα ακόμη «Il grande trucco»!

Η αναμενόμενη ζημιά των 253 εκατ. ευρώ θα μπορούσε φυσικά να περιοριστεί εάν το κράτος επέβαλλε σήμερα ειδικό αυξημένο φόρο στα αιολικά πάρκα. 

Το ύψος επιδότησης των αιολικών πάρκων πριν μια δεκαετία ήταν τεράστιο σκάνδαλο και το είχαμε πει ευθέως στη Βουλή.

Ωστόσο, στην Κύπρο τόσο οι πολιτικοί όσο και οι εκάστοτε κυβερνώντες κλείνουν τα αυτιά τους σε λογικά επιχειρήματα. Η κοινή λογική αλλά και η επιστημονική τεκμηρίωση δεν λαμβάνεται συνήθως υπόψη. Οι λεγόμενες ανοικτές συνεδρίες της βουλής είναι απλά για τα μάτια του κόσμου. Είναι το κοινοβουλευτικό άλλοθι.

Και μια τελευταία ερώτηση που υποψιάζομαι ότι πολλοί γνωρίζουν την απάντηση: Το κράτος εισέπραξε τον απαιτούμενο φόρο από την πώληση μέρος των μετοχών των αιολικών πάρκων ή έγινε και αυτό στα κρυφά;

  Πέτρος Θεοχαρίδης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...