To Top
15:35 Τετάρτη
26 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Γ.Λακκοτρύπης: Η ΔΗ.ΠΑ βασίζεται στις δικές της δυνάμεις
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Γ.Λακκοτρύπης: Η ΔΗ.ΠΑ βασίζεται στις δικές της δυνάμεις
Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιανουαρίου 2020, 10:03 πμ

Με τις δικές της δυνάμεις θα πορευθεί στις βουλευτικές εκλογές του 2021 η Δημοκρατική Παράταξη, καθώς υπό τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν υπάρχει προοπτική συνεργασίας των κομμάτων του κέντρου. Ο εκ των ιδρυτών και μέλος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής της ΔΗΠΑ, Γιάννος Λακκοτρύπης, αναφέρεται στους πολιτικούς στόχους του νέου κόμματος, το οποίο τον ερχόμενο μήνα πραγματοποιεί το καταστατικό του συνέδριο και βάζει πλώρη για τις πρώτες εσωκομματικές εκλογές. Καταγράφει τους εκλογικούς στόχους της Δημοκρατικής Παράταξης και τον ρυθμιστικό ρόλο στον χώρο του Κέντρου που θέλει να διαδραματίσει και δηλώνει κατηγορηματικά πως η ΔΗΠΑ δεν πρόκειται να μπει σε ευκαιριακές συνεργασίες.

- Μετά τις ευρωεκλογές, οι βουλευτικές. Ποιοι οι εκλογικοί στόχοι για τη Δημοκρατική Παράταξη; 

- Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σαφέστατα μας επιτρέπει να θέτουμε ψηλούς στόχους στις βουλευτικές εκλογές. Πρωταρχικός στόχος της ΔΗΠΑ είναι η εξασφάλιση εισόδου στη βουλή με ψηλό ποσοστό ψήφων και αριθμό εδρών που να υπόσχεται συνέχεια σε αυτό που αρχίσαμε. Ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα στις Βουλευτικές θα μας επιτρέπει να καλύψουμε το κενό που υπάρχει στον χώρο του κέντρου και να έχουμε τον ρυθμιστικό ρόλο που επιδιώκουμε. Ήδη βρισκόμαστε σε διαδικασία διεργασιών και στο επόμενο διάστημα θα προβούμε σε ανακοινώσεις. 

- Ξεκινήσατε οποιεσδήποτε επαφές με άτομα ή ομάδες πολιτών ενόψει των βουλευτικών εκλογών; 

- Οι επαφές με άτομα και ομάδες πολιτών βρίσκονται στην ημερήσια μας διάταξη αφού αποτελεί το επίκεντρο της φιλοσοφίας μας σαν ΔΗΠΑ να είμαστε δίπλα στον πολίτη. Δεν αναμένουμε δηλαδή τις βουλευτικές ή όποιες εκλογές για να ξεκινήσουμε επαφές. Είναι όμως απόλυτα φυσιολογικό οι επαφές αυτές να εντείνονται και να συγκεκριμενοποιούνται ενόψει βουλευτικών. 
Στο παρόν στάδιο ετοιμάζουμε το εσωκομματικό μας συνέδριο, ώστε να παραταχθούμε στις βουλευτικές εκλογές συγκροτημένοι, οργανωμένοι και δομημένοι. Εκείνο που διακρίνουμε μέσω των επαφών μας, είναι ο ενθουσιασμός που διακατέχει τα στελέχη μας, αλλά και η αποδοχή των πολιτών προς την Παράταξή μας. 

-  Το σενάριο εκλογικών συνεργασιών με άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι κάτι το οποίο συζητάτε;  

- Το γεγονός ότι τολμήσαμε να συμμετάσχουμε στις Ευρωεκλογές, έχοντας μόλις λίγους μήνες λειτουργίας από την ίδρυση μας, καταδεικνύει την πίστη και την αυτοπεποίθηση που έχουμε στις δυνατότητάς μας σαν παράταξη. Πόσο μάλλον στις βουλευτικές που θα έχουμε και μια καταγεγραμμένη επιτυχημένη εκλογική μάχη στο «βιογραφικό» μας αλλά και θα έχουμε οργανωθεί ως κομματική Παράταξη με συλλογικά όργανα, οργανωτικές και επαρχιακές επιτροπές. Συνεπώς γίνεται αντιληπτό πως βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και ικανότητες. Οι οποιεσδήποτε συνεργασίες για να έχουν αξία και να είναι ωφέλιμες πρέπει να στηρίζονται στην ειλικρίνεια και στον αλληλοσεβασμό αλλά και να έχουν κοινή πολιτική υπόσταση. Χωρίς να θέλω να προκαταβάλω αποφάσεις που θα παρθούν συλλογικά, με βάση τα σημερινά δεδομένα κυρίως στον κεντρώο χώρο δεν διαφαίνεται προοπτική συνεργασίας για τις βουλευτικές. Δεν φοβόμαστε να εκτεθούμε αυτόνομα, ούτε έχουμε πρόθεση να «συγκαλύψουμε» τυχόν απώλειες ποσοστών με ξένα δεκανίκια όπως τις περιπτώσεις που έχουμε δει στις Ευρωεκλογές. Το σίγουρο είναι πως εμείς στη ΔΗΠΑ δεν πρόκειται να προβούμε σε οποιαδήποτε καιροσκοπική συνεργασία με ετερόκλητες πολιτικές δυνάμεις για χάρη της εξουσίας ή προσωπικών φιλοδοξιών.

- Προγραμματίζετε καταστατικό συνέδριο εντός Φεβρουαρίου. Τι αλλαγές θα έχουμε; 

- Προγραμματίζουμε τη σύγκληση του Καταστατικού μας συνεδρίου τον Φεβρουάριο, οπότε θα ολοκληρώσουμε την έγκριση του καταστατικού μας και θα καταλήξουμε στη δομή της Παράταξης. Θα ακολουθήσει το εκλογικό μας συνέδριο τον Απρίλιο, κατά το οποίο θα συγκροτηθούν τα συλλογικά μας όργανα και θα εκλεγεί η ηγεσία της Παράταξης. Οι αλλαγές που αναμένονται αφορούν κυρίως τη δομή της Παράταξης όπου θα χαρακτηρίζεται από ευελιξία, διαχρονικότητα, εκσυγχρονισμό και κυρίως λειτουργικότητα.   

- Θα διεκδικήσετε κάποια θέση στην ηγετική πυραμίδα του κόμματος; 

- Το οποιοδήποτε αξίωμα στην ηγετική πυραμίδα της Παράταξης αποτελεί μεγάλη ευθύνη και απαιτεί αφοσίωση και δέσμευση. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια νεοϊδρυθείσα παράταξη που κάνει τα πρώτα της βήματα στον στίβο της πολιτικής. Επομένως, η απόφαση αν θα διεκδικήσω κάποιο αξίωμα στην ηγετική πυραμίδα του κόμματος θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες – οικογενειακούς, επαγγελματικούς, διάθεση χρόνου κ.λπ. Σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτοσκοπός η συμμετοχή στην ηγετική πυραμίδα, ούτε συνεπάγεται με διεκδίκηση βουλευτικής έδρας. Εξάλλου στην παράταξη μπορούν να προσφέρουν και απλοί στρατιώτες, χωρίς κατ’ ανάγκη να έχουν κάποιο τίτλο. Η παράταξη διαθέτει αρκετά ικανά στελέχη που μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Δράττοντας όμως της ευκαιρίας, επιθυμώ να απευθύνω και ένα μήνυμα στους συναγωνιστές που φιλοδοξούν να διεκδικήσουν μια θέση είτε στην πυραμίδα, είτε στα συλλογικά όργανα. Τα αξιώματα είναι εκεί για να τα υπηρετούμε, όχι να μας υπηρετούν. Συνεπώς, όποιοι συναγωνιστές/στριες εκλεγούν, πρέπει να αφουγκράζονται το βάρος της ευθύνης και το μέγεθος της προσφοράς, άρα θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται επάξια στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το όποιο αξίωμα. 

- Σε μία εποχή πολιτικής απαξίωσης, το ζητούμενο για μια νέα πολιτική δύναμη είναι τα νέα στοιχεία που θα φέρει στην πολιτική. Η ΔΗΠΑ τι νέο έχει φέρει; 

- Τα ψηλά ποσοστά αποχής στις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες είναι το πιο ισχυρό μήνυμα πολιτικής απαξίωσης, ένα φαινόμενο που παρουσιάζει έξαρση σε διάφορες χώρες. Σίγουρα στις βουλευτικές δεν αναμένουμε θαύματα κυρίως από τους νέους που έχουν συνδέσει την πολιτική με τη διαφθορά, το ρουσφέτι, τα διάφορα σκάνδαλα και κυρίως τη διαχρονική ατιμωρησία που επιτρέπει στον κάθε ένα που δεν έχει αγνές προθέσεις, να θεωρεί πως δικαιούται το ακαταλόγιστο μέσα από ένα πολιτικό αξίωμα. 
Πώς να μη γυρίσουν την πλάτη στους πολιτικούς οι νέοι, που κουβαλούν γνώσεις και πτυχία, φέρουν με την κατάρτισή τους νέες προσεγγίσεις που θα μπορούσαν να αφομοιωθούν στην κοινωνία με την ενεργοποίησή τους και αντ΄αυτού γίνονται μάρτυρες και βιώνουν οι ίδιοι την απαξίωση, συναντούν επιλεκτική μνήμη, ψεύτικες ευαισθησίες που συνάδουν με τα εύηχα συνθήματα, όχι όμως και τις πράξεις;

Αποτέλεσμα κάποιοι να γίνονται μέρος του κατεστημένου, για να αποφύγουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και συνεχίζουν στην ίδια πορεία που λανθασμένα χάραξαν κάποιοι άλλοι πριν από αυτούς. Το καινούργιο που φέρει η ΔΗΠΑ και έτυχε εμπιστοσύνης, είναι η μετριοπάθεια, η υπεύθυνη συμπεριφορά, η άσκηση ποιοτικής πολιτικής, η ενθάρρυνση και προώθηση νέων ανθρώπων, να ασχοληθούν με τα κοινά. Τα στελέχη της ΔΗΠΑ αποφεύγουν τις άγονες αντιπαραθέσεις ακριβώς για να δώσουν το παράδειγμα ότι πολιτική μπορεί να ασκείται κατά τρόπο υγιή, μακριά από προσωπικές ατζέντες. Δίνουμε χώρο και λόγο στους νέους και τους επιτρέπουμε να έχουν άποψη σε ό,τι αφορά το μέλλον τους. Άλλωστε η επιλογή είναι δική τους στο να επιλέξουν-ψηφίσουν, εκείνους που μπορούν να παράγουν έργο και να τιμωρήσουν όσους καπηλεύονται ιδεολογίες, μένουν στα λόγια και τις βαρύγδουπες υποσχέσεις. Μόνο έτσι θα προστατεύσουμε τη Δημοκρατία. 

Έχουμε ταράξει τα νερά στον χώρο του κέντρου

-  Τι απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν ότι είστε «κόμμα του ρουσφετιού»;

- Αυτοί που μας κατηγορούν ανήκουν προφανώς σε στρατόπεδα που ανησυχούν... και εύλογα, για το έρεισμα που δύναται η Δημοκρατική παράταξη να αποκτήσει στο πολιτικό σκηνικό του τόπου. Τα ποσοστά που μας δικαίωσαν στις Ευρωεκλογές, στέλνουν μηνύματα που δεν αρχίζουν και σταματούν στο ρουσφέτι και αυτά θα έπρεπε να προβληματίζουν όσους μας κατηγορούν. Αυτοί που μας κατηγορούν είναι μήπως οι ίδιοι που μαγείρευαν δημοσκοπήσεις για να πείσουν πως η Παράταξη είναι χαμένη ψήφος; Είναι οι ίδιοι που μας αποκαλούσαν «φαντάσματα» και «καρκινώματα»; 

Αν οι ίδιοι χρησιμοποιούν όλα αυτά τα αθέμιτα μέσα, συμπεριλαμβανομένου του ρουσφετιού, για να εξασφαλίσουν περιστασιακά ποσοστά, σε αυτό δεν φταίει η παράταξή μας. Αν έχουν αναγάγει το ρουσφέτι σε πολιτική δράση, τότε να κοιτάξουν τα εν οίκω τους και προτείνω να σταματήσουν να κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Δεν είμαστε κόμμα του ρουσφετιού και δεν έχουμε τέτοια «υπερδύναμη». Άλλοι απέδειξαν διαχρονικά και συνεχίζουν να δημιουργούν πολίτες πολλών ταχυτήτων με άδικες νομοθεσίες και συμπεριφορές. 

Το ότι έχουμε ταράξει τα νερά στον χώρο του κέντρου και ευρύτερα, είναι γεγονός και μας εμποτίζει με δύναμη να συνεχίσουμε ακόμη πιο έντονα αυτό που αρχίσαμε. Στόχος μας, να κρατήσουμε τη ΔΗΠΑ μακριά από πρακτικές που η ίδια κοινωνία καταδίκασε. Πρόθεσή μας να οικοδομήσουμε τη ΔΗΠΑ σε υγιείς βάσεις και νέα πρότυπα με διαφάνεια, να διεκδικούμε χρηστή διοίκηση και να συμβάλλουμε στην επίλυση προβλημάτων που επηρεάζουν μεμονωμένα ή και μαζικά τους πολίτες.
 

Συλλογικές οι αποφάσεις για το ψηφοδέλτιο

- Εσείς θα είστε υποψήφιος βουλευτής ή δεν το έχετε αποφασίσει ακόμα;

- Είναι κάτι που με προβληματίζει προσωπικά αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Είναι μια κίνηση που αναμένουν και ζητούν από εμένα αρκετοί φίλοι, υποστηρικτές και μη της ΔΗΠΑ. Όμως καλούμαι να ζυγίσω διάφορα δεδομένα. Σίγουρα δεν είναι εύκολη απόφαση, κυρίως λόγω των αυξημένων επαγγελματικών μου υποχρεώσεων. Θα οριστικοποιήσω την όποια απόφασή μου μέχρι το εκλογικό συνέδριο και αφού ολοκληρώσουμε τον διάλογο με τους πολίτες και αφουγκραστούμε τα μηνύματα, τις ανάγκες και το ενδιαφέρον του εκλογικού σώματος.

Το βέβαιο είναι πως η παράταξη έχει μάθει στη μέχρι τώρα πορεία της να λειτουργεί συλλογικά και να μην εξαρτάται από μεμονωμένες προσωπικότητες. Διαθέτουμε αξιόλογα στελέχη που μπορούν να εκπροσωπήσουν επάξια στο ψηφοδέλτιο την παράταξη. 

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών απέδειξε ότι, παρά την αρχική απαξίωση του ψηφοδελτίου από ορισμένους, έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε ένα ποσοστό της τάξης του 3.8%, με όλες τις προβλέψεις, τις δήθεν δημοσκοπήσεις και την πόλωση να λειτουργούν σε βάρος μας.        

  Φρίξος Δαλίτης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...