To Top
18:35 Τετάρτη
22 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Οι συζητήσεις μετά από ένα τραγικό συμβάν
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Οι συζητήσεις μετά από ένα τραγικό συμβάν
  04 Δεκεμβρίου 2019, 9:00 πμ  
ΔΕΝ ήταν σε καμία περίπτωση αποτέλεσμα «κενού στη νομοθεσία» η περίπτωση του θανάτου του 15χρονου Στυλιανού. Είναι σαφές πως είναι ο ανθρώπινος παράγοντας ο οποίος ευθύνεται. Σύμφωνα με την Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, υπήρχαν οι διαδικασίες, τα εγχειρίδια και τα πρωτόκολλα τα οποία δεν ακολουθήθηκαν από τους λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Επίτροπος έκανε λόγο για πλήρη αδιαφορία από πλευράς λειτουργών ακόμα και μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του παιδιού τον περασμένο Μάιο.

ΕΝΑ παιδί χάθηκε επειδή το σύστημα δεν λειτούργησε σωστά, αποτελεσματικά. Ένας νέος 15 χρονών έχασε τη ζωή του επειδή το κράτος δεν ήταν σωστό και δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του. Έχει επιδειχθεί αδιαφορία και μια επιδερμική αντιμετώπιση των προβλημάτων που προδήλως αντιμετώπιζε ο Στυλιανός. Η Επίτροπος ήταν ξεκάθαρη: «Σε καμία περίπτωση η υπόθεση δεν έφτασε στα ανώτερα στρώματα της Υπηρεσίας. Αυτό ενδεχομένως γιατί μέχρι το 2013 ήταν θέμα έλλειψης εκπαίδευσης, ενώ μετά από το 2014 η αιτία ήταν η πλήρης αδιαφορία». Ακόμα και μετά την απόπειρα αυτοκτονίας, τον Μάιο του 2019, ανέφερε η κ. Λοττίδη, η λειτουργός είπε ότι δεν διεξήλθε τον φάκελο και πως αυτό ήταν παράλειψή της.

ΕΥΘΥΝΕΣ υπάρχουν και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Είναι προφανές πως μέσα από την αξιολόγηση του πορίσματος από τη Νομική Υπηρεσία, η υπόθεση θα πάρει την πορεία που θα πρέπει. Ελπίζουμε δε πως θα υπάρξει αποτέλεσμα. Δηλαδή, θα διωχθούν όσοι ευθύνονται για τον θάνατο του Στυλιανού. Δεν θα στήσουμε λαϊκά δικαστήρια, αλλά δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να ανεχθούμε η υπόθεση αυτή να ακολουθήσει την πεπατημένη. Να μπει, δηλαδή, σε κανένα συρτάρι της κρατικής γραφειοκρατίας.

ΤΗΝ ίδια ώρα, θα επαναλάβουμε πως αυτό το τραγικό περιστατικό θανάτου δεν θα πρέπει να εξελιχθεί σε πολιτική αντιπαράθεση. Ούτε το περιστατικό αυτό πρέπει –άκουσον, άκουσον– να περνά μέσα από το μικροσκόπιο της συνδικαλιστικής αλληλεγγύης. Το ζητούμενο είναι να διορθωθούν εδώ και τώρα οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες και όχι να συγκαλύπτονται. 

ΣΤΗΝ κοινοβουλευτική Επιτροπή ακούστηκαν πολλά. Σημειώνουμε κάποια από εκείνα που επισήμανε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου.  Μίλησε για δύο σημαντικά συμπεράσματα που εξάγονται από τα γεγονότα: 
Το πρώτο αφορά την παθογένεια του συστήματος το οποίο χρήζει λήψης άμεσων μέτρων. 
Το δεύτερο την ανάγκη για συνεργασία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, καθώς η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου περιστατικού έγινε αποσπασματικά χωρίς να είχε γίνει μια πολυθεματική Επιτροπή που θα έδινε την πλήρη εικόνα. 
 
Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ όλων είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν προβλήματα, στρεβλώσεις, παθογένειες. Όταν πρόκειται για απώλεια ανθρώπινης ζωής, θεωρούμε πως παράλληλα με τις διορθωτικές (διαρθρωτικές) ενέργειες, που έπρεπε να γίνουν,  η Πολιτεία πρέπει να κινηθεί και εναντίον όσων έχουν αποδεδειγμένα ευθύνη για τον χαμό του Στυλιανού. Θα αναμένουμε τα επόμενα βήματα και θα επανέλθουμε. 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...