To Top
01:07 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ο «Φ» σε ρυθμούς διαδικτύου
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Ο «Φ» σε ρυθμούς διαδικτύου
  09 Δεκεμβρίου 2019, 2:11 μμ  
Η διαδικτυακή ενημέρωση διανύει τα πρώτα της μετεφηβικά χρόνια. Θυμίζει έναν ενθουσιώδη εικοσάρη που ανακαλύπτει τον κόσμο και την ίδια ώρα προσπαθεί να κάνει αισθητή την παρουσία του. Έχει την όρεξη μα και τη δυναμική να κατακτήσει τα πάντα, αλλά την ίδια ώρα υποπίπτει σε λάθη που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στον συνδυασμό του νεαρού της ηλικίας και του ολοένα εξελισσόμενου σκηνικού.

Το διαδικτυακό τοπίο στην Κύπρο κινήθηκε με ανάλογο τρόπο και τα τελευταία χρόνια αλλάζει συνεχώς. Από τις ιστοσελίδες που ενημερωνόταν με 20–30 ειδήσεις την ημέρα και βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στο ΚΥΠΕ και στα υπόλοιπα πρακτορεία, έχουν πλέον δημιουργηθεί 20 αμιγώς ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, 15 αθλητικές και 15 ιστοσελίδες που ασχολούνται κυρίως με θέματα lifestyle. 
Οι πλείστες παράγουν καθημερινά δικό τους περιεχόμενο, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης και καλύπτουν λεπτό προς λεπτό τα σημαντικά γεγονότα της Κύπρου και του εξωτερικού. Ο ανταγωνισμός ωθεί τις εξελίξεις και τον τρόπο λειτουργίας της αίθουσας σύνταξης μιας ιστοσελίδας σε ακόμη περισσότερη ενημέρωση, ακόμη περισσότερες καινοτομίες και ακόμη καθοριστικότερη παρουσία στην κάλυψη της επικαιρότητας.

Ο «Φιλελεύθερος», ως ο μεγαλύτερος εκδοτικός οργανισμός στην Κύπρο, αντιμετώπισε το νέο μέσο ως μια μεγάλη πρόκληση. Από τη στιγμή που εξέδιδε τη μεγαλύτερη εφημερίδα και τα περισσότερα περιοδικά έντυπα στην Κύπρο, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με επιφυλακτικότητα τις αλλαγές που αυτό επέφερε στο μιντιακό τοπίο και να υποπέσει στα λάθη που έκαναν πολλοί αντίστοιχοι εκδοτικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο. Αντιθέτως, επέδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά και από τα πρώιμα στάδια της ανάπτυξης του διαδικτύου στην Κύπρο, επένδυσε χρόνο και χρήμα για να καταστεί πρωτοπόρος και σε αυτό το πεδίο. Σήμερα ο οργανισμός αριθμεί δεκατέσσερις ιστοσελίδες που καλύπτουν όλη την γκάμα της ενημέρωσης.

Οι προκλήσεις, όμως, δεν σταματούν εδώ. Το διαδίκτυο γενικότερα και η διαδικτυακή ενημέρωση ειδικότερα εξελίσσονται διαρκώς και σε ρυθμούς που πολλές φορές δεν σου επιτρέπουν να πραγματοποιείς μεγαλόπνοα μακροπρόθεσμα σχέδια. Οι μεγάλες πλατφόρμες, όπως η Google και το Facebook, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τους όρους του παιχνιδιού και είναι αναγκαίο ο κάθε οργανισμός να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, εργαλεία για επαλήθευση των ειδήσεων και των πηγών, βίντεο και εφαρμογές απεικόνισης της πληροφορίας αξιοποιούνται με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση.

Πίσω από τις ιστοσελίδες του «Φιλελευθέρου» που βλέπει ο επισκέπτης, υπάρχει μία μεγάλη ομάδα δημοσιογράφων, προγραμματιστών, τεχνικών και στελεχών που καθημερινά εργάζονται για να προσφέρουν το καλύτερο προϊόν. Στόχος είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να παρουσιάσουμε ανανεωμένες ιστοσελίδες που θα ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα σε επίπεδο σχεδιασμού και υποδομών. Μέσω αυτών, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ακόμη περισσότερο και ποιοτικότερο περιεχόμενο σε καθημερινή βάση καλύπτοντας όλο το φάσμα της ενημέρωσης.
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...