To Top
12:39 Σάββατο
29 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Υπόδειγμα διαχείρισης κρίσεων η Κίνα
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" • Υπόδειγμα διαχείρισης κρίσεων η Κίνα
  13 Φεβρουαρίου 2020, 11:05 πμ  
Στις αρχές του μήνα το γνωστό δίκτυο FR24 News αναφερόταν σε θεωρίες συνωμοσίας για τον νέο κορωνοϊό, φιλοξενώντας μάλιστα δηλώσεις του Γάλλου κοινωνιολόγου Jocelyn Raude (Higher School of Health), ο οποίος θύμιζε ότι «οι ίδιες ακριβώς φήμες κυκλοφορούσαν και με αφορμή την επιδημία Ζίκα. Παρατηρούμε συχνά καλοστημένα σενάρια, τα οποία ανακυκλώνονται από τη μία επιδημία στην άλλη».
Μολαταύτα, η έκταση και η ένταση του νέου κορωνοϊού ξεπερνούν τις όποιες θεωρίες συνωμοσίας όταν κανείς αναλογισθεί τον τρόπο και τη μέθοδο επικοινωνιακής διαχείρισης της επιδημίας από πλευράς ορισμένων διεθνών πρακτορείων ειδήσεων της λεγόμενης Δύσης, αλλά και κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης. Πολλά, λοιπόν, ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως και μέρος κυρίαρχων ΜΜΕ, αντί να αποτυπώνουν τη συνολική διάσταση της πραγματικότητας με οξύνοια και ηρεμία, επιδίδονται σε μια ακριβώς αντίθετη διασπορά πληροφοριών. Με άλλα λόγια, εκκολάπτουν κλίμα πανικού, ανάγοντας τις συνθήκες στην πόλη Wuhan (Hubei) σε εφιαλτική διεθνή πανδημία. Έτσι οι αποδέκτες τέτοιας μορφής ενημέρωσης αρχίζουν να εισπράττουν ευλογοφανείς αναλήθειες, που εν πολλοίς αντανακλούν περιορισμένη ή/και προκατειλημμένη γνώση επί του θέματος. Τούτων δοθέντων, το φαινόμενο ειδησεογραφικής αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού από τέτοια δίκτυα αντικατοπτρίζει, κατά τη γνώμη μου, επακριβώς όσα το ίδιο το Λεξικό της Οξφόρδης (2016) καθόριζε ως «μετα-αλήθεια» (post-truth), ήτοι «περιστάσεις στις οποίες τα αντικειμενικά γεγονότα είναι λιγότερο επιδραστικά στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης απ’ ό,τι τα αισθήματα ή οι προσωπικές πεποιθήσεις». Σε αυτή λοιπόν την περίοδο της μετα-αλήθειας, που χαρακτηρίζεται από την περιφρόνηση στις διακρίσεις «γεγονότος/άποψης», «γεγονότος/μυθοπλασίας», δεν εκπλήσσει κάθε δαήμονα και κριτικά σκεπτόμενο πολίτη η μαζική διάδοση και προβολή γεγονότων από ορισμένες χώρες της Δύσης, οι οποίες εντάσσουν στην άσκηση της πολιτικής τους επικοινωνίας πληροφορίες με χαρακτηριστικό γνώρισμα την (υπερ)προβολή φοβικών στοιχείων με πυλώνες την αγωνία, την ένταση, την ασάφεια και την αβεβαιότητα. Η συγκεκριμένη διαχείριση εκκολάπτει και εμπεδώνει επικοινωνιακά την αισθητικοποίηση του νέου κορωνοϊού, που, ως τέτοια, αποκρύπτει παρά αναδεικνύει το ζήτημα. 
Θα γίνω πιο ευκρινής, αναφέροντας ενδεικτικά γεγονότα στα οποία ουδόλως ή σπανίως εστιάζει η κυρίαρχη πολιτική επικοινωνία της Δύσης.
(1) Η κινεζική κυβέρνηση –διά του Προέδρου Xi– συνεργάζεται στενά με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) σε κάθε βήμα της επιδημίας. 
(2) Ο γενικός διευθυντής της ΠΟΥ κ. Tedros Adhanom Ghebreyesuson, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο Xi και αξιωματούχους στο Πεκίνο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου (30/01) πως «πρέπει να δοθούν συγχαρητήρια στην κυβέρνηση της Κίνας για τα έκτακτα μέτρα που έλαβε για να περιορίσει την επιδημία, παρά τις σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις αυτών των μέτρων στον κινεζικό λαό».
(3) Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιοι Γκουτέρες επαίνεσε την Κίνα για τις τεράστιες και αξιοσημείωτες προσπάθειές της για περιορισμό της διάδοσης του ιού.
(4) Η επαρχία Hubei διαθέτει πέραν των 1.220 νοσοκομείων και ιατρικών εγκαταστάσεων, ενώ όλα τα ιατρικά ιδρύματα σε όλη την Κίνα είναι έτοιμα και παρέχουν βοήθεια στο Wuhan.
(5) Οι κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνική διακυβέρνηση της Κίνας. Για παράδειγμα, η Tencent έχει δημιουργήσει 11 πλατφόρμες που παρέχουν υπηρεσίες online και ιατρικές συμβουλές. Μια πλατφόρμα προσφέρει online ιατρικές κλινικές υπηρεσίες με στόχο τη μείωση της έκθεσης των ασθενών σε πυρετό σε νοσοκομείο. Μια άλλη πλατφόρμα βοηθάει να ηρεμήσει το κοινό με την αποδελτίωση φημών και θεωριών συνωμοσίας.
(6) Η ημερήσια αύξηση των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων στην Κίνα (εκτός Hubei) μειώθηκε κατά 42,8% από 890 (3 Φεβρουαρίου) σε 509 (8 Φεβρουαρίου).
(7) Η κινεζική κυβέρνηση από τις 29 Ιανουαρίου 2020 παρείχε υποστήριξη 27,3 δισεκατομμύρια RMB (σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια).
(8) Ο Πρόεδρος Xi κήρυξε πόλεμο ενάντια στον νέο κορωνοϊό, καλώντας το ιατρικό προσωπικό να συνεχίσει να βελτιώνει το σχέδιο διάγνωσης και θεραπείας με κάθε κόστος.
 

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Όπως το έθεσε ο Γενικός Διευθυντής της ΠΟΥ, λόγω της έντονης δράσης της Κίνας και της θυσίας των Κινέζων, η διασυνοριακή εξάπλωση της επιδημίας έχει περιοριστεί αποτελεσματικά. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως είναι αναγκαία μια ισχυρή διεθνής συνεργασία και αλληλεγγύη ώστε να αποφύγουμε τον ελλοχεύοντα στιγματισμό που συνοδεύει κατά κόρον τη διεθνή ειδησεογραφία στο πλαίσιο εθνικών πολιτικών επικοινωνίας. 
Πάντως ο Πρόεδρος Xi της Κίνας και η Κυβέρνησή του έχουν θέσει τη ζωή και την υγεία του κινεζικού λαού ως ύψιστη προτεραιότητα, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά και στη δημόσια ασφάλεια της διεθνούς κοινότητος. Επιπλέον, η Κίνα έχει αποδείξει, ειδικά σε αυτή την κρίση, ότι ενεργεί με ανοιχτό, διαφανή και υπεύθυνο τρόπο, μοιράζοντας πληροφορίες και ενισχύοντας τη συνεργασία όχι μόνο με την ΠΟΥ αλλά και τη διεθνή κοινότητα για την από κοινού προστασία της παγκόσμιας και περιφερειακής δημόσιας υγείας. Για το Πεκίνο, η επιδημία δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατραπεί σε φραγή επικοινωνίας μεταξύ των χωρών, αλλά σε γέφυρα αλληλεγγύης. Ακόμα και όταν κάποια διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται στην οικονομική επίπτωση του ιού, θα λέγαμε πως αυτό εξαρτάται από το πόσο καιρό θα διαρκέσει η επιδημία. Εξάλλου, το οικονομικό μέγεθος της Κίνας (99 τρισεκατομμύρια RMB το ΑΕΠ) είναι 9 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2003 (11,7 τρισεκατομμύρια RMB). Μολαταύτα, θα πρότεινα να (συγ)κρίνουμε τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας με ιστορικά δεδομένα. 
Ως γνωστόν, η Κίνα μπόρεσε ν’ αντιμετωπίσει αποτελεσματικά σειρά επιδημιών και φυσικών καταστροφών παρά τις οδυνηρές μνήμες. Είναι, άλλωστε, η μεγαλύτερη οικονομία του 21ου αιώνα, και η επιδημία δεν μπορεί να υπονομεύσει τις τεράστιες δυνατότητές της στην κατανάλωση, στην αστικοποίηση αλλά και σε νέους οικονομικούς τομείς, όπως το 5G και η τεχνητή νοημοσύνη.

* Πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

  Κώστας Γουλιάμος   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...