Σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε σήμερα τη θαλάσσια περιοχή του Περάσματος Ντρέικ, μεταξύ του Ακρωτηρίου Χορν και της Ανταρκτικής, προκαλώντας συναγερμό για τσουνάμι στο νότιο άκρο της Χιλής και στην Αργεντινή.

Το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (USGS) κατέγραψε τον σεισμό σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Αντίστοιχες εκτιμήσεις από το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών Γεωεπιστημών (GFZ) και το Χιλιανό Σεισμολογικό Κέντρο, τοποθετούν το μέγεθος στα 7,3 και 7,5 Ρίχτερ αντίστοιχα.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 09:58 τοπική ώρα (15:58 ώρα Ελλάδας), σε θαλάσσια περιοχή 218 χιλιόμετρα νότια της Πουέρτο Ουίλιαμς και περίπου 2.500 χιλιόμετρα νότια του Σαντιάγο, σύμφωνα με το χιλιανό Σεισμολογικό Κέντρο.

Εκκενώσεις και προειδοποιήσεις για τσουνάμι

Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Χιλής (SENAPRED) εξέδωσε κόκκινο συναγερμό για τη Χιλιανή Ανταρκτική και τις παραθαλάσσιες περιοχές της επαρχίας Μαγκαγιάνες, ενεργοποιώντας όλους τους διαθέσιμους κρατικούς μηχανισμούς. «Ζητάμε την εκκένωση των ακτών σε ολόκληρη την περιοχή Μαγκαγιάνες», δήλωσε ο πρόεδρος της Χιλής, Γκάμπριελ Μπόριτς, μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα X.

Βίντεο από τα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν πολίτες να απομακρύνονται από παράκτιες περιοχές με ψυχραιμία, υπό τον ήχο σειρήνων. Σύμφωνα με την Υδρογραφική και Ωκεανογραφική Υπηρεσία της Χιλής (SHOA), τα κύματα αναμένονται να πλήξουν βάσεις στην Ανταρκτική και παράκτιες πόλεις στο νότιο άκρο της χώρας τις επόμενες ώρες.

Το Ινστιτούτο Ανταρκτικής της Χιλής (INACH) επιβεβαίωσε στο Reuters ότι ξεκίνησε η εκκένωση ερευνητικών βάσεων.

Συναγερμός και στην Αργεντινή

Την ίδια ώρα, οι αρχές της επαρχίας Γης του Πυρός στη νότια Αργεντινή διέταξαν την εκκένωση της κοινότητας Πουέρτο Αλμάνσα για προληπτικούς λόγους. Οι περίπου 100 κάτοικοι κλήθηκαν να μεταβούν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο και να σταματήσουν κάθε δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της αλιείας στον Πορθμό Μπιγκλ, μέχρι τις 21:30 ώρα Κύπρου.

Μια χώρα με σεισμικό ιστορικό

Η Χιλή είναι μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου, καθώς βρίσκεται στο σημείο σύγκλισης τριών τεκτονικών πλακών. Ο φονικότερος σεισμός που έχει καταγραφεί παγκοσμίως σημειώθηκε το 1960 στη Βαλδίβια (9,5 Ρίχτερ), ενώ το 2010 σεισμός 8,8 Ρίχτερ και επακόλουθο τσουνάμι κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 520 ανθρώπους.

protothema.gr