Πλάνο μείωσης των τροχαίων οδικών συγκρούσεων και δη των θανατηφόρων και των σοβαρών τραυματισμών, έχει ετοιμάσει το Τμήμα Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας, που περιλαμβάνει μια σειρά ριζοσπαστικών δράσεων με επίκεντρο τον οδηγό και τη συμπεριφορά του στους δρόμους. Ο «Φ» αποκαλύπτει το πλάνο της Τροχαίας 2025-2030 που ετοίμασε ο νέος διευθυντής της αστυνόμος Β’ Χάρης Ευριπίδου, το οποίο προβλέπει ελέγχους της μέσης ταχύτητας σε τμήματα των αυτοκινητόδρομων, την χρήση καμερών σε συμβατικά οχήματα ή και μοτοσικλέτες, την αυστηρή επιβολή της νομοθεσίας ειδικά για τα αδικήματα που επιφέρουν θανάτους και τη χρήση ακόμη και της τεχνητής νοημοσύνης για έλεγχο των οδηγών. Γίνεται εισήγηση επίσης αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να επιτρέπεται η κατακράτηση οχημάτων και έλεγχος αλκοόλης πριν την οδήγηση.

Όπως καταγράφεται στο Πλάνο της Τροχαίας, από το 1960 που τηρούνται στατιστικά στοιχεία μέχρι σήμερα έχουν χαθεί στην άσφαλτο 6020 ζωές, αριθμοί που ισοδυναμούν με όλο τον πληθυσμό του Δήμου Αγίου Δομετίου. Απώτερος σκοπός του Πλάνου της Τροχαίας, όπως αναφέρεται, είναι μέσω της οδικής αστυνόμευσης να εφαρμοστούν οι κατάλληλες δράσεις έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ασφαλές οδικό δίκτυο στη χώρα μας, τόσο από πλευράς οδικής ασφάλειας, όσο και από πλευράς εγκληματικών ενεργειών.

Από το 1960 όπου υπάρχουν καταγεγραμμένα στατιστικά στοιχεία, μέχρι το 2024, έχασαν τη ζωή τους σε οδικές τροχαίες συγκρούσεις 6.020 άτομα. Το 2024 έχασαν τη ζωή τους 45 άτομα, ενώ φέτος χάθηκαν 12 ζωές στην άσφαλτο. Η Αστυνομία ακολουθώντας την πολιτική του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, έχει υιοθετήσει το στόχο της ΕΕ για μείωση των θανάτων που προέρχονται από τροχαίες συγκρούσεις στο 50%. Δηλαδή, από 48 άτομα που έχασαν τη ζωή το 2020, να μειωθούν σε 24 μέχρι το 2030 και την ίδια ώρα οι τραυματισμοί να μειωθούν από 673, σε 337.

Για να επιτευχθούν οι πιο πάνω στόχοι, αναφέρεται στο Πλάνο Τροχαίας, η Αστυνομία θα πρέπει να δράσει σε πολλά επίπεδα και οργανωμένα, ως ακολούθως:

• Να χρησιμοποιηθεί στο μεγαλύτερο βαθμό η σύγχρονη τεχνολογία στην επιβολή της Νομοθεσίας.
• Να δοθεί πολύ μεγάλη έμφαση στην επιβολή της νομοθεσίας και ιδιαίτερα στις παραβάσεις οι οποίες συμβάλουν στην πρόκληση θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων.
• Να υπάρχει μηδενική ανοχή στις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων.
• Να αυξηθεί η παρουσία της αστυνομίας στο οδικό δίκτυο εντείνοντας την διάδραση με τους χρήστες του οδικού δικτύου.
• Να ενδυναμωθεί περαιτέρω η συνεργασία με τους διάφορους εταίρους, κυβερνητικούς και μη και να επιδιωχθεί η συμμετοχή και άλλων οι οποίοι σχετίζονται με το θέμα και μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου.
• Να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς του κοινού μέσω της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του.
• Να υιοθετηθούν/βελτιωθούν νομοθεσίες οι οποίες σχετίζονται με την αύξηση ποινών, με τους βαθμούς ποινής, την κατακράτηση οχημάτων και άλλα δραστικά μέτρα.
• Να γίνεται καλύτερη αξιοποίηση ερευνών, μελετών, στατιστικών δεδομένων, πληροφοριών για εξαγωγή πιο ορθών και αξιόπιστων συμπερασμάτων και έτσι να υιοθετούνται πιο στοχευόμενες δράσεις.
• Να εκσυγχρονιστεί περαιτέρω η διαδικασία διερεύνησης και αναπαράστασης τροχαίων συγκρούσεων για όλες τις κατηγορίες συγκρούσεων.
• Να αναπτυχθεί το επαγγελματικό επίπεδο των μελών της Τροχαίας.

Σύγχρονη Τεχνολογία

Έχει διαπιστωθεί ότι η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στη μείωση των τροχαίων συγκρούσεων. Ήδη στα χέρια μας έχουμε το σύστημα ANPR το οποίο βοηθά σημαντικά τους στοχευμένους και πιο αποτελεσματικούς ελέγχους και παράλληλα την πρόληψη της εγκληματικότητας. Η περαιτέρω αξιοποίηση και αναβάθμιση του θα συμβάλει περισσότερο στους στόχους μας. Το ANPR «διαβάζει» τις πινακίδες των οχημάτων και δίνει την ευχέρεια στον αστυνομικό να διαπιστώσει αν ο οδηγός ή το όχημα εμπλέκεται σε τροχαίες παραβάσεις ή σε έγκλημα.

Έχει συμπληρωθεί η εγκατάσταση των σταθερών καμερών του συστήματος φωτοεπισήμανσης και θα επιδιωχθεί η πιο στοχευμένη χρήση των κινητών καμερών. Επίσης, θα προωθηθεί ο έλεγχος της μέσης ταχύτητας σε μεγάλα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων. Επιπρόσθετα, θα επιδιωχθεί η χρήση καμερών σε συμβατικά οχήματα και μη, ακόμα και κάμερες σε μοτοσικλέτες. Επίσης, θα μελετηθούν τρόποι για χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, τόσο ως εργαλείο στις δραστηριότητες των μελών μας, όσο και στην αστυνόμευση των οδηγών.

Επιβολή της νομοθεσίας

Η αυστηρή επιβολή της νομοθεσίας και ιδιαίτερα στις παραβάσεις οι οποίες αποδεδειγμένα συμβάλουν στην πρόκληση θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη. Αυτές οι παραβάσεις είναι η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, η απόσπαση της προσοχής (χρήση κινητού τηλεφώνου κ.α.), η μη χρήση ζώνης ασφαλείας και η μη χρήση προστατευτικού κράνους. Σε όλες τις πιο πάνω παραβάσεις θα πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή. Θα χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικές και σύγχρονες τακτικές και μέθοδοι για εντοπισμό των πιο πάνω παραβάσεων, όπως π.χ. χρήση συμβατικών οχημάτων (αυτοκινήτων/ μοτοσυκλετών/φορτηγών), καμερών κ.α.. Επίσης, θα γίνεται χρήση της τεχνολογίας (ANPR) για εντοπισμό των επαναλαμβανόμενων παραβατών (αλκοόλ/ναρκωτικά). Η αστυνόμευση και η επιβολή της νομοθεσίας θα γίνεται μετά από αξιοποίηση και αξιολόγηση όλων των πληροφοριών και στοιχείων, τόσο από το σύστημα ANPR, όσο και των εργαλείων που βρίσκονται στο Γραφείο Στατιστικής και Χαρτογράφησης του Τμήματος Πληροφορικής.

Παρουσία της Αστυνομίας σε μελανά σημεία του οδικού δικτύου

Η παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα πρόληψης των τροχαίων συγκρούσεων, ειδικότερα στον έλεγχο της συμπεριφοράς των χρηστών του οδικού δικτύου. Για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα θα πρέπει να αξιοποιούνται πλήρως τα στοιχεία που προκύπτουν από τις μελέτες που ετοιμάζει το Γραφείο Στατιστικής και Χαρτογράφησης για τα Μελανά Σημεία των τροχαίων συγκρούσεων, τη χαρτογράφηση όλων των τροχαίων συγκρούσεων που προκαλούνται παγκύπρια και γίνεται από το ίδιο γραφείο και τις πληροφορίες που συλλέγει το σύστημα ANPR. Με βάση τα πιο πάνω στοιχεία θα καθορίζονται σημεία/περιοχές ελέγχου στις οποίες θα γίνονται οργανωμένοι και ευρείας κλίμακας έλεγχοι. Πέραν των σημείων που θα πρέπει να επιλέγονται για την αστυνομική παρουσία , σημαντικό στοιχείο είναι και ο χρόνος που θα πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι.

Συνεργασία με διάφορους φορείς

Η συμβολή κυβερνητικών και μη φορέων, εταιρειών κ.ά. στη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στη χώρα μας είναι πάρα πολύ σημαντική δράση. Η συμβολή των φορέων αυτών μπορεί να είναι πολυεπίπεδη και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του οδικού δικτύου, του οχήματος και φυσικά της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Οι κρατικές υπηρεσίες και οι τοπικές αρχές μπορούν να συμβάλουν στην εφαρμογή μέτρων κυκλοφοριακής ύφεσης στο οδικό δίκτυο, οι ιδιωτικοί φορείς, εταιρείες κ.λ.π. μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση του οχηματικού τους στόλου καθώς και στην εκπαίδευση των οδηγών τους, οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να υιοθετήσουν μέτρα για έλεγχο της συμπεριφοράς των οδηγών ειδικά των επαναλαμβανόμενων παραβατών ή των ευάλωτων χρηστών (οδηγών μηχανικινήτων δικύκλων) κ.λ.π. Με τη συνδρομή όλων μπορούμε να συμβάλουμε σημαντικά στη βελτίωση της οδηγικής συμπεριφοράς, πραγματοποιώντας εκπαιδεύσεις, επιμορφώσεις και συμμετοχή σε διάφορα σχετικά προγράμματα και πρωτοβουλίες. Όλα τα πιο πάνω, καθώς και η ενεργός εμπλοκή των πιο πάνω, θα επιδιωχθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Βελτίωση Ανθρώπινης Συμπεριφοράς

Θα αξιοποιηθούν επιστημονικές έρευνες και στοιχεία για να βελτιωθεί η ανθρώπινη συμπεριφορά. Θα πραγματοποιηθούν στοχευμένες καμπάνιες και δράσεις μέσω μιας ενιαίας επικοινωνιακής πολιτικής για καλύτερα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Θα υπάρξει συνεργασία με τους εταίρους για προώθηση επικοινωνιακής πολιτικής μέσω των σύγχρονων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Θα γίνει προσπάθεια να οριστεί ένας φορέας για συντονισμό των δράσεων οι οποίες θα πρέπει να καταγράφονται σε ένα πλάνο το οποίο θα ακολουθούν όλοι οι φορείς. Θα ζητηθεί και αξιοποιηθεί η γνώση και εμπειρογνωμοσύνη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας.

Υιοθέτηση νέων νομοθεσιών

Θα γίνει μελέτη και καταγραφή όλων των νομοθεσιών που χρειάζονται, είτε να υιοθετηθούν, είτε να τροποποιηθούν και οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στη χώρα μας. Αυτές οι νομοθεσίες θα αφορούν την επιβολή βαθμών ποινής, την κατακράτηση οχημάτων, την αύξηση των ποινών, την ανάκληση της άδειας οδήγησης, την επιβολή της νομοθεσίας σε επισκέπτες, τους νέους οδηγούς, τη χρήση συσκευών ελέγχου αλκοόλης (alcolock) και τους επαναλαμβανόμενους παραβάτες.

Διερεύνηση και Αναπαράσταση Τροχαίων Συγκρούσεων

Θα υιοθετηθούν σύγχρονες μέθοδοι και εργαλεία στη διερεύνηση και αναπαράσταση τροχαίων συγκρούσεων σε όλες τις κατηγορίες συγκρούσεων, ζημιές, τραυματισμούς και θανατηφόρες.

Σύμφωνα με το Πλάνο της Τροχαίας που ήδη έχει υποβληθεί στη ηγεσία της Αστυνομίας και έχει τύχει έγκρισης, για να εφαρμοστούν με επιτυχία οι δράσεις της Αστυνομίας οι οποίες σχετίζονται με την Οδική Ασφάλεια και Οδική Αστυνόμευση, θα πρέπει το προσωπικό της Αστυνομίας να λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση και να τυγχάνει συνεχούς επιμόρφωσης, τόσο στον τομέα της γνώσης της νομοθεσίας, κανονισμών, διαταγών κ.λ.π. , όσο και στο χειρισμό των χρηστών του οδικού δικτύου. Επίσης, θα φροντίσουμε να παρέχονται στο προσωπικό όλα τα απαραίτητα εργαλεία για αποτελεσματική διεκπεραίωση των καθηκόντων του.

Όραμα για μείωση θανάτων κατά 50%

Όπως αναφέρεται, το «Όραμα» του Τμήματος Τροχαίας είναι συνυφασμένο με την ευρύτερη έννοια του όρου της «Οδικής Ασφάλειας» που πρέπει να υπάρχει σε ένα σύγχρονο και Ευρωπαϊκό Κράτος όπως είναι η χώρα μας. Συνεπώς, αυτό θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο σκοπό και δεν μπορεί να είναι άλλος από την βελτίωση του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας και ότι άλλο εμπεριέχει αυτό και ορίζεται ως ακολούθως:

«Η βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στη χώρα μας και η μείωση των νεκρών και τραυματισμών, οι οποίοι προκύπτουν από τροχαίες συγκρούσεις, κατά 50% μέχρι το 2030 (2021-2030).»

Η αποστολή του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομίας κινείται σε διάφορα επίπεδα και περιλαμβάνει τους ακόλουθους τομείς:

• Διαχείριση της τροχαίας κίνησης
• Εφαρμογή της νομοθεσίας και των κανονισμών περί τροχαίας κίνησης
• Εφαρμογή της οδικής αστυνόμευσης
• Πρόληψη των τροχαίων συγκρούσεων
• Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα οδικής ασφάλειας
• Διατήρηση του νόμου, της τάξης και της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο
• Παροχή οδικής βοήθειας στο κοινό.

Έξι από τους 12 νεκρούς φέτος ήταν σε δίκυκλα

Στους 12 νεκρούς έφτασαν τους πρώτους τέσσερις μήνες τα θύματα από τροχαία δυστυχήματα, όσοι και το 2024. Το συνταρακτικό στοιχείο είναι πως οι μισοί ήταν οδηγοί δικύκλων. Βαρύ είναι το τίμημα που πληρώνουμε και στους πεζούς, αφού τρεις από τους 12, δηλαδή ένας στους τέσσερις είναι πεζός.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η παραβίαση βασικών κανόνων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αποτελεί τη βασική αιτία απώλειας ανθρώπινων ζωών στους δρόμους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 30 Απριλίου, 12 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους σε ισάριθμές θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις, με κυριότερη αιτία την απρόσεκτη οδήγηση και την απόσπαση προσοχής.

Από τους δώδεκα συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους, οι τέσσερις ήταν οδηγοί μοτοσικλέτας, ένας οδηγός μοτοποδηλάτου και ένας ποδηλάτου, τρεις ήταν οδηγοί αυτοκινήτου και άλλοι τρεις πεζοί. Δύο από τους τρεις οδηγούς που έχασαν τη ζωή τους δεν έφεραν ζώνη ασφαλείας και ενδεχομένως να ζούσαν σήμερα αν είχαν κάνει την κίνηση και την έδεναν πριν ξεκινήσουν για το ταξίδι τους.

Η Αστυνομία, απευθύνει θερμή έκκληση προς όλους τους οδηγούς και χρήστες του οδικού δικτύου, να επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή και υπευθυνότητα στους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται εντατικά οι προσπάθειές για πρόληψη των οδικών συγκρούσεων και αστυνόμευση του οδικού δικτύου. Κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής στους δρόμους, αφήνει όνειρα ανεκπλήρωτα και βυθίζει στο πένθος οικογένειες που θρηνούν την απώλεια των δικών τους ανθρώπων, τονίζει η Αστυνομία.