To Top
10:52 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
«Απροβίβαστο» δεκαετίας στα Νέα Ελληνικά (πίνακας)
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • «Απροβίβαστο» δεκαετίας στα Νέα Ελληνικά (πίνακας)
Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιουνίου 2019, 8:43 πμ

Ο χαμηλός μέσος του μαθήματος των Νέων Ελληνικών στις Παγκύπριες Εξετάσεις, απασχολεί και προβληματίζει για άλλη μια χρονιά. Το 9.05 σίγουρα δεν αφήνει κανένα ικανοποιημένο παρά τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα του μαθήματος. Στοιχεία όπως η υποχρεωτική συμμετοχή του συνόλου των υποψηφίων, στο οποίο όπως είναι αναμενόμενο, υπάρχει και η μερίδα των «αδιάφορων», τόσο για πρόσβαση σε πανεπιστήμια, όσο και για εξασφάλιση καλού βαθμού στο απολυτήριο.

Η εικόνα είναι γνωστή κι έχει αναλυθεί πολλές φορές και από αρμόδιους και από ειδικούς καθώς αυτή επικρατεί στο συγκεκριμένο μάθημα, κυρίως την τελευταία δεκαετία. Ψάχνοντας κάποιος τα στατιστικά και τους αριθμούς, διαπιστώνει με ευκολία ότι από το 2009 έως σήμερα, η μοναδική χρονιά που ο μέσος όρος του μαθήματος ξεπέρασε τη βάση, το στρογγυλό δέκα δηλαδή, ήταν το 2011 με 10,07.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποτελέσματα εξετάσεων: «Γυμνό το Σύστημα», λένε οι γονείς

Ο μέσος όρος των Νέων Ελληνικών έκανε βουτιά το 2015 που άγγιξε μόλις το 7,97, καταγράφοντας τον χαμηλότερο αριθμό σε σχέση με τις υπόλοιπες χρονιές. 

Γλωσσική επάρκεια και συσχέτιση με την Ιστορία

Τα Νέα Ελληνικά δεν είναι το μοναδικό μάθημα που προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό καθώς και άλλα μαθήματα έχουν χαμηλούς μέσους όρους, με τους καθηγητές της κάθε ειδικότητας να ψάχνουν αιτίες και να καταγράφουν κενά. Ενδιαφέρον όμως, ιδιαίτερα στις τάξεις φιλολόγων, φαίνεται να συγκεντρώνει και το μάθημα της Ιστορίας, στο οποίο παρακάθονται όλοι οι μαθητές της κλασικής κατεύθυνσης.

Το ενδιαφέρον προς αυτό το μάθημα δεν αφορά μόνο τον χαμηλό μέσο όρο αλλά και την εικόνα που φαίνεται από αυτό σχετικά με την επάρκεια μαθητών, κάτι που φαίνεται να συνδέεται με την ελληνική γλώσσα.

Ο λόγος είναι η ανάπτυξη και ανάλυση που απαιτείται σε μέρη του δοκιμίου της Ιστορίας, τομείς που καταδεικνύουν πέραν από τη γνώση και την επάρκεια των μαθητών σε αυτό το κομμάτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παγκύπριες: Στα σχολεία οι αρχικές βαθμολογίες, απογοήτευση γονιών

Μιλώντας με φιλολόγους για αυτό το σημείο, προκύπτει ότι πολλοί μαθητές αδυνατούν να αποτυπώσουν στο χαρτί τη σκέψη και τη γνώση που μπορεί να έχουν στο μάθημα. Όπως μας μεταφέρθηκε όμως, αυτό δεν συμβαίνει μόνο στα παιδιά που παρακάθονται στα λεγόμενα φιλολογικά μαθήματα, αλλά και σε αυτά της πρακτικής κατεύθυνσης, όπου σε πολλές περιπτώσεις διαφαίνεται πως υπάρχει αδυναμία σε σημεία του δοκιμίου που χρειάζεται να παραχθεί λόγος. 

Τηλεοπτική διαμάχη Κυριάκου Νικηφόρου – Παντελή Νικολαΐδη

Όπως είναι λογικό τα αποτελέσματα στα Νέα Ελληνικά απασχόλησαν χθες τον Τύπο. Στο στούντιο του OMEGA το μεσημέρι άναψαν τα αίματα ανάμεσα στον πρόεδρο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκο Νικηφόρου και στον αντιπρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ Παντελή Νικολαΐδη.

Η συζήτηση αφορούσε τα αποτελέσματα, τα οποία οι οργανωμένοι γονείς χαρακτήρισαν «απογοητευτικά έως τραγικά». Από πλευράς του ο κ. Νικηφόρου έθιξε θέμα αξιολόγησης μαθητή και εκπαιδευτικού στο πλαίσιο της θέσης της Συνομοσπονδίας για ριζικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Απροβίβαστο» και φέτος στα Νέα Ελληνικά

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν κατά την τοποθέτησή του ο κ. Νικολαΐδης μίλησε για συμπεράσματα που βγάζουν άσχετοι, με τον κ. Νικηφόρου να του ζητά όπως αποσύρει, ενώ τον χαρακτήρισε «ψεύτη» καθώς ο κ. Νικολαΐδης ισχυρίστηκε πως ο μέσος όρος στα Νέα Ελληνικά ήταν γύρω στο 12 στους υποψήφιους που παρακάθισαν στις εξετάσεις για σκοπούς πρόσβασης. Ο κ. Νικηφόρου ανέφερε ότι ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εξετάσεων μίλησε για 10,4 και όχι για 12. Η έντονη αντιπαράθεση συνεχίστηκε και ο αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ εξήγησε ότι με τον χαρακτηρισμό άσχετος, εννοούσε ότι δεν είναι σχετικός με τη στατιστική. Το κλίμα ήταν αρκετά τεταμένο κι έπειτα από λίγο ο κ. Νικηφόρου αποχώρησε από το στούντιο.

Λίγο αργότερα, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων εξέδωσε ανακοίνωση κακίζοντας τη συμπεριφορά του κ. Νικολαΐδη και ξεκαθαρίζοντας πως εάν δεν απολογηθεί δημόσια, κανένα μέλος της δεν πρόκειται να καθίσει μαζί του σε συζήτηση ή πάνελ. Οι οργανωμένοι γονείς ζητούν από την ΟΕΛΜΕΚ να τοποθετηθεί κατά πόσο υιοθετεί τη συμπεριφορά του αντιπροέδρου της και εάν όχι να απολογηθεί

 Παράλληλα, στην ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας καλείται και το υπουργείο Παιδείας ως εργοδότης του κ. Νικολαΐδη, «να εξετάσει την υπό αναφορά συμπεριφορά του και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιες συμπεριφορές που εκθέτουν το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου και απαξιούν τον τέταρτο πυλώνα της εκπαίδευσης που δεν είναι άλλος από τους γονείς».

  Ευαγγελία Σιζοπούλου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...