Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης επιβολής δευτερευουσών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δηλώνοντας σήμερα πως «έχει απογοητευθεί» από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η δήλωσή του ενισχύει την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να μην περιμένουν τη λήξη της 50ήμερης προθεσμίας που έχει τεθεί στη Μόσχα.

Η αναφορά του Τραμπ έρχεται λίγες ημέρες μετά από προηγούμενη δήλωσή του (25 Ιουλίου), όπου απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «ίσως» οι κυρώσεις να τεθούν σε εφαρμογή νωρίτερα. Όπως είχε εξαγγείλει στις 14 Ιουλίου, η Ρωσία απειλείται με «αυστηρούς» δευτερεύοντες δασμούς, σε περίπτωση που δεν σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τα μέτρα στοχεύουν κυρίως στα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο, τα οποία αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του κρατικού προϋπολογισμού. Παράλληλα, οι δευτερεύουσες κυρώσεις θα αφορούν τρίτους που συνεχίζουν τις συναλλαγές με τη Ρωσία, με την επιβολή ακόμη και δασμών 100% σε εισαγωγές προς τις ΗΠΑ.Τέτοια μέτρα ενδέχεται να πλήξουν και χώρες όπως η Κίνα, εφόσον συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε στις 21 Ιουλίου πως βρίσκεται σε συνεννόηση με ευρωπαίους εταίρους για συντονισμένη δράση κατά της Ρωσίας, με στόχο την ενίσχυση της πίεσης προς το Κρεμλίνο.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο τρίτος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας που έγινε στις 23 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη απέβη άκαρπος. Η συνάντηση διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα, με τη Μόσχα να απορρίπτει και πάλι την πρόταση πλήρους κατάπαυσης του πυρός. Η ουκρανική πλευρά πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής μεταξύ Ζελένσκι και Πούτιν έως τα τέλη Αυγούστου, πρόταση που δεν έχει γίνει αποδεκτή από το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στις 25 Ιουλίου ότι είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί σύνοδος εντός των επόμενων 30 ημερών, επικαλούμενος την ανάγκη τεχνικών προεργασιών σε επίπεδο ειδικών.

Ο Τραμπ, πάντως, δήλωσε υπέρ της πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης με τη συμμετοχή του ιδίου, του Ζελένσκι και του Πούτιν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα γίνει, αλλά έπρεπε να είχε γίνει πριν από τρεις μήνες». Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι παραμένει ανοιχτός σε απευθείας συνομιλίες, ωστόσο η ρωσική ηγεσία συνεχίζει να αναθέτει τον ρόλο των διαπραγματεύσεων σε κατώτερους αξιωματούχους.

Ρόλο διαμεσολαβητή επιδιώκει να αναλάβει και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα έρθει σε επαφή με τους δύο ηγέτες για να επιδιώξει νέο γύρο συνομιλιών στην Τουρκία.

in.gr