Η Κύπρος παρουσιάζει ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού στους τομείς της Τεχνολογίας, της Πληροφορικής και της Επικοινωνίας, αναφέρει στον «Φ» ο Μάριος Παπαλαζάρου, Vice President of Human Resources του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNIC). Σημειώνει πως θα πρέπει να υπάρξει μια στροφή προς την Πληροφορική, την Υγεία και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Ο κ. Παπαλαζάρου εξηγεί πως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατάφερε να είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες και αναλύει πώς μπορεί να αποφευχθεί το «brain drain».

-Ποιες οι κύριες προκλήσεις που έχετε να αντιμετωπίσετε σήμερα ως εργοδοτικός οργανισμός;

-Εάν θέλουμε να είμαστε αληθινοί στις προσδοκίες μας, ώστε να προσφέρουμε στις σημερινές και μελλοντικές γενιές τη βέλτιστη δυνατή εκπαίδευση και έρευνα, ισάξια με τις καλύτερες στον κόσμο, τότε έχουμε την υποχρέωση να εργοδοτούμε, να αναπτύσσουμε και να διατηρούμε υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό. Η υποχρέωση αυτή αποτελεί μια από τις βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως πανεπιστήμιο και εντείνεται λόγω του ιδιαίτερα ανταγωνιστικού περιβάλλοντος του τομέα στον οποίο λειτουργούμε. Για τον λόγο αυτό, η στρατηγική μας είναι άμεσα συνυφασμένη με τους ανθρώπους μας, ώστε, μέσα από την εμπειρία τους στο Πανεπιστήμιο να επιτυγχάνουν στον μέγιστο βαθμό τόσο τις προσωπικές, όσο και τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες. 
 

-Ποιες ενέργειες κάνετε για να προσελκύσετε το κατάλληλο προσωπικό;

-Η φήμη του πανεπιστημίου σε τοπικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, βοηθά σε σημαντικό βαθμό την προσέλκυση εξαιρετικής ποιότητας και κατάρτισης υποψηφίων. Το πανεπιστήμιο ενεργεί προδραστικά ώστε, να ενισχύει συνεχώς τη φήμη του ως εργοδότης, σε μία προσπάθεια να προσελκύσει μεγάλο αριθμό ταλαντούχων υποψηφίων, με στόχο να επιλέξουν το πανεπιστήμιο ως τον επόμενο εργοδότη τους. Παράλληλα, ενισχύει την ευελιξία και ενδυναμώνει την ικανότητά του να προσαρμόζει τις στρατηγικές πρόσληψης με βάση τις αναδυόμενες διεθνείς τάσεις και βέλτιστες πρακτικές, οι οποίες θέλουν τους οργανισμούς να εστιάζονται στη βελτιστοποίηση της θετικής εμπειρίας του υποψηφίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιαγλής: Η Κύπρος να εισέλθει στον πυρήνα των κρυπτονοµισµάτων

-Σε ποιους τομείς δυσκολεύεστε να εξεύρετε εξειδικευμένο προσωπικό;

-Γενικότερα, ανάμεσα στους τομείς που παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού είναι ο τομέας της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνίας-ICT (Information and Communication Technology), η Ιατρική και ο τομέας της Επιστήμης, Τεχνολογίας, Mηχαvικής και Μαθηματικών-STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). Παρ’ όλ’ αυτά, το πανεπιστήμιό μας έχει κατορθώσει να στελεχώσει τα εν λόγω τμήματα με άρτια καταρτισμένο και διακεκριμένο προσωπικό, γεγονός που αντανακλάται στην ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχει. 

-Σε ποιους τομείς θα πρέπει να στραφεί η χώρα για αύξηση των ευκαιριών εργοδότησης;

-Οι τομείς, οι οποίοι προδιαγράφουν θετικό πρόσημο στις προοπτικές απασχόλησης και στους οποίους επομένως η χώρα μας χρειάζεται να στραφεί, υλοποιώντας στοχευμένες ενέργειες για αύξηση των ευκαιριών εργοδότησης, είναι η πληροφορική, οι επικοινωνίες, η υγεία, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η διοικητική υποστήριξη και η εκπαίδευση. Καλό είναι επίσης, να αφουγκραζόμαστε και τους κλάδους με θετικό ισοζύγιο στις προοπτικές απασχόλησης στην Ευρώπη, όπως η Πληροφορική, η Ιατρική, οι Πολυτεχνικές Επιστήμες, η Μηχανική και τα Μαθηματικά.

-Τι είναι αυτό που αναζητούν οι φοιτητές και η ακαδημαϊκή κοινότητα όσον αφορά την εργοδότηση; 

-Σε ένα εργασιακό περιβάλλον οι νέοι αναζητούν δυνατότητες ευελιξίας στον εργασιακό χώρο, δίκαιη αμοιβή, συνεχή επιμόρφωση και πρόσβαση στη γνώση, καθώς και αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς τους. Αναζητούν διαφάνεια και να είναι ενήμεροι σχετικά με τη «μεγάλη εικόνα» του οργανισμού για τον οποίο εργάζονται. Οι ακαδημαϊκοί, ως εργαζόμενοι, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη δυνατότητα αποτελεσματικής διεκπεραίωσης του διδακτικού και ερευνητικού τους έργου, μέσα από την ύπαρξη κατάλληλων δομών και υποδομών. Σημασία επίσης δίνεται στο κατά πόσο αναγνωρίζεται και ανταμείβεται το διδακτικό και ερευνητικό έργο που υλοποιείται.

-Πώς ένα πανεπιστήμιο κατάφερε να είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες του νησιού;

-Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και στην οικονομία της Κύπρου. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες διεθνών οίκων, η συνεισφορά της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην οικονομία της Κύπρου, ανήλθε σε 864 εκ. ευρώ, ενώ με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης, αναμένεται πως ως το 2023 τα πανεπιστήμια θα έχουν συνεισφέρει 1.3 δις ευρώ, δηλαδή το 6% του ΑΕΠ της Κυπριακής οικονομίας. Σε αυτό πιστεύουμε ότι έχει συμβάλει και η διεθνοποίηση και η παγκόσμια εμβέλεια του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας, η οποία έχει δημιουργήσει σημαντική αυξητική τάση στην προσέλκυση ξένων φοιτητών και έχει προσδώσει μεγάλη δυναμική στην εξελικτική πορεία του πανεπιστημίου. Με τα δεδομένα αυτά, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει καταστεί το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Κύπρο και το μεγαλύτερο στη Νότια Ευρώπη με κύρια γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική. Παράλληλα, κατάφερε να είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, εργοδοτεί πάνω από 1.300 άτομα ως ακαδημαϊκό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου απαρτίζεται από Κύπριους και Ελλαδίτες καθηγητές, αλλά και καθηγητές από το διεθνή χώρο, οι οποίοι χαίρουν σημαντικής αναγνώρισης από τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα. Για την επίτευξη του οράματος και υλοποίηση της στρατηγικής του πανεπιστημίου για διεθνοποίηση, γίνονται συνεχώς ενέργειες, οι οποίες περιλαμβάνουν ενδυνάμωση των διδακτικών και ερευνητικών προγραμμάτων, ενίσχυση της διοικητικής ομάδας και της διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού, βελτιστοποίηση της οργανωτικής δομής και διαδικασιών, καθώς και δημιουργία σημαντικών καινοτόμων υποδομών.

Το UNIC ωθεί την οικονομία και την εργοδότηση

-Ποιος ο ρόλος ενός πανεπιστημίου στην εργοδότηση του αύριο και γενικότερα στην οικονομία του κράτους;

-Η Ανώτατη Εκπαίδευση θεωρείται ζωτικό στοιχείο ενός κράτους, καθώς το κάθε πανεπιστήμιο μιας χώρας αποτελεί σημαντικό παράγοντα ώθησης της οικονομίας και κατ’ επέκταση της εργοδότησης. Μέσα από την εκπαίδευση και την επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο, την παραγωγή γνώσης και την έρευνα, τη δημιουργία νέων και καινοτόμων ιδεών και τεχνολογίας, τις κεφαλαιουχικές  επενδύσεις, τη δημιουργία σχέσεων με τις επιχειρήσεις και την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στις επιχειρήσεις, η οικονομία του κράτους θα βοηθηθεί να αναπτυχθεί σημαντικά. Η κάθε μία ξεχωριστά, λειτουργία του πανεπιστημίου, επιδρά διαφορετικά, με αποτέλεσμα να ενισχύεται και η δυνατότητα εργοδότησης.

-Μπορεί μία μικρή χώρα όπως η Κύπρος να αντισταθεί στο λεγόμενο «brain drain»;

-Η διαρροή νέου, υψηλά καταρτισμένου προσωπικού της Κύπρου προς χώρες του εξωτερικού με ευνοϊκότερες επαγγελματικές, οικονομικές και κοινωνικές προοπτικές, είναι διαχρονικό φαινόμενο, του οποίου η ακριβής καταγραφή και αποτίμηση αποτελεί σύνθετο αντικείμενο. Σίγουρα, ο περιορισμός του φαινομένου είναι εφικτός, αν κατανοήσουμε τα βασικά αίτια της διαρροής και εφαρμόσουμε στοχευμένες πολιτικές προς αντιμετώπισή του. Βασικά αίτια της διαρροής είναι η έλλειψη αξιοκρατίας, το αίσθημα απαξίωσης των προσόντων των νέων μέσα από θέσεις εργασίας με χαμηλές απολαβές και οι περιορισμένες προοπτικές ανέλιξης. Παρά το μέγεθος της χώρας, η εφαρμογή ουσιαστικών πολιτικών, οι οποίες θα εστιάζονται στη δημιουργία προοπτικών σταδιοδρομίας, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε συνδυασμό με ελκυστικά εργασιακά περιβάλλοντα, θα λειτουργήσουν ως πόλοι έλξης για νέους, ταλαντούχους επιστήμονες και ερευνητές και θα περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό το φαινόμενο της διαρροής.