Αλλαγές και νέες προϋποθέσεις στους σχεδιασμούς του ολυμπιονίκη σκοπευτή Γιώργου Αχιλλέως για την κατασκευή και λειτουργία ανοικτού σκοπευτηρίου, προπονητικού και εκπαιδευτικού κέντρου για πήλινους στόχους σε τεμάχιο που εμπίπτει στα διοικητικά όρια της κοινότητας Άλασσας έβαλε η περιβαλλοντική αρχή. Μάλιστα προειδοποιεί πως αν διαπιστωθούν παράνομες επεμβάσεις στο τεμάχιο δεν θα μπορέσει να δώσει την έγκριση της για το έργο που κοστολογείται στις €300.000.

Με βάση τη μελέτη το προτεινόμενο έργο χωροθετείται στο μεγάλης κλίσης πρανές της κοιλάδας του ποταμού Κούρη σε απόσταση περίπου 110 μέτρων από την εγγεγραμμένη κοίτη του ποταμού και σε απόσταση 135 μέτρων από τη μέγιστη στάθμη του ταμιευτήρα.

Το συνολικό εμβαδόν του προτεινόμενου τεμαχίου σε 38795τ.μ και πρόκειται για ακαλλιέργητο χωράφι με ποώδη/θαμνώδη άγρια βλάστηση.

Η προτεινόμενη ανάπτυξη περιλαμβάνει:

-Δύο γήπεδα έκτασης 800τ.μ. έκαστος (40χ20μ)

-10μ απόσταση μεταξύ τους ολυμπιακών προδιαγραφών και 2 μικρά δωμάτια (εκτοξευτές δίσκων) σε ημικύκλιο για το κάθε γήπεδο

-Οκτώ βατήρες 1τ.μ. έκαστος από μπετόν για το κάθε γήπεδο

-Γραφείο, αποθήκη, κυλικείο/καφετέρια και υγειονομικοί χώροι σε μόνιμη κατασκευή (225τ.μ) για εξυπηρέτηση χρηστών και επισκεπτών (περίπου 50 άτομα)

-50 χώρους στάθμευσης

-Δύο αυλάκια για συλλογή σκαγιών και δύο επισκέψιμα φρεάτια για συλλογή σκαγιών

-Δίκτυο για συλλογή σκαγιών – ειδικό συνθετικό/πλαστικό ενισχυμένο για βιομηχανική χρήση

– Τεχνητό ηχοαπορροφητικό φράγμα για μείωση του θορύβου προς την πλευρά της Ζώνης Προστασίας, δυτική και νότια πλευρά του γηπέδου

 

Η θέση της περιβαλλοντικής αρχής

Η Περιβαλλοντική Αρχή, κατά τη διαμόρφωση της θέσης της, έλαβε υπόψη τις πληροφορίες που υποβλήθηκαν με βάση το άρθρο 23 των περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από ορισμένα έργα νόμων του 2018 έως 2021. Η Περιβαλλοντική Αρχή έλαβε υπόψη τα κριτήρια του Τέταρτου Παραρτήματος του Νόμου και εξέτασε συγκεκριμένα τα πιο κάτω κριτήρια:

 

Χαρακτηριστικά του έργου

Κατά την αξιολόγηση του συνόλου των χαρακτηριστικών του προτεινόμενου έργου, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ανοικτό σκοπευτήριο και προπονητικό κέντρο πήλινου στόχου στην Άλασσα Λεμεσού. Η πιο εμφανής επίπτωση αφορά την αλλαγή στο χαρακτήρα του τοπίου της περιοχής, της χλωρίδας και της πανίδας. Επίσης το έργο ενδέχεται να επιφέρει επιπρόσθετο θόρυβο και όχληση από τη λειτουργία του. Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος επηρεασμού του φράγματος Κούρη και περαιτέρω επιβάρυνση του ταμιευτήρα δημιουργώντας σοβαρές επιπτώσεις στις δυνατότητες ύδρευσης.

Τοποθεσία του έργου

Τα προτεινόμενα τεμάχια με αρ. 141 (μέρος) και 335 Φ/Σχ. 53/13 εμπίπτουν εντός ζώνης προστασίας Ζ3. Μέρος του τεμαχίου με αρ. 141 εμπίπτει εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) «Κοιλάδα Λινάτη – CY5000011» ενώ το τεμ. με αρ. 335 εμπίπτει εξολοκλήρου στη ΖΕΠ.

 

Τύπος και χαρακτηριστικά των ενδεχόμενων επιπτώσεων

Το προτεινόμενο έργο θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο τοπίο της περιοχής λόγω των κλίσεων και τη μόνιμη αλλαγή της χρήσης γης η οποία καταλαμβάνεται κυρίως από άγρια βλάστηση σημαντικό καθώς επίσης και της πανίδας που θα επηρεαστεί. Επιπλέον, αρνητικές επιπτώσεις ενδέχεται να επηρεάσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση της οικολογίας ή/και της χημικής κατάστασης του φράγματος Κούρη από την παραγωγή όγκου ρυπογόνων αποβλήτων κατά τη κατασκευή και τη λειτουργία. Τέλος, αναμένεται να υπάρξει αύξηση του θορύβου, της σκόνης, του φωτισμού, της επισκεψιμότητας των υγρών και στερεών αποβλήτων.

Βάσει των πιο πάνω, το Τμήμα Περιβάλλοντος κατέληξε στο ότι, για περαιτέρω προώθηση του αιτήματος, ο κύριος του έργου πρέπει να υποβάλει Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) σύμφωνα με το άρθρο 24 (4) (α), των περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από ορισμένα έργα Νόμων του 2018 και 2021, η οποία να περιλαμβάνει:

-Τη χρήση φυσιγγίων με σφαιρίδια ατσαλιού αντί μολύβδου ως η εισήγηση του κύριου του έργου/μελετητή (ημερομηνίας 18/8/2021)

– Μελέτη Εκτίμησης Κινδύνου για την προστασία του φράγματος του Κούρη ούτως ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω επιβάρυνση του ταμιευτήρα.

Τονίζεται πάντως από την περιβαλλοντική αρχή ότι έχουν γίνει εκτεταμένες εργασίες στα εν λόγω τεμάχια και το θέμα είναι υπό διερεύνηση.

«Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν γίνει παράνομες επεμβάσεις στο τεμάχιο ως μέρος της προετοιμασίας του για την κατασκευή του εν λόγω έργου, και ότι οι επεμβάσεις είναι σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να γίνει ολοκληρωμένη αξιολόγηση του έργου, τότε η Περιβαλλοντική Αρχή δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσει την νομοθεσία για την εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από ορισμένα έργα νόμο 2018 έως 2021», καταλήγει.