Την πρόταση της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μηχανισμό διόρθωσης των τιμών του φυσικού αερίου με πλαφόν στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά με μηχανισμούς για αναστολή της εφαρμογής του μέτρου αν χρειαστεί για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες που υπάρχουν, συζητούν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι αρμόδιοι Υπουργοί στο Συμβούλιο Ενέργειας, μετά και την έκκληση των ηγετών των κρατών μελών στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη να υπάρξουν αποτελέσματα.

Το ζήτημα του μηχανισμού για περιορισμό των τιμών φυσικών αερίου αναμενόταν να είναι το πρώτο στην ατζέντα των Υπουργών Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν εμμέσως όταν ρωτήθηκε για αυτές κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Ενέργειας ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η νέα συμβιβαστική πρόταση της Τσεχικής Προεδρίας φέρεται να κινείται στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε σύγκριση με τα 275 ευρώ που είχε προτείνει αρχικά η Κομισιόν και τα 160 ευρώ που είχαν φέρει ως αντιπρόταση οι χώρες (με κύριες Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έληξε ο συναγερμός για COVID, χτυπάει τώρα για τον πόλεμο

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του ο Τσέχος Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Γιόζεφ Σικέλα ανέφερε πως σήμερα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για έναν μηχανισμό που θα προστατέψει ευρωπαϊκά νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις μεγάλες αυξήσεις τιμών που καταγράφηκαν το καλοκαίρι.

Οι πολίτες αναμένουν συγκεκριμένες ενέργειες, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως δεν βλέπει λόγο να μην υπάρξει συμφωνία σήμερα, δεδομένης και της έκκλησης των ηγετών των 27 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Όπως είπε, έχει υπόψη τις ανησυχίες αριθμού κρατών μελών για απώλεια ανταγωνιστικότητας της Ε σε περίπτωση εφαρμογής του πλαφόν, και για αυτό η πρόταση αποτελεί ουσιαστικά ένα προσωρινό μηχανισμό ο οποίος θα μπορεί να απενεργοποιηθεί αν δεν δουλεύει, όπως για παράδειγμα αν υπάρξουν ελλείψεις φυσικού αέριου.

Η συμφωνία είναι εφικτή, ανέφερε κατά την άφιξή της και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τον διορθωτικό μηχανισμό για το φυσικό αέριο.

Όπως είπε, πιστεύει πως η συμφωνία είναι πολύ κοντά, αλλά πως απαιτείται από όλους να επιδείξουν ισχυρό πνεύμα συμβιβασμού, και πως η Κομισιόν είναι έτοιμη να διευκολύνει μια αποτελεσματική και ισορροπημένη προσέγγιση.

Η κ. Σίμσον έκανε αναφορά και στις άλλες προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των Υπουργών Ενέργειας και περιλαμβάνουν τους κανονισμούς για διευκόλυνση των κοινών αγορών φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη, για μηχανισμούς αλληλεγγύης σε περίπτωση ελλείψεων καθώς και για επίσπευση των διαδικασιών για εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Υπενθυμίζεται πως οι κανονισμοί αυτοί «πάγωσαν» για να εγκριθούν ως έχουν (καθώς η διαπραγμάτευση δεν θα συνεχιστεί) ταυτόχρονα με τον μηχανισμό για πλαφόν.

Ενδεικτική των συμβιβασμών που έγιναν ήταν και η κοινή επιστολή Ελλάδας, Βελγίου, Κροατίας, Ιταλίας, Λιθουανίας, Μάλτας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας και Σλοβενίας με την οποία προτείνουν πλαφόν στα 160 ευρώ, αλλά και συγκεκριμένους όρους για το πώς θα απενεργοποιείται ο μηχανισμός. Για παράδειγμα προτείνεται απενεργοποίηση του μηχανισμού λόγω μετρήσιμης αύξησης της ζήτησης λόγω καιρικών συνθηκών, λόγω διακοπών παροχής σε δύο ή περισσότερα κράτη μέλη, ή με πολιτική απόφαση.

Ανάλογοι όροι αναμένεται να βρίσκονται στην τελική συμφωνία, καθώς χώρες όπως η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες είναι πιο θετικές εφόσον υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, ενώ η πρόταση δεν αποκλείεται να εγκριθεί ακόμα και με αρνητική ψήφο της Γερμανίας καθώς έχει σχηματιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία.

Σε δηλώσεις του κατά τη άφιξή του ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε πως οι Υπουργοί Ενέργειας έχουν λάβει καθαρή εντολή και πως η Ελλάδα και οι άλλες χώρες δεν θα επέμεναν τόσο στο πλαφόν αν δεν ήταν πεπεισμένες πως είναι η καλύτερη λύση για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως θεωρεί πως η όποια τιμή μεταξύ των 150 ευρώ και των 190 με 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα μπορούσε να δουλέψει, ενώ κληθείς να σχολιάσει συγκεκριμένα για τα 188 ευρώ είπε πως θεωρεί πως αυτό το νούμερο θα έδινε καλό σήμα στις αγορές.

Σημείωσε ακόμα πως πρέπει πρώτα να αρχίσει να εφαρμόζεται το μέτρο και στη συνέχεια μπορεί να προσαρμοστεί ή να υπάρξουν βελτιώσεις.