To Top
15:54 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Έρευνα: Συντριπτικό «ΝΑΙ» στις ξένες επενδύσεις
ΑΡΧΙΚΗINSIDERΚΥΠΡΟΣ • Έρευνα: Συντριπτικό «ΝΑΙ» στις ξένες επενδύσεις
Τελευταία Ενημέρωση: 15 Δεκεμβρίου 2019, 9:50 πμ

Τι καταδεικνύει έρευνα κοινής γνώμης της Pulse Market Research 

  • Τέσσερις στους πέντε Κύπριους τοποθετούνται υπέρ των ξένων επενδύσεων
  • Τουρισμός, Ξένες Επενδύσεις και Κατασκευές οι στυλοβάτες της οικονομίας
  • Το 71% πιστεύει ότι σε σύγκριση με πριν 5 χρόνια, η κατάσταση στην οικονομία είναι καλύτερη

Την άποψη της κοινωνίας για την κυπριακή οικονομία γενικότερα, αλλά και τους επιμέρους τομείς που συνέβαλαν στην αναπτυξιακή πορεία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, καταγράφει έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Pulse Market Research την οποία παρουσιάζει σήμερα ο «Φ». Σύμφωνα με την έρευνα, επικρατούσα είναι η άποψη ότι ο Τουρισμός, οι Ξένες Επενδύσεις και οι Κατασκευές αποτελούν τους τομείς στους οποίους στηρίχθηκε η οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων. Επιπλέον, αν και μεταξύ των συμμετεχόντων επικρατεί προβληματισμός για την κατεύθυνση που ακολουθεί  η οικονομία, η πλειοψηφία των Κυπρίων εκφράζει την πεποίθηση ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιώθηκε αισθητά σε σύγκριση με πριν πέντε χρόνια. Μια μεγάλη μερίδα τοποθετείται υπέρ των ξένων επενδύσεων, ενώ η πλειοψηφία επιθυμεί τη συνέχιση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (Πρόγραμμα Πολιτογράφησης μέσω επένδυσης). 

Παρά την απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζει η κοινή γνώμη κόμματα και πολιτικούς, οι πολίτες εκτιμούν ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, το 51% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η γενικότερη οικονομική κατάσταση της Κύπρου είναι καλύτερη σε σχέση με πέρσι, ενώ το 50% θεωρεί πως η προσωπική οικονομική του κατάσταση παρέμεινε η ίδια. To υπόλοιπο 50%, θεωρεί κατά 25% πως η οικονομική του κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με πέρσι και κατά 25% πως είναι χειρότερη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως το 60% της ηλικιακής ομάδας 18-34 αναφέρει ότι η οικονομική του κατάσταση είναι καλύτερη. Ανά κομματική παράταξη, με βάση το τι ψήφισαν κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2016, το 65% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ θεωρεί πως η οικονομική κατάστασης της χώρας είναι καλύτερη και το 63% των όσων ψήφισαν ΔΗΚΟ. Από όσους ψήφισαν ΑΚΕΛ, μόνο το 30% θεωρεί η κατάσταση είναι καλύτερη. Από την άλλη, πρέπει να προβληματίσει το γεγονός πως 48% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η οικονομία κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση ενώ μόνο το 42% θεωρεί πως η οικονομία κινείται προς την ορθή κατεύθυνση. 

Προφανώς πολύ θετικότερες ήταν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων όταν κλήθηκαν να συγκρίνουν την κατάστασης της οικονομίας σε σχέση με το τι επικρατούσε προ πενταετίας. Συνολικά το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κατάσταση στην κυπριακή οικονομία είναι καλύτερη. Ανά κομματική παράταξη, το 83% των υποστηρικτών του ΔΗΣΥ θεωρεί ότι είναι καλύτερη, το 63% των υποστηρικτών του ΑΚΕΛ και το 83% των υποστηρικτών του ΔΗΚΟ. Όσον αφορά την προσωπική οικονομική κατάσταση των πολιτών σε σύγκριση με πριν πέντε χρόνια, τα θετικά ποσοστά μειώνονται. Συγκεκριμένα, το 45% όσων συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν ότι η προσωπική οικονομική τους κατάσταση είναι καλύτερη, 27% δηλώνουν ότι παραμένει η ίδια και επίσης 27% ότι είναι χειρότερη. Πρόκειται για εικόνα πάντως, πως μόλις πρόσφατα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται αφού μέχρι και την προηγούμενη σχετική έρευνα της Pulse, οι απαντήσεις ήταν πολύ διαφορετικές. Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στο ότι κατά τις προηγούμενες έρευνες η σύγκριση γινόταν με περιόδους προ 2013. 

Πρώτος ο τουρισμός

Οι πολίτες έχουν άποψη και για τους τομείς που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Κοινή συνισταμένη των συμμετεχόντων είναι ότι ο τουρισμός αποτελεί τον βασικότερο μοχλό οικονομικής ανάπτυξης. Σε ερώτηση για το πού οφείλεται η αναπτυξιακή πορεία της κυπριακής οικονομίας, το 19% απάντησε στον τουρισμό, το 17% στις ξένες επενδύσεις και τα επενδυτικά έργα, το 13% στις ενέργειες της κυβέρνησης, το 9% στην ανάπτυξη του οικοδομικού τομέα, το 7% στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και το 6% στην εργατικότητα του κυπριακού λαού. Ένα ποσοστό 13% απάντησε πως δεν υπάρχει ανάπτυξη και πως πρόκειται για προσωρινό γεγονός. 
Σε ερώτηση για τις ενέργειες που συνέβαλαν τα τελευταία χρόνια στην ανάκαμψη της οικονομίας, το 87% υπέδειξε την αύξηση εσόδων από τον τουρισμό, το 81% τις ξένες επενδύσεις σε έργα, το 62% την ανάπτυξη της Ναυτιλίας, το 60% το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, το 60% της επενδύσεις που έγιναν σε κυπριακές τράπεζες και το 53% τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Θέλουν τις επενδύσεις

Άξιο αναφοράς είναι επίσης το εύρημα πως η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων (79%) τάσσεται υπέρ των ξένων επενδύσεων ενώ μόλις το 11% έχουν αρνητική στάση. Ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 9% αρνείται να πάρει θέση, ενώ 1% δηλώνει άγνοια. Μεταξύ των υποστηρικτών του ΔΗΣΥ, το 87% τάσσεται υπέρ των ξένων επενδύσεων, ενώ στο ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ το ποσοστό που τοποθετείται θετικά αγγίζει το 85% και 78% αντίστοιχα.


52% υπέρ συνέχισης επενδυτικού προγράμματος

Παρόλο που η έρευνα πραγματοποιήθηκε στον απόηχο του σάλου που προκλήθηκε για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και τις ανακλήσεις διαβατηρίων, καθώς και σ’ ένα ιδιαίτερα βεβαρημένο και τοξικό κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τοποθετείται υπέρ της συνέχισης του συγκεκριμένου Προγράμματος. Χαρακτηριστικά, το 52% των ερωτηθέντων απάντησαν πως επιθυμούν τη συνέχιση του Προγράμματος, το 38% ζητά την κατάργησή του, ενώ 10% δηλώνουν ότι δεν έχουν άποψη. Η έρευνα κατέδειξε πως υπάρχει ευρεία γνώση για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει ενήμερη για τα σχετικά θέματα που απασχόλησαν τη δημοσιότητα. Στα αξιοσημείωτα της έρευνας είναι το ότι ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, το 52% τάσσεται υπέρ της συνέχισης του Προγράμματος, ενώ από πλευράς ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, το ποσοστό που τοποθετείται υπέρ βρίσκεται στο 64% και 68% αντίστοιχα. Όσον αφορά το ενδεχόμενο κατάργησης του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, το 40% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι σε τέτοια περίπτωση δεν θα επηρεαστεί αρνητικά η κυπριακή οικονομία. Σε ερώτηση για τη γενικότερη άποψη που έχουν οι πολίτες για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, το 43% δηλώνουν αρνητική/κάπως αρνητική, ενώ 39% θετική/κάπως θετική. Ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 7% αρνείται να πάρει θέση, ενώ 10% τονίζει ότι δεν έχει θέση.

Ταυτότητα έρευνας
    Μέγεθος Δείγματος αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού: 1006 Επιτυχημένες Συνεντεύξεις
    Γεωγραφική Κάλυψη Δείγματος: Παγκύπρια, Αστικές και Αγροτικές περιοχές
    Δειγματοληψία: Τυχαία-Στρωματοποιημένη Πολύ-σταδιακή
    Συλλογή Πληροφοριών: Τηλεφωνικές Συνεντεύξεις – CATI (Computer Aided Telephone Interviews)
    Ερωτώμενος: Άτομα 18 χρονών και άνω
    Περίοδος Συλλογής Πληροφοριών: 13/11/2019 –18/11/2019
 

  Αντώνης Αντωνίου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...