To Top
14:36 Σάββατο
18 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Η χαμένη γενιά του Πολυτεχνείου
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Η χαμένη γενιά του Πολυτεχνείου
  17 Νοεμβρίου 2019, 10:15 πμ  
Άλλη μια επέτειος, σήμερα, για την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τη συγκινησιακά φορτισμένη θυσία παιδιών με οράματα και ιδανικά που οι μελλοντικές γενεές αντικρίζουν με δέος.

Της χιλιοτραγουδισμένης εκείνης γενιάς, που όμως χάθηκε στο πέρασμα του χρόνου. 

Αρκετοί από τους εκπροσώπους της ξέχασαν, προσπέρασαν, καπηλεύτηκαν αυτά τα ιδανικά εξαργυρώνοντας τη θυσία για αξιώματα και καρέκλες. Σε ορισμένες περιπτώσεις και για… πλουτισμό. Ήσαν αυτοί οι οποίοι προτάσσοντας οράματα και ιδανικά μπροστά από ένα στρατοκρατούμενο καθεστώς στη συνέχεια τα κατάπιε το ειρηνικό κατεστημένο σημαδεύοντας την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας. Προσθέσανε το δάφνινο στεφάνι του αντιδικτατορικού αγώνα στο βιογραφικό τους και έγινε το εισιτήριο για μια πολιτική σταδιοδρομία στα χρόνια της δημοκρατίας, της ανάπτυξης και της προόδου, που όμως δεν έφεραν ποτέ. Για να μην μηδενίζουμε την εξέγερση της διψασμένης αυτής νεολαίας για δημοκρατία, υπήρξε και η άλλη πλευρά, τα παιδιά εκείνης της εποχής που συνειδητά προτίμησαν να μείνουν στην αφάνεια… Σύνηθες φαινόμενο, τουλάχιστον για την ιστορία του Ελληνισμού. 

Η γενιά λοιπόν που είχε την ευκαιρία να θέσει εκ νέου υγιείς βάσεις και να αλλάξει τη χώρα, να ανοίξει νέους δρόμους και να θωρακίσει το μονοπάτι της προόδου για ένα καλύτερο μέλλον, δεν το έπραξε. Αντίθετα, άνοιξε τον δρόμο του βολέματος... αναγάγοντας το ρουσφέτι και τη μίζα... σε επιστήμη. Αλήθεια, πόσο τραγικό και πόσο αληθινός ο στίχος στο κλασικό τραγούδι των Pink Floyd «Wish you were here», ο οποίος λέει «Did they get you to trade your heroes with ghosts;». Κατάφεραν να σε κάνουν να αντικαταστήσεις τους ήρωές σου με φαντάσματα; 

Πάμε όμως να δούμε και το αποτέλεσμα από την ιστορική αυτή εξέγερση, το δεδομένο πλέον. Δυστυχώς, το ζητούμενο, ο στόχος ο οποίος ήταν να πέσει η Χούντα, δεν επετεύχθη. Η Χούντα παρέμεινε και μετά την εξέγερση. Απλά αντικαταστάθηκε η ηγεσία της, η οποία προφανώς ήδη είχε μπει σε διαδικασία «ανασχηματισμού» πριν από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. 
 
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου σε συνδυασμό με την επικρατούσα κατάσταση αποτέλεσε την ευκαιρία για την ανατροπή του Παπαδόπουλου, ο οποίος προφανώς δεν εξυπηρετούσε πλέον τον εντεταλμένο σκοπό... με την ανατροπή του να κρίνεται αναγκαία και επιβαλλόμενη. Έτσι στις 25 Νοεμβρίου 1973 ένας άλλος στρατιωτικός, ο Δημήτριος Ιωαννίδης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας Παπαδόπουλου διατελούσε διοικητής της ΕΣΑ, επικεφαλής πολλών αξιωματικών ανέτρεψε τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και την κυβέρνηση Μαρκεζίνη και ανέλαβε την εξουσία. Κατάσταση την οποία ευνοούσαν... οι ΗΠΑ. Το αν η εξέγερση ήταν μια αυθόρμητη πράξη από αυτά τα παιδιά ή ώθηση από ένα καλομελετημένο παρασκηνιακό σχέδιο εκμεταλλευόμενο τα οράματα και τα ιδανικά τους, ίσως κάποτε μας το πει ο ιστορικός του μέλλοντος. 
Με την ανάληψη της εξουσίας και ουσιαστικός αρχηγός της χώρας ο ταξίαρχος τότε Ιωαννίδης, σύμφωνα με την «ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ» προτιμούσε να εργάζεται σε παρασκηνιακό επίπεδο με διακηρυγμένο στόχο τον απόλυτο έλεγχο της πολιτικής ζωής από τον στρατό και την προκήρυξη εκλογών το 1978. Απώτερος στόχος όμως ήταν η ανατροπή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, την οποία και πέτυχε τον Ιούλιο του 1974, με αποτέλεσμα να δώσει την αφορμή για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, την ώρα που ο ίδιος καθησύχαζε τους Κυπρίους πως δεν τίθεται θέμα εισβολής. Η τραγωδία, οι μετέπειτα συνέπειές της και οι μέχρι σήμερα εξελίξεις είναι σε όλους μας γνωστές. Κατάληψη και κατοχή μέχρι σήμερα του 37% της Κύπρου από την Τουρκία και εννέα χρόνια αργότερα, σαν προχθές, η Άγκυρα προχώρησε στην ανακήρυξη των κατεχόμενων εδαφών σε «κράτος», το οποίο έρχεται να θυμίσει σε όλους το πραγματικό πρόβλημα της Κύπρου και τη λύση που η Τουρκία θέλει να επιβάλει. 

Εν κατακλείδι, η Χούντα έπεσε ολοκληρώνοντας το εντεταλμένο έργο της, το οποίο ανέλαβε μια επταετία νωρίτερα και αν τα παραπάνω για κάποιους θεωρούνται ξύσιμο πληγών, υπενθυμίζω πως το να μην ξύνεις πληγές δεν σημαίνει ότι επουλώνονται κιόλας. 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...