To Top
17:01 Κυριακή
15 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Εγκλωβισμένοι στις πολυκατοικίες των συνοικισμών
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Εγκλωβισμένοι στις πολυκατοικίες των συνοικισμών
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Ιουλίου 2019, 8:57 πμ
Ακόμη και στα γεράματά τους ταλαιπωρούνται εκατοντάδες πρόσφυγες από το κατά τα άλλα κοινωνικό κράτος το οποίο, όπως φαίνεται, διέρχεται τεράστια κρίση. Βιώνουν καθημερινά τον δικό τους Γολγοθά, εγκλωβισμένοι στα παλαιά διαμερίσματά τους, κληρονομιά αυτού του κράτους πρόνοιας που πασκίζει ακόμη, 45 χρόνια μετά, να εγκαταστήσει ανελκυστήρες σε πολυκατοικίες κυβερνητικών οικισμών.
 
Η μακροχρόνια και απαράδεκτη ταλαιπωρία, που υπόκεινται, συνεχίζεται χωρίς ημερομηνία λήξης. Οι περισσότεροι πρόσφυγες που διαμένουν σ’ αυτές τις πολυκατοικίες είναι, πλέον, μεγάλης ηλικίας και χωρίς ανελκυστήρες δυσκολεύονται ακόμη και με τα πιο απλά στην καθημερινότητά τους, όπως είναι για παράδειγμα το πώς θα μεταφέρουν τα ψώνια τους. Εξαρτώνται, πλήρως, από τα παιδιά τους ή από τους γείτονές τους. Όσοι δε αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας και δη κινητικά, είναι ουσιαστικά εγκλωβισμένοι σ’ αυτές τις πολυκατοικίες, διότι δεν είναι και το πιο εύκολο να κατέβουν και να ανέβουν δυο, τρεις ή και τέσσερις ορόφους. Η κυρία Λουκία στα 70 της εγχειρίστηκε και στα δύο πόδια. 
 
H πολυκατοικία, που διαμένει σε κυβερνητικό οικισμό της Λευκωσίας, δεν διαθέτει ανελκυστήρα. Υποχρεώθηκε τους πρώτους τρεις μήνες να τους περάσει στο σπίτι της θυγατέρας της και άλλο έναν μήνα σε γηροκομείο, παρόλο που δεν ήθελε, για να μην επιβαρύνει οικονομικά τα παιδιά της. Αναγκάστηκε για τέσσερις μήνες να εγκαταλείψει την οικία και τον σύζυγό της, επειδή η πολυκατοικία που διαμένει δεν διαθέτει ανελκυστήρα. Επέστρεψε όταν στάθηκε στα πόδια της. Περιπτώσεις σαν την κ. Λουκία, πολλές. Είναι κατάντια για το κράτος να επιστρατεύεται πλατφόρμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να κατεβάσει με φορείο ηλικιωμένο πρόσφυγα που υπέστη εγκεφαλικό στο διαμέρισμά του, στον τρίτο όροφο, επειδή η πολυκατοικία δεν διέθετε ανελκυστήρα. Μετά από μιάμιση ώρα αναμονής, δυστυχώς, ο ασθενής πέθανε. Η μαρτυρία αναγνώστριά μας, που δημοσιεύουμε παρακάτω, αποτελεί ηχηρό χαστούκι στο πρόσωπο των εκάστοτε κυβερνώντων και όλων των αρμόδιων φορέων. Παρόλα αυτά, ουδεμία ενοχή. 
 

Τα τελευταία χρόνια συζητήθηκε δεκάδες φορές το συγκεκριμένο ζήτημα ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, με τους βουλευτές όλων των κομμάτων συμπεριλαμβανομένων του ΔΗΣΥ, να καταγγέλλουν τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εγκατάσταση ανελκυστήρων στους κυβερνητικούς οικισμούς. Καθυστερήσεις, που στις πλείστες περιπτώσεις δεν έχουν να κάνουν με τα απαιτούμενα κονδύλια αλλά με τις διαδικασίες και τις προχειρότητες με τις οποίες αντιμετωπίστηκαν διαχρονικά τα θέματα των προσφύγων.
 
Ακόμη και η ορθή από κάθε άποψη πολιτική απόφαση που λήφθηκε για την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες που διαμένουν στους κυβερνητικούς οικισμούς λειτουργεί, σήμερα, σε κάποιες περιπτώσεις ως τροχοπέδη στα σχέδια εγκατάστασης ανελκυστήρων, διότι πρόσφυγες ως ιδιοκτήτες, πλέον, για δικούς τους λόγους δεν συναινούν στην εγκατάσταση ανελκυστήρων στις πολυκατοικίες που διαμένουν. Κρατώντας, έτσι, υπό ομηρία τους υπόλοιπους πρόσφυγες – ιδιοκτήτες και δη τους ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας. Επί του θέματος αυτού, το αρμόδιο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ζήτησε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη. 
 
«Ίσως να ζούσε σήμερα εάν είχαμε ανελκυστήρα»
 
Αρκούντως ενδεικτική της τραγικής κατάστασης που δημιουργήθηκε από την απουσία ανελκυστήρων σε πολυκατοικίες κυβερνητικών οικισμών είναι η μαρτυρία αναγνώστριά μας, που δημοσιεύσαμε στις 30 Νοεμβρίου 2018. Πρόκειται, ουσιαστικά, για κραυγή απόγνωσης προσφύγων που διαμένουν σε πολυκατοικία στον συνοικισμό Αγίων Αναργύρων Β στη Λάρνακα. Ποιο ήταν το αίτημά της; Η εγκατάσταση ανελκυστήρα.
 
Συγκεκριμένα, στην επιστολή παράπονό της η αναγνώστριά μας σημείωνε, μεταξύ άλλων, τα εξής: « (...) Θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι φέτος τον Ιούνη συνέβη ένα τραγικό περιστατικό, όταν ιδιοκτήτης του διαμερίσματος στον τρίτο όροφο έπαθε εγκεφαλικό και δεν μπορούσαν να τον κατεβάσουν από τις σκάλες με αποτέλεσμα να περιμένουν την Πυροσβεστική η οποία καθυστέρησε 1 ½ ώρα και ο άνθρωπος στο τέλος πέθανε. Ίσως, εάν δεν υπήρχε η καθυστέρηση, να βρισκόταν στη ζωή σήμερα.
 
Η Πυροσβεστική αναγκάστηκε να τον κατεβάσει από τον τρίτο  όροφο με πλατφόρμα (σ.σ. όπως φαίνεται στη φωτογραφία). Σας ενημερώνουμε, επίσης, ότι στην πολυκατοικία αυτή διαμένουν άτομα αρκετά ηλικιωμένα (80 ετών) με κινητικά προβλήματα και δεν μπορούν να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν τα σκαλιά, με αποτέλεσμα να τους βοηθούν άλλα άτομα και αρκετές φορές να μένουν εγκλωβισμένοι στα διαμερίσματά τους. Επίσης, ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στον τρίτο όροφο, η οποία βρισκόταν στο Μέλαθρο Ευγηρίας με σοβαρά προβλήματα υγείας, θα επιστρέψει στο σπίτι της σε αναπηρικό κάθισμα και θα έχει μεγάλο πρόβλημα να την ανεβάζουν και να την κατεβάζουν πάνω στην καρέκλα».
 
Άρχισαν το ’08, θέλουν άλλα 5 χρόνια
 
Μετά από αναμονή ενός μηνός, λάβαμε επίσημα τις θέσεις του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως σχετικά με το πρόγραμμα
εγκατάστασης ανελκυστήρων στους κυβερνητικούς οικισμούς. Από τις απαντήσεις του Τμήματος Πολεοδομίας στις
δικές μας ερωτήσεις, προκύπτουν τα εξής:
 
1. Το πρόγραμμα «προσθήκης ανελκυστήρων σε υφιστάμενες πολυκατοικίες κυβερνητικών οικισμών» αφορά την προσθήκη ανελκυστήρων σε 368 υφιστάμενες πολυκατοικίες των κυβερνητικών οικισμών με προτεραιότητα σε πολυκατοικίες στις οποίες
διαμένουν ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με κινητικά προβλήματα. Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει περί το έτος 2008 και μέχρι σήμερα
έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 109 υφιστάμενες πολυκατοικίες σε 11 κυβερνητικούς οικισμούς παγκύπρια, με κόστος της τάξης των €11 εκατ.
   
2.Στο παρόν στάδιο προγραμματίζεται η εγκατάσταση άλλων 32 ανελκυστήρων σε υφιστάμενες πολυκατοικίες σε κυβερνητικούς οικισμούς της Επαρχίας Λευκωσίας, της Επαρχίας Λεμεσού και της Επαρχίας Λάρνακας. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η εγκατάσταση ανελκυστήρων σε έξι πολυκατοικίες στον κυβερνητικό οικισμό Άγιος Ιωάννης στη Λάρνακα.
 
3.Όσον αφορά στις υπόλοιπες 221 υφιστάμενες πολυκατοικίες όπου δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί ανελκυστήρας, μετά από
παγκύπρια έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν περιπτώσεις με τεχνικές δυσκολίες. Για τις περιπτώσεις αυτές, το Τμήμα Πολεοδομίας επεξεργάζεται άλλες λύσεις. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλιστεί η αμετάκλητη συγκατάθεση όλων των συνιδιοκτητών. Επιπλέον, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι εργολάβοι καθυστερούσαν να υλοποιήσουν τα έργα και ως εκ τούτου έγινε λύση εργοδότησης εξ υπαιτιότητας των εργολάβων. Οι τρεις αυτοί λόγοι προκάλεσαν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος τοποθέτησης ανελκυστήρων. Περαιτέρω, αναφέρεται ότι τα τελευταία χρόνια μειώθηκε ο ρυθμός της εκτέλεσης των έργων της προσθήκης ανελκυστήρων καθότι λόγω της κρίσης του 2013 όλα τα έργα αναστάλθηκαν και δεν υπήρχαν διαθέσιμα κονδύλια. Επίσης, το Τμήμα Πολεοδομίας ήταν και εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένο λόγω
της αφυπηρέτησης προσωπικού, το οποίο δεν αντικαταστάθηκε από νέο προσωπικό.
 
4.Στο παρόν στάδιο το Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται λύσεις, οι οποίες στοχεύουν στην ολοκλήρωση του προγράμματος προσθήκης ανελκυστήρων μέσα στσ επόμενα πέντε χρόνια, περίπου.
 
5.Όσον αφορά στο θέμα των συγκαταθέσεων, στην περίπτωση όπου έστω και ένας πρόσφυγας - ιδιοκτήτης δεν συγκατατίθεται στην εγκατάσταση ανελκυστήρα, το Τμήμα Πολεοδομίας δεν μπορεί να προχωρήσει καθότι, σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί
Ακίνητης Ιδιοκτησίας Νόμου, οι ιδιοκτήτες των πολυκατοικιών είναι συνιδιοκτήτες στην κοινόχρηστη γη, μέρος της οποίας είναι και ο χώρος του ανελκυστήρα. Συνεπώς, για να μπορέσει το Τμήμα να προχωρήσει στην υλοποίηση των έργων εγκατάστασης ανελκυστήρων ζητά την αμετάκλητη συγκατάθεση των συνιδιοκτητών. Σημειώνεται ότι για το εν λόγω θέμα ζητήθηκε γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και αναμένεται απάντηση.
 
6.Όσον αφορά στο θέμα των ηλικιωμένων που διαμένουν σε πολυκατοικίες όπου δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί ανελκυστήρας, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως εξετάζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Στις περιπτώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο, οι ένοικοι των εν λόγω διαμερισμάτων μπορούν να αιτηθούν για προσωρινή μεταστέγασή τους σε οικιστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα και το ενοίκιο θα καταβάλλεται από το κράτος.
 
  Μιχάλης Χατζηστυλιανού   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...