To Top
04:55 Πέμπτη
19 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Οι λύσεις για τα NPLs να είναι ρεαλιστικές
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΠΟΨΕΙΣ Οι λύσεις για τα NPLs να είναι ρεαλιστικές
  17 Δεκεμβρίου 2017, 12:35 μμ  

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και γενικότερα ο συνολικός δανεισμός της οικονομίας αποτελούν και λογικό είναι, θέμα μεγίστου προβληματισμού. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να απουσιάσει από τα οικονομικά προγράμματα των υποψηφίων προέδρων και ο καθένας από τη δική του πλευρά να προτείνει λύσεις. Φυσικά οι λύσεις πρέπει να έχουν σχέση με την πραγματικότητα και πόσο εφικτές είναι για το τραπεζικό σύστημα ή μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οποιαδήποτε λύση για τα προβληματικά δάνεια θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα κεφάλαια των τραπεζών, τα χρήματα των μετόχων, των καταθετών και όλων των δανειζόμενων που είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους. Θα πρέπει και αυτοί που χρωστούν και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους να αρχίζουν να αλλάζουν τρόπο ζωής. Να μην περιμένουν από τον πολιτικό να «σώσει» την κατάσταση με νομοθεσίες αλλά αν μένουν σ’  ένα σπίτι 300 τ.μ  να το αφήσουν και να περιοριστούν στα 100 τ.μ. Η αλλαγή τρόπου ζωής γίνεται εξ ανάγκης και επειδή τα δεδομένα από την υπογραφή του δανείου μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει. 

Είναι οι χιλιάδες περιπτώσεις οφειλετών που πολύ εύκολα έπαιρναν δάνεια, πολύ εύκολα οι τραπεζικοί υπάλληλοι έβαζαν την υπογραφή τους. Ήταν οι εποχές που η πίεση από τα κεντρικά διοικήσεων των τραπεζών προς τα καταστήματα ήταν μεγάλη για να δώσουν στεγαστικό δάνειο, δάνειο για αγορά αυτοκινήτου, επίπλων και φυσικά κάρτες. Κάθε δάνειο ήταν κέρδος και όλο αυτό ήταν μπόνους. Όχι μόνο για τα υψηλόβαθμα στελέχη αλλά και για τους εργαζόμενους στο κάθε τραπεζικό σύστημα. Και για αυτά τα δάνεια που δόθηκαν χωρίς πραγματική μελέτη και κάποιοι κέρδισαν έξτρα φιλοδωρήματα θα πρέπει ο πολιτικός κόσμος να βρει λύσεις. Λύσεις για άτομα που πραγματικά έχουν ανάγκη ναι, αλλά όχι για όλους τους κακοπληρωτές που ακόμη πιστεύουν ότι θα βρουν το παραθυράκι και θα γλιτώσουν. 

Το 2018 δεν αναμένεται να είναι εύκολο ούτε για τις τράπεζες ούτε και για τους χρεώστες που αδυνατούν να ανταποκριθούν. Ο εποπτικός κλοιός σφίγγει, οι τράπεζες νιώθουν την πίεση από τη Φρανκφούρτη και με τη σειρά τους τη μεταφέρουν στους πελάτες. Γιατί όμως πρέπει να μας απασχολεί το πρόβλημα αυτών των δανείων. Η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων επηρεάζει αρνητικά την επάρκεια κεφαλαίων του πιστωτικού συστήματος. Οι τράπεζες πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να σχηματιστεί η σχετική πρόβλεψη για την απομείωση ή διαγραφή των σχετικών δανείων. Τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται είναι οι καταθέσεις του κάθε εργαζόμενου που προσπάθησε να βάλει μερικά χρήματα στην άκρη. Καταθέτης δεν είναι μόνο ο μεγαλοκαταθέτης αλλά και ο κάθε νοικοκύρης που έκανε το κουμάντο του. Τα λεφτά του έγιναν στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που δεν πληρώνονται και το σύστημα προσπαθεί να βρει τρόπους να συμμαζέψει την κατάσταση. 

Η απληστία και τα λάθη του παρελθόντος έχουν στοιχειώσει το τραπεζικό σύστημα. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, αλλά πρέπει κάποιος να κοιτάξει τι έκαναν άλλες χώρες που αντιμετώπισαν πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να τα εφαρμόσει. Η κρίση άφησε και αφήνει πίσω της κληρονομία υψηλού χρέους (δημόσιου και ιδιωτικού) και χαμηλής ποιότητας δανείων που δημιουργούν προβλήματα στους ισολογισμούς των τραπεζών. Αυτό επηρεάζει αρνητικά την ικανότητά τους να χρηματοδοτούν νέες επενδύσεις. Ο ρόλος των τραπεζών για την ανάκαμψη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια είναι πολύ σημαντικός και εξίσου σημαντική θα είναι η κλαδική διάρθρωση των δανείων που θα προσφέρουν οι τράπεζες.  

theano.theiopoulou@phileleftheros.com

 

  Θεανώ Θειοπούλου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.