To Top
18:43 Δευτέρα
24 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Από το σημειωματάριό μου…
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Από το σημειωματάριό μου…
  12 Δεκεμβρίου 2019, 9:59 πμ  
Ερώτηση: Ποιο κόμμα στην Ελλάδα δεν συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής;
Απάντηση: Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ).
  Ερώτηση: Γιατί;
  Απάντηση: Διότι θεωρεί πως όλα τα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας απορρέουν από το γεγονός ότι ανήκει στο ΝΑΤΟ, επομένως θα λυθούν μόνο όταν φύγουμε από αυτό.
  Άλλη ερώτηση: Ποιο είναι το μόνο κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο που τάσσεται εναντίον της παροχής επιστολικής ψήφου στους Έλληνες αποδήμους, κυρίως αυτούς που έφυγαν με την κρίση και είτε εργάζονται είτε σπουδάζουν στο εξωτερικό;
  Απάντηση: Το ΜεΡΑ 25.
  Ερώτηση: Γιατί;
  Απάντηση: Δεν ξέρω. Ρωτήστε τον Γιάνη Βαρουφάκη. 
  «Δεν θα ήθελα ποτέ να επιστρέφαμε πίσω εκεί που ήμασταν πριν έρθει ο Τραμπ. Θέλω να θέσουμε όμως μερικά σκληρά ερωτήματα, κάτι που σπάνια κάνουμε ως έθνος: Πώς γίνεται η ιατρική φροντίδα να μην είναι δικαίωμα για όλους σ’ αυτήν, την πλουσιότερη χώρα του κόσμου; Γιατί, σε κάθε έξι παιδιά, το ένα να πεινάει; Γιατί να έχουμε πέραν των 500.000 άστεγων συνανθρώπων μας;» - Ερωτήσεις καίριες, και για πολλούς ρομαντικές, από τον Μπέρνι Σάντερς, 78, τον «μοναχικό καβαλάρη» όπως έχει ονομαστεί αυτός ο για δεύτερη φορά τώρα διεκδικητής του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος για την Προεδρία των ΗΠΑ. Ωμές αλήθειες λέει ο άνθρωπος, διότι δεν στηρίζεται σε κομματικά δεκανίκια και μπορεί να τις λέει. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι δηλώνει ανοικτά, και χωρίς προσεκτικές διορθώσεις ανάλογα με το ακροατήριό του, τι προτίθεται να κάνει ο ίδιος, εάν εκλεγεί, για να λυθεί το πρόβλημα. Μπορεί να μην αρέσει η συνταγή του (π.χ., θα αυξήσει, λέει, τη φορολογία στα υψηλότερα δώματα), αλλά αυτήν έχει, και αυτήν μπορεί να υλοποιήσει. Διαφωνώ και εγώ με μερικές θέσεις του, αλλά τον προτιμώ χίλιες φορές από εκείνους που δεν έχουν, ή τις καμουφλάρουν κατά το δοκούν. Ο άνθρωπος είναι αριστερός, και δεν λοξοκοιτάζει πέρα-δώθε. Όπως κάνουν πολλοί αριστεροί, αλλά και δεξιοί, που ξέρω.
 

  Ένα 16χρονο παιδί, ο Κάρλος Γκρεγκόριο Χερναντέζ Βάσκεθ, από τη Γουατεμάλα, έφτασε στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού στις 2 Μαΐου φέτος, με πυρετό 39,4 Κελσίου, πολύ αδύναμο, καταβεβλημένο. Αντί να το μεταφέρουν αμέσως σε νοσοκομείο, τον ανέλαβε η Συνοριακή Φροντίδα και τον έβαλαν σε τσιμεντένιο κελί, για να μην κολλήσει τους υπόλοιπους. Έως το επόμενο πρωί, το παιδί ήταν νεκρό. Αυτό αποκαλύφθηκε τώρα από το ProPublica, ένα από τα καλύτερα δημοσιογραφικά sites στον κόσμο, που το έφερε και στη δημοσιότητα. 
> Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι μεγάλο και παγκόσμιο πρόβλημα. Πολλοί θεωρούν ότι μόνο με συγκεκριμένα μέτρα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ο μεγάλος Αντώνης Σαμαράκης συνήθιζε να λέει ότι όσα μέτρα και αν λάβεις, για οποιοδήποτε πρόβλημα, εάν δεν τα εφαρμόσεις με ευαισθησία, ανθρωπισμό, εξαιρέσεις και ευστροφία, θα τα κάνεις ακόμα χειρότερα. Θα πει κάποιος: Πώς μαθαίνονται ο ανθρωπισμός, η ευαισθησία, και όλα τα πιο πάνω; Από το σπίτι, πρώτ’ απ’ όλα. Κι από το σχολείο, εν συνεχεία. Πού αλλού;
Δείγμα Γραφής
«Ποια είναι η φιλοδοξία του δημοκρατικού ατομισμού; Να αποκαθάρει τον Ευρωπαίο άνθρωπο από τη βάρβαρη φύση του. Με ποια μέσα; Τη διαφήμιση, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την κατανάλωση, μικροσυσκευές μεταμόρφωσης του εγωιστή και του αδιάλλακτου σε καλοκάγαθο πολίτη. Πάρτε μερικούς φανατικούς, μερικούς εξτρεμιστές, καθίστε τους πίσω από ένα τιμόνι αυτοκινήτου και σε κοντινή απόσταση από ένα σουπερμάρκετ: Θα τους δείτε να μετατρέπονται σε πρόβατα, σε τέρατα ανεκτικότητας.» - Απόσπασμα από εμβόλιμο κεφάλαιο με τίτλο «Το κτήνος δεν το βάζει κάτω», από το πολυδιαβασμένο και διαρκώς επίκαιρο βιβλίο Η Μελαγχολική Δημοκρατία (Εκδόσεις Αστάρτη) του Γάλλου συγγραφέα και φιλοσόφου Πασκάλ Μπρυκνέρ, 70, στα περισσότερα βιβλία του οποίου ασκείται έντονη κριτική στη γαλλική κοινωνία και στην κουλτούρα της. Θαρρώ, όμως, πως αφορά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες. 

Εικονογράφηση: Ψηφιακή υπερκατανάλωση, από τον Miko Maciaszek.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...