To Top
23:11 Τρίτη
21 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Έσπασαν αυγά, αλλά ομελέτα δεν έκαναν
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" • Έσπασαν αυγά, αλλά ομελέτα δεν έκαναν
  10 Δεκεμβρίου 2019, 2:17 μμ  
«Μου έταξαν αξιώματα για να πάω με Λάρνακα». Αυτή η δήλωση του δημάρχου Αραδίππου δείχνει ότι η συνένωση δήμων, που είναι ένα σημαντικό μέρος της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήταν μια διελκυστίνδα διαπλοκής, ρουσφετιού, μικροπολιτικής, εξυπηρέτησης προσωπικών στόχων και κομματικών συμφερόντων. Μερικοί δήμαρχοι συμπεριφέρονται ως ιδιοκτήτες της γης του δήμου τους και διαπραγματεύονται την αντιπαροχή που θα πάρουν για να παραχωρήσουν το βασίλειό τους για ανέγερση του οικοδομήματος της σύγχρονης Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η διατήρηση άλλωστε των «δημοτικών διαμερισμάτων» δείχνει ότι πράγματι υπάρχουν διαμερίσματα αντιπαροχής. 
Τι άλλο από αντιπαροχή είναι, όταν ο κάθε δήμος διατηρήσει την οντότητά του, αλλά αλλάξει όνομα και από δήμος ονομαστεί δημοτικό διαμέρισμα και ο δήμαρχος ονομαστεί αντιδήμαρχος; Και ο δημοτικός γραμματέας, ο δημοτικός ταμίας και ο δημοτικός μηχανικός πώς θα ονομαστούν και σε ποια θέση θα τοποθετηθούν; Ας μη ξεχνούμε ότι αυτοί είναι ανώτεροι υπάλληλοι, που ζουν από τον μισθό τους και δεν είναι σαν τους δημάρχους, που εκλέγονται μόνο για πέντε χρόνια.
Άραγε το κάθε δημοτικό διαμέρισμα θα διατηρήσει και το Δημοτικό Μέγαρο του πρώην δήμου με όλες τις θεσμικές υπηρεσίες και τα πολιτικά και κομματικά δρώμενα, που είναι κυρίως ανταγωνιστικά. Πώς θα γίνουν εξοικονομήσεις, που θεωρητικά έχουν υπολογιστεί με λογιστικούς υπολογισμούς; Θα γίνει εξοικονόμηση όταν πληρώνουμε αντιδήμαρχο, επειδή δεν θα ονομάζεται δήμαρχος; Θα έχει άραγε κι αυτός τη λιμουζίνα του, την ιδιαιτέρα του και άλλο προσωπικό; Έχουν όλα αυτά υπολογιστεί μέσα στις εξοικονομήσεις;
Με τις πρόνοιες της μεταρρύθμισης δεν θα έχουμε συνένωση δήμων και δημιουργία μεγαλύτερων και αποδοτικότερων δήμων. Θα έχουμε πολυζωνικές, πολυκομματικές, ομοσπονδίες δήμων, που θα αποτελούνται από δημοτικά διαμερίσματα, που θα διεκδικούν ισότητα στο βόλεμα, στο ρουσφέτι, στους διορισμούς, στις προαγωγές και στην εκτέλεση έργων. Δεν ξέρω αν στο μέλλον τα διαμερίσματα απαιτήσουν εκ περιτροπής δημαρχία, μια θετική ψήφο ανά διαμέρισμα για τη λήψη αποφάσεων και το δικαίωμα σύναψης συμβάσεων για την εκτέλεση έργων στο διαμέρισμά τους. Και να μη ξεχνούμε ότι οι χρήστες της δημαρχίας έχουν συναισθηματικό δεσμό με την καρέκλα τους και πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο, σύμφωνα με τον ρεαλιστικό πατριωτισμό.
Μια λαϊκή ρήση λέει, ότι «για να κάμεις ομελέτα, πρέπει να σπάσεις αυγά». Ο Υπουργός για να δείξει την αποφασιστικότητα για την προώθηση της μεταρρύθμισης είπε ότι «έσπασαν αυγά». Μπορεί να έσπασαν αυγά, αλλά ομελέτα δεν έκαναν. Απλώς έμειναν στα σπασμένα αυγά, το καθένα με το δικό του κροκάδι και με το δικό του ασπράδι. Και μερικά αυγά αναμένουν ότι η Βουλή ή τα δικαστήρια ή η κ. Σπέχαρ  θα τα επαναφέρουν και θα τα αποκαταστήσουν με το τσόφλι τους.
Για να γίνει ομελέτα, δηλαδή μια πραγματική μεταρρύθμιση της Τ.Α. έπρεπε από την αρχή να αποφασιστεί, ότι θα δημιουργηθούν ένας μητροπολιτικός δήμος με κέντρο την κάθε πόλη και ένας στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. Ακολούθως να δημιουργηθούν περιφερειακοί δήμοι με κέντρο μεγάλες αγροτικές κοινότητες, περιλαμβανομένων των υφιστάμενων αγροτικών δήμων.
Αν αυτή ήταν η αρχή για τη μεταρρύθμιση κανένας δεν θα συμπεριφερόταν ως φεουδάρχης, που θα υπεράσπιζε το φέουδο και το οφφίκιόν του. Μπορούσε να διαχωριστούν δημοτικές εκλογικές περιφέρειες με τους εκλογικούς τους καταλόγους, που θα εξέλεγαν τους δημοτικούς τους συμβούλους. Ο τρόπος που έγινε η συνένωση πυροδότησε αντιδράσεις προσωπικές, τοπικές, κομματικές και άλλες, που εξελίσσονται σε δικαστικούς και άλλους αγώνες για ματαίωση της συνένωσης των δήμων. Πιστεύω ότι οι αντιδράσεις θα πολλαπλασιαστούν, όταν αναμειχθούν τα κόμματα και η Βουλή, τότε που ο καθένας θα τραβά το πάπλωμα ή τα κάρβουνα προς τη μεριά του.
Είχα την άποψη και την πεποίθηση, ότι δεν θα γινόταν η μεταρρύθμιση της Τ.Α. Τώρα που ανακοινώθηκε, η πεποίθησή μου έγινε σχεδόν βεβαιότητα.
 
  Πέτρος Θ. Παντελίδης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...