Μικρές μειώσεις καταγράφει από τον Σεπτέμβριο του 2022 η μέση τιμή διατίμησης για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται από νοικοκυριά, όμως η διατίμηση παραμένει σήμερα σε πολύ ψηλά επίπεδα, συγκρινόμενη με τις τιμές του καλοκαιριού του 2020 αλλά και λίγους μήνες πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Για τον Ιούλιο 2023 η μέση τιμή διατίμησης για οικιακή χρήση, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε η ΡΑΕΚ (ο πίνακας που δημοσιεύουμε για την οικιακή διατίμηση 01 είναι από την έκθεση), ανέρχεται στα 34,32 σεντ την κιλοβατώρα. Δύο χρόνια προηγουμένως, Ιούλιο 2020, η μέση διατίμηση για οικιακή χρήση ήταν 16,15 σεντ την κιλοβατώρα, δηλαδή κάτω της μισής σε σχέση με σήμερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕΚ, λίγο πριν την εκδήλωση των πρώτων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο (Μάρτιος 2020) άρχισε να καταγράφεται μικρή μείωση στην οικιακή διατίμηση 01. Η μείωση αυτή συνεχίστηκε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, οπόταν άρχισε σταδιακή αύξηση, η οποία συνεχίστηκε με ταχείς ρυθμούς, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν είχε πλέον εκτοξευτεί στα 40,31 σεντ την κιλοβατώρα!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και διασύνδεση EuroAsia
Τα στοιχεία της ΡΑΕΚ δείχνουν ότι τον Φεβρουάριο του 2022 (μήνας εκδήλωσης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία) η οικιακή διατίμηση ήταν 23,19 σεντ και μέχρι τον Σεπτέμβριο 2022 εκτοξεύτηκε στα 40,31 σεντ την κιλοβατώρα.

Από τον Σεπτέμβριο του 2022 άρχισε μία συνεχής μικρή μείωση ανά δίμηνο, πλην δύο μεμονωμένων μικρών αυξήσεων (Μάρτιος και Μάιος 2023), η οποία συνεχίζεται και τον φετινό Ιούλιο. Ωστόσο, η σημερινή οικιακή διατίμηση είναι η ψηλότερη για μήνα Ιούλιο τουλάχιστο από το 2012.
Σημειωτέον ότι τα στοιχεία που προαναφέραμε δεν περιλαμβάνουν την επιδότηση που παραχωρήθηκε από το κράτος για μερικούς μήνες και τερματίστηκε στα τέλη Ιουνίου.
Η μικρή μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά οφείλεται σε μειώσεις στις τιμές πετρελαίου που αγοράζει η ΑΗΚ. Τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του ’23 το κόστος καυσίμου ήταν 910,36 τον μετρικό τόνο και για το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου ’23 έπεσε στα 837,94 ευρώ τον μετρικό τόνο, που είναι κατά δύο ευρώ τον τόνο ακριβότερο από το κόστος για το προηγούμενο δίμηνο.
Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ για τον Ιούνιο – Ιούλιο ‘23 υπήρξε μικρή αύξηση στο μέσο σταθμικό κόστος καυσίμου της ΑΗΚ σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, η μείωση στην οικαική διατίμηση συνεχίζεται και τον Ιούλιο και πολύ πιθανό να συνεχιστεί και τους επόμενους μερικούς μήνες τουλάχιστο. Αυτή η μείωση, παρότι δεν υπήρξε μείωση στο κόστος πετρελαίου, αποδίδεται στη μείωση της ρήτρας καυσίμου από τη ΡΑΕΚ και στη μείωση της τιμής αγοράς ηλεκτρισμού από πάρκα ΑΠΕ που απολαμβάνουν καθεστώς στήριξης (ταρίφες) στα 11 σεντ την κιλοβατώρα, αντί στο κόστος καυσίμου όπως γινόταν έως τον Μάιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπουργός Ενέργειας: Επικέντρωση στην βιώσιμη στήριξη για ηλεκτρικό ρεύμα
Κόστος καυσίμου και κόστος ρύπων
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία της ΡΑΕΚ που εμφανίζουν το μέσο κόστος καυσίμου της ΑΗΚ για την ηλεκτροπαραγωγή και το συνεπαγόμενο κόστος αγοράς ρύπων CO2 για την αντίστοιχη παραγωγή. Προκύπτει λοιπόν ότι τον Ιούλιο ’22 το κόστος καυσίμου της ΑΗΚ ήταν γύρω στα 800 ευρώ τον μετρικό τόνο, αλλά μαζί με το κόστος ρύπων αυξήθηκε στα 1.050 ευρώ. Τον Ιανουάριο του ’23 ήταν λίγο κάτω από 650 ευρώ τον μετρικό τόνο, αλλά μαζί με το κόστος ρύπων ήταν κοντά στα 950 ευρώ. Τον Μάιο του ’23, το κόστος καυσίμου είχε πέσει στα 550 ευρώ τον τόνο, αλλά με το κόστος CO2 ήταν λίγο κάτω από 850 ευρώ.