To Top
09:54 Σάββατο
24 Φεβρουαρίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Ενιαίο Αποχετευτικό Σύστημα Νότιας Πιτσιλιάς
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΕΠΙΣΤΟΛΕΣ Ενιαίο Αποχετευτικό Σύστημα Νότιας Πιτσιλιάς
  20 Μαρτίου 2017, 11:47 πμ  

Ο Γιώργος Παναγιώτου, κοινοτάρχης Κυπερούντας, γράφει σε σχέση με φλέγον θέμα για τις κοινότητες της Πιτσιλιάς.


Πρόσφατα συζητείται σοβαρά από τους κοινοτάρχες της Νότιας Πιτσιλιάς η κατασκευή ενός ενιαίου αποχετευτικού συστήματος, που θα συμπεριλάβει τις 10 από τις 11 κοινότητές της.  Το καινοτόμο και μεγαλεπήβολο έργο εύστοχα χαρακτηρίστηκε από τον εισηγητή, πρώην  έπαρχο Λεμεσού, Κυριάκο Τσολάκη, που αφυπηρέτησε πρόσφατα, ως ένα σημαντικότατο συνεταιριστικό έργο. Είμαστε βέβαιοι ότι το έργο θα υιοθετηθεί και θα προωθηθεί και από τη νέα Διεύθυνση της Επαρχιακής Διοίκησης.  


Για το έργο έγιναν συσκέψεις με τον έντιμο υπουργό Εσωτερικών, τους αρμόδιους λειτουργούς του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και το υπουργείο Γεωργίας. Παρουσιάστηκε επίσης μια πρώτη μελέτη βιωσιμότητας από το Τμήμα Υδάτων προς τους ενδιαφερόμενους κοινοτάρχες και τον έπαρχο, με πολλές εποικοδομητικές εισηγήσεις. 
Παρά τις κάποιες ενστάσεις του Τμήματος Υδάτων ότι το έργο δεν είναι βιώσιμο, το αρμόδιο υπουργείο, που υιοθετεί το έργο, πρέπει να  προχωρήσει στη μελέτη, το αργότερο εντός του 2018, για τη βιωσιμότητά του. Παρόλο που τα έργα των ορεινών περιοχών πρέπει να αντικρίζονται με πολιτικά κριτήρια και όχι με τεχνοκρατικά. Είμαστε βέβαιοι ότι το ριζοσπαστικό, πρωτοποριακό αυτό έργο θα είναι επωφελές για την περιοχή μας.
Παρουσιάζει, πιστεύω,  τα πιο κάτω πλεονεκτήματα.


Είναι φιλικό προς το περιβάλλον, καθ’ ότι το τριτοβάθμιας επεξεργασίας νερό των δέκα κοινοτήτων του συμπλέγματος Νότιας Πιτσιλιάς θα αρδεύει ανεκμετάλλευτες ώς τώρα εκτάσεις, διατηρώντας καθαρούς τους ποταμούς μας.


Θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα των δέκα κοινοτήτων, που μόνο στις τρεις μεγαλύτερες λειτουργούν αποχετευτικά.


Δεν θα μολύνονται τα υπόγεια ύδατα, που μέχρι τώρα καταλήγουν (τα περισσότερα) στον Κούρρη.
Η συντήρηση και τα λειτουργικά έξοδα θα είναι πολύ λιγότερα.  Θα ελαφρυνθεί έτσι  ο κόσμος της υπαίθρου, που τώρα καλείται να πληρώσει πολύ μεγάλα ποσά.


Θα τοποθετηθεί σύγχρονη τεχνολογία με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα.
Υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια,  όπως και στην περίπτωση του αποχετευτικού της Σολιάς.


 Η τοποθέτηση του κύριου αγωγού ευκολύνεται από τη φύση του εδάφους και τον υφιστάμενο ενδιάμεσα ποταμό. 
Τα υφιστάμενα αποχετευτικά Αγρού, Κυπερούντας και Πελεντριού συνδέονται με τον κύριο αγωγό εύκολα και με φυσική ροή.


Η κλίση του εδάφους μάς δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούν όλα τα συστήματα με φυσική ροή, χωρίς αντλίες, ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα έξοδα συντήρησής τους.
10.  Συμβάλλει στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και είναι ένα σημαντικό κίνητρο για να παραμείνουν οι νέοι στις κοινότητές τους.


Παρά την αφυπηρέτηση του εμπνευστή του έργου, του πρώην επάρχου,  Κυριάκου Τσολάκη, οι κοινοτάρχες της Νότιας Πιτσιλιάς, σε κοινές συσκέψεις, συμφώνησαν όπως παρακολουθούν την πορεία του έργου και συνδράμουν στην όσο το δυνατό γρηγορότερη υλοποίησή του. Το ακριβές συνολικό κόστος θα το γνωρίζουμε ύστερα από τη λεπτομερή μελέτη που θα αναληφθεί από το Τμήμα Υδάτων. 


Είμαι βέβαιος πως με σωστή ενημέρωση των αρμοδίων, του αρμόδιου υπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας, που έμπρακτα δείχνει το ενδιαφέρον του για τις κοινότητες των ορεινών περιοχών του Τροόδους, το έργο θα εξαγγελθεί το συντομότερο. Οι εξαγγελίες του Προέδρου και το ενδιαφέρον του για επιβίωση των ορεινών μας κοινοτήτων πρέπει να γίνουν πράξεις. Αρκετές εξαγγελίες και έγγραφες υποσχέσεις από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαχρονικά, μέχρι σήμερα, έμειναν στα χαρτιά. Πρέπει να δούμε έργα σύντομα, πριν είναι αργά. Στην πράσινη καρδιά της Κύπρου πρέπει να ζουν άνθρωποι για να την προστατεύουν, προς όφελος και αναψυχή όλων.
 

  Γιώργος Παναγιώτου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.