Χωρίς αναδρομική ισχύ αρχίζει να εφαρμόζεται από τη Δευτέρα το μέτρο «Test to stay» και στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία, με τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα αποτελούν στενές επαφές κρουσμάτων COVID, να μπορούν εάν επιθυμούν να το χρησιμοποιούν. Όσοι το επιλέξουν, και φυσικά για όσο παραμένουν αρνητικοί στον κορωνοϊό, θα μπορούν να πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο τους και να διδάσκουν. Όσοι πάλι δεν επιθυμούν να υποβάλλονται για εφτά μέρες στο «Test to stay», τότε θα είναι περιορισμένοι ως επαφές στο σπίτι και θα ακολουθούν το πρωτόκολλο που ισχύει στην περίπτωση αυτή. Σε περίπτωση που εκπαιδευτικοί επιλέξουν να μην υποβάλλονται στον έλεγχο αυτό και θα μείνουν σε περιορισμό, θα κάνουν χρήση της ειδικής άδειας απουσίας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην περίπτωση των εκπαιδευτικών επαφών κρουσμάτων, θα ισχύσει ό,τι ισχύει και τώρα για τους μαθητές. Δηλαδή, δύο πρωτόκολλα. Συγκεκριμένα, οι αρνητικοί στον κορωνοϊό οι οποίοι θα υποβάλλονται στο «Test to stay» θα μπορούν να βρίσκονται κανονικά στην εργασία τους στο σχολείο αλλά μέχρι την ώρα που θα σχολάσουν. Στη συνέχεια, πρέπει οπωσδήποτε να αυτοπεριορίζονται στο σπίτι τους καθώς συνεχίζουν να θεωρούνται στενές επαφές και δεν θα μπορούν να λάβουν μέρος σε άλλες απογευματινές δραστηριότητες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από τη Δευτέρα test to stay και στους εκπαιδευτικούς

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, το μέτρο αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είναι α) άτομα χωρίς ιστορικό εμβολιασμού ή που δεν ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα, β) άτομα που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα και έχει παρέλθει η περίοδος των εφτά μηνών, και γ) άτομα που κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης και έχει παρέλθει η περίοδος των 90 ημερών.

Η εξέταση για τους εκπαιδευτικούς θα γίνεται τα πρωινά στα σημεία που ανακοινώνονται από το υπουργείο Υγείας, θα είναι δωρεάν, ενώ θα λαμβάνουν από τον υπεύθυνο Ιχνηλάτησης της σχολικής τους μονάδας το Έντυπο Καταγραφής Ελέγχου, που θα παρουσιάζουν για την περίοδο εφτά ημερών κατά την προσέλευση τους στα προκαθορισμένα σημεία και στη συνέχεια να το επιδεικνύουν κατά την είσοδο τους στο σχολείο τους. Λόγω του ότι το μέτρο δεν έχει αναδρομική ισχύ, θα μπορούν να το χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί που θα δηλώνονται ως επαφές από τη Δευτέρα και μετά.