Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο αποδοχής της αίτησης απόσπασης των δύο διευθυντικών στελεχών των Κεντρικών Φυλακών, η υπουργός Δικαιοσύνης, η οποία με χθεσινή ανακοίνωση τονίζει ότι ούτε ακέφαλες είναι, ούτε το υπουργείο μένει απαθές μπροστά στα αιτήματα και τις ανάγκες των Φυλακών.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, από χθες η Αθηνά Δημητρίου εκτελεί και επίσημα καθήκοντα Αναπληρώτριας Διευθύντριας, μέχρι και τη λήξη της άδειας της Άννας Αριστοτέλους. Τονίζεται, επίσης, ότι η Γενική Διεύθυνση του υπουργείου παραμένει σε επικοινωνία με την κ. Δημητρίου, ως υπεύθυνη για την εύρυθμη λειτουργία των Κεντρικών Φυλακών και η οποία ενημερώνει καθηκόντως την κ. Αριστοτέλους. Κάτι που επαναβεβαιώθηκε και σε συνάντηση που είχε η υπουργός με την κ. Δημητρίου.

Παράλληλα, για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία και η διατήρηση συνθηκών ασφάλειας, πειθαρχίας και τάξης στις Φυλακές, δεδομένου και του υπερπληθυσμού, δόθηκαν οδηγίες στον Αρχηγό Αστυνομίας ώστε να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα με σκοπό να παράσχει όποια βοήθεια ζητηθεί από τη Διεύθυνση των Φυλακών σε προσωπικό.

Αναφορικά με το αίτημα για απόσπαση τόσο της κ. Αριστοτέλους όσο και της κ. Δημητρίου, που στάληκε στο υπουργείο την περασμένη Παρασκευή (23/12/2022) μέσω μακροσκελούς επιστολής, αυτό μελετάται στο πλαίσιο των διαδικασιών που προβλέπονται από τους σχετικούς κανονισμούς και με την επάνοδο της κ. Αριστοτέλους στα καθήκοντά της, θα γίνει συνάντηση ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Μέχρι την τελική έκβαση του αιτήματος, η κ. Αριστοτέλους και η κ. Δημητρίου παραμένουν στις θέσεις και τα καθήκοντά τους, τονίζει το υπουργείο. Τέλος, αναφέρεται ότι δόθηκαν οδηγίες στον Αρχηγό Αστυνομίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση των Φυλακών, ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω τα μέτρα προσωπικής τους ασφάλειας, εκεί και όπου χρειάζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γρίφος το πόρισμα Αιμιλιανίδη – «Έντονο προσωπικό μένος»

Στο μεταξύ, επιστολή στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών με την οποία ζητά και επίσημα την απόσπαση της διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών και της ανώτερης λειτουργού Φυλακών Αθηνάς Δημητρίου, απέστειλε χθες ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Στην επιστολή του ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει πως «είμαστε της άποψης πως τα προσόντα που κατέχουν τα υπό αναφορά στελέχη του Τμήματος Φυλακών, αλλά και ο πολυσχιδής χαρακτήρας των αρμοδιοτήτων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, επιτρέπουν την επωφελή απασχόληση τους στην Υπηρεσία μας. Αναφέρω ως παράδειγμα την εδώ και οκτώ χρόνια πετυχημένη απόσπαση αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς στην Υπηρεσία μας. Τα καθήκοντα που θα αναλάβουν μπορεί να αφορούν συμμετοχή σε συγκεκριμένους ελέγχους συμμόρφωσης και διαχειριστικούς ελέγχους (περιλαμβανομένων ελέγχων δημόσιων συμβάσεων) και στην επισκόπηση εκθέσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δράκου: Δεν είναι ακέφαλες οι φυλακές

Στο μεταξύ, πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε δεσμοφύλακες και φυλακισμένους, με αφορμή ανακοίνωση του προέδρου του Κλάδου Φυλακών της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ με την οποία είχε υποστηρίξει ότι διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα στις Φυλακές, επιρρίπτοντας ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο σωφρονιστικό ίδρυμα, στη Διεύθυνση των Φυλακών.

Οι κρατούμενοι των Φυλακών μέσω του δικηγόρου τους Αλέξανδρου Κληρίδη, κατηγορούν τον πρόεδρο του Κλάδου Ισότητα, πως «τον διακατέχει κόμπλεξ για την απόλυτη συνεργασία δεσμοφυλάκων και Διεύθυνσης με κρατούμενους, αφού παρά των καθημερινών δυσκολιών που υπάρχουν τα τελευταία δύο χρόνια, επικρατεί απόλυτη τάξη η οποία οφείλεται στην από κοινού κατανόηση των δυσκολιών μεταξύ κρατουμένων και δεσμοφυλακων. Ο ίδιος θέλει να επιστρέψουμε στην κατάσταση των παλαιών χρόνων της τιμωρίας και της δυστυχίας».

Σημειώνεται ότι η κ. Αριστοτέλους εδώ και ένα μήνα παραμένει εκτός Φυλακών λόγω επιπλοκών από τον κορωνοϊό, ενώ είχε υποβάλει αίτημα για διεκδίκηση μιας θέσης γενικού διευθυντή υπουργείου. Η διαδικασία εκκρεμεί στην ΕΔΥ και οι υποψήφιοι δεν έχουν κληθεί ακόμα σε συνέντευξη.