Ξανά στο Δικαστήριο σήμερα οι άλλοι τρεις ύποπτοι που κρατούνται σε σχέση με το κύκλωμα που φέρεται να διακινούσε τεράστια ποσά μέσα από τις Κεντρικές Φυλακές, με ιθύνοντα νου βαρυποινίτη. Μετά την ανανέωση, προχθές, της κράτησης των γονιών και του αδελφού της, σήμερα εξετάζεται από το Δικαστήριο στη Λευκωσία η ανανέωση της κράτησης της 37χρονης σοσιαλιτέ, του βαρυποινίτη φίλου της και ενός 40χρονου.

Από την μέχρι στιγμής διαδικασία, πάντως, η Αστυνομία δεν παρουσίασε πολύ ισχυρά νέα στοιχεία. Γεγονός το οποίο αξιοποιεί η υπεράσπιση και ασκεί πίεση, αμφισβητώντας το αίτημα για ανανέωση της κράτησης.

Κατά τη σημερινή διαδικασία, ο ανακριτής της υπόθεσης, Μάκης Νικολάου, επανέλαβε τις πληροφορίες της Αστυνομίας για εισπράξεις 50,000 ευρώ ανά εβδομάδα από τον βαρυποινίτη, ο οποίος τις παρέδιδε στην 37χρονη. Στην έρευνα της Αστυνομίας, εντοπίστηκαν περίπου 300.000 ευρώ, και σε θυρίδα της 37χρονης άλλες 230.000.

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, αναμένεται να ληφθούν 50 καταθέσεις ώστε να πέσει φως στην πολύκροτη υπόθεση. Παράλληλα, θα γίνουν εξετάσεις σε νυχτερινά κέντρα και υποστατικά για την προέλευση των ποσών. Στο μεταξύ, δεν έχουν παραδοθεί ακόμη κάποια στοιχεία από τις Βρετανικές Βάσεις τα οποία ουσιαστικά αφορούν τον τρίτο ύποπτο (40χρονο).

Σε σχέση με τα νυχτερινά κέντρα, διευκρινίστηκε πως θα εξεταστούν 4 πρόσωπα που είναι ιδιοκτήτες τέτοιων κέντρων και υποστατικών, ώστε να εξακριβωθούν οι πληροφορίες βάσει των οποίων κάποια ποσά προέρχονταν από τέτοια μαγαζιά και από παράνομες δραστηριότητες. Το ανακριτικό έργο για την προέλευση των χρημάτων συνεχίζεται, σύμφωνα με τις απαντήσεις της Αστυνομίας.

Μάλιστα η Αστυνομία αναφέρει πως, ήδη, έχουν ληφθεί καταθέσεις από ιδιοκτήτες υποστατικών, οι οποίοι όμως δεν επιβεβαιώνουν ότι έδιναν λεφτά για προστασία.

Αντιπαράθεση μεταξύ υπεράσπισης και Αστυνομίας σε σχέση και με τις 50 καταθέσεις. Η υπεράσπιση, από μέρους της, αμφισβητεί τον αριθμό αυτό και ζητά να αριθμηθούν τα πρόσωπα. Από την άλλη, όμως, η Αστυνομία απαντά ότι δεν αριθμούνται επειδή λαμβάνονται συνεχόμενες καταθέσεις. Ωστόσο, είναι σε θέση να υποδείξει 50 καταθέσεις στο δικαστήριο.

Όπως ξεκαθαρίστηκε, από τις εν λόγω καταθέσεις, οι 29 λήφθηκαν για την 37χρονη, ενώ οι υπόλοιπες 21, αφορούν όλους τους άλλους υπόπτους. Οι Αρχές θα λάβουν ακόμη 12 καταθέσεις με κεντρικό πρόσωπο την 37χρονη.

Αναφορά ακόμη και στην ΚΥΠ

Με σοβαρές αναφορές άρχισε η αντεξέταση από την υπεράσπιση της 37χρονης. Ο δικηγόρος της, ζήτησε απάντηση σε σχέση με το πώς προέκυψε η αρχική πληροφορία για να ανοίξει η υπόθεση.

> Η Αστυνομία απάντησε ότι της δόθηκε η πληροφορία σε έγγραφη μορφή.

> Ακολούθως, ο δικηγόρος ρώτησε εάν η πληροφορία ήρθε από την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ).

> Η Αστυνομία επανέλαβε πως την πληροφορία την έλαβαν σε έγγραφη μορφή.

> Ο δικηγόρος επέμεινε να ρωτά εάν η πληροφορία προήλθε από υποκλοπή.

> Η Αστυνομία απάντησε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν πρόκειται για προϊόν υποκλοπών. Ανέφερε, όμως, πως ότι επρόκειτο για 5 σελίδες. Το εν λόγω έγγραφο λήφθηκε από τις Αρχές στις 18/6 και οι πληροφορίες αναφερόταν για τους τελευταίους 6 μήνες.

Η Αστυνομία επιβεβαιώνει εκ νέου, πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μαρτυρία που να δείχνει πως έγιναν εισπράξεις από υποστατικά και πρόσωπα από προστασία.

Ωστόσο, υπογραμμίζει πως για τα ποσά που βρέθηκαν στη θυρίδα της 37χρονης δεν δόθηκαν εξηγήσεις.

Στους δεσμοφύλακες και στο γεγονός ότι αυτοί δεν έχουν συλληφθεί, στάθηκε και η υπεράσπιση της 37χρονης.

Η Αστυνομία απάντησε πως στις έρευνες δεν εντοπίστηκαν οποιαδήποτε χρήματα και γι’ αυτό δεν συνελήφθησαν οι 3 δεσμοφύλακες, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ύποπτους.

Στο στόχαστρο της υπεράσπισης της 37χρονης, τέθηκε και η ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία δημοσιεύοντας τα στοιχεία της ως καταζητούμενο πρόσωπο. Όπως καταγγέλθηκε, είχε προηγηθεί συνεννόηση με τις Αρχές και ότι θα παρουσιαζόταν την επόμενη ημέρα στο δικαστήριο.

Όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά η υπεράσπιση,άτομο από την Αστυνομία τους είπε, πως εάν δεν παρουσιαζόταν μέχρι κάποια ώρα την ίδια μέρα το βράδυ, θα έβγαζε ανακοίνωση για να την κάνει ρεζίλι.

Στο μικροσκόπιο και ο πίνακας

Ο περιβόητος πίνακας ζωγραφικής που φέρεται να δωρήθηκε στην οικογένεια της 37χρονης, έγινε αντικείμενο εξέτασης στη δικαστική διαδικασία. Οι Αρχές φαίνεται ότι προσπαθούν να εξακριβώσουν κατά πόσο είναι κλοπιμαίος, πράγμα που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται.

Η υπεράσπιση, από την πλευρά της, αμφισβητεί την αξιοπιστία της πληροφορίας που έλαβε η Αστυνομία και ξεκίνησε την έρευνα, καθώς ο πίνακας που ανέφερε η πληροφορία, δεν ήταν μεγάλης χρηματικής αξίας.

Η καταγγελία της υπεράσπισης

Από την πλευρά της, η υπεράσπιση κατήγγειλε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πως ζήτησε κάποια έγγραφα από την Αστυνομία τα οποία -όπως υποστηρίζει- δεν της δόθηκαν. Μεταξύ άλλων, ρωτά για τις ενέργειες της Αστυνομίας σε σχέση με τους εμπλεκόμενους δεσμοφύλακες και ενδεχόμενη κράτησή τους.

Η Αστυνομία απαντά, ωστόσο, ότι ο δικηγόρος υπεράσπισης μπορεί να έχει πρόσβαση μόνο στα ουσιώδη έγγραφα, τα οποία τους έχουν παραχωρηθει. Συγκεκριμένα, ότι τους δόθηκε το ένταλμα σύλληψης σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με την Αστυνομία και απαντώντας στα ερωτήματα της υπεράσπισης, δεν εντοπίστηκαν ναρκωτικά αλλά ένα κινητό τηλέφωνο στο κελί του βαρυποινίτη. Στην εν λόγω τηλεφωνική συσκευή υπήρχε ηχητικό μήνυμα προς την 37χρονη

Πάντως, αναφέρθηκε ότι θα ληφθούν καταθέσεις και από κατάδικους, ώστε να διαφανεί κατά πόσο χρησιμοποιούσαν και άλλοι κρατούμενοι το κινητό που βρέθηκε στο κελί του βαρυποινίτη.

Μπέρδεμα με τον 40χρονο

Δυσκολίες προκύπτουν γύρω από το ανακριτικό έργο όσον αφορά στον 40χρονο, καθώς δεν έχουν παραδοθεί ακόμη ορισμένα στοιχεία από τις Αρχές των Βρετανικών Βάσεων, στις οποίες και διαμένει ο ύποπτος.

Όσον αφορά στα χρήματα που εντοπίστηκαν στην κατοχή του, και τα οποία τον εμπλέκουν με την υπόθεση, η υπεράσπιση ισχυρίστηκε πως προέκυψαν από την πώληση αυτοκινήτου καθώς και από κρατική χρηματοδότηση για ακριτικές κατοικίες.

Το κείμενο ανανεώνεται…